0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
1 yaşından sonra ise çeşitli açılardan kuvvetlenen ve gelişen bebeğiniz için inek sütü verebilirsiniz. Bu noktada hemen akıllara 1 yaşındaki bebek ne kadar süt içmeli, sorusu gelir. Bu sorunun yanıtını hemen vermek gerekirse; uzmanlara göre 1 yaşından sonra bebeklerin günde 1-2 su bardağı inek sütü içilmesi uygundur.
Özetle bebek beslenmesi için inek sütü uygun değildir. Yaşamın ilk yıllarında inek sütü verilmesi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı durum keçi sütü için de geçerlidir. İnek sütü ve keçi sütü gibi hayvan sütlerini bebeğinize 1 yaşından önce vermemelisiniz.
Bu nedenle inek ya da keçi sütünü anne sütüne alternatif olarak görmemekte fayda vardır. Örneğin inek sütü içerisinde bulunan yüksek orandaki protein ve mineraller, bir yaş öncesi bebeklerin böbreklerini zorlayabilir. Çünkü inek sütü, bebeklerin henüz gelişmekte olan böbreklerine uygun değildir.
“1 YAŞINDAN ÖNCE BEBEKLERE İNEK SÜTÜ VERİLMEMELİ”
Aynı zamanda inek sütü özellikle demir ve çinko gibi bebeklerin büyüme ve gelişmesinde oldukça önemli olan mineraller yönünden zayıftır. Bebeğe 1 yaşından önce inek sütü vermek, demir eksikliğine sebep olabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu nedenle bebeklere 1 yaşına kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir. Ancak çocukların 1 yaşından sonra günlük kalsiyum protein ve vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 bardak süt tüketmesi oldukça önem taşıyor. Pastörize veya UHT ile mikroptan arındırılmış, katkısız tam yağlı süt içilmesi önemlidir.
Eti Cicibebe Tahıllı Bebek Bisküvisi
8. aydan itibaren bebeğinize güvenle yedirebilirsiniz.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmemelidir. Bu durumun nedenleri şu şekilde sıralanabilir: İnek sütünde alerji riski fazladır. Erken dönemde inek sütü içen bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir.
Herhangi bir nedenle anne sütü verilemediğinde / yeterli olmadığında ise 6. aydan sonra inek sütü (pastörize veya uzun ömürlü) bebeklere verilebilecek en zengin besin değerine sahip gıda maddeleri arasında yer alıyor.
Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayan yoğurt, bebeklere verileceği zaman inek sütü ya da keçi sütü alerjisinin olmaması önemlidir. 6-7. ay aralığında başlanması tavsiye edilen yoğurdun yapılışı da bir hayli önemlidir.
SÜT VE KİLO ALIMI
Süt, iyi bir kalori, protein ve besin kaynağı olduğundan, kilo almayı sağlayabilir.
1 yaşından büyük çocuklarda eğer özel bir neden yoksa gece beslenmesi bu nedenlerle yatmadan 1-2 saat önce kesilmelidir. Bu çocukların büyüme ve gelişmesi, yani sağlığı için daha uygun olacaktır."
Ekonomik nedenlerle inek sütü kullanımının zorunlu olduğu durumlarda inek sütü ilk ay yarı yarıya, 1-4 aylar arası 2 kısım süt 1 kısım su olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. Dört aydan sonra inek sütü 1 kısım su 3 kısım süt olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. 6 aydan sonra sulandırılmadan verilebilir.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
Bebeklerde büyüme ve gelişmenin çok hızlı bir şekilde devam ettiği 10. ayda kız bebeklerin yaklaşık 9 kg, erkek bebeklerin ise 9.75 kg civarında olması beklenir. Ortalama boy uzunluklarına bakıldığında 10 aylık bir kız bebek ortalama 71 cm, erkek bebek ise 72 cm uzunluğundadır.
Bebeğe sütü sevdirmek için tadında biraz değişiklik yapabilirsiniz. Bebeğinizin sevdiği meyveleri sütle karıştırmak iyi bir fikir olabilir. Milkshake, meyveli dondurma ya da smoothie hazırlayarak da bebeğinize sütü sevdirebilirsiniz. Aynı yöntemi çocuk devam sütlerinde de deneyebilirsiniz.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Günde ½ küçük kavanoz kadar sebze çorbası, onun için sağlıklı bir ara öğün olacaktır. Patates, havuç, pirinç, kabak, brokoli, taze fasulye gibi sebzeleri haşlayıp, püre kıvamına getirerek hazırlayabilirsiniz.
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Ayrıca sayamadığımız kabızlık, laktoz intoleransı, Astım tarzı hastalıkları tetikleme gibi başka dezavantajları nedeniyle biz 3 yaşına çocuklara inek sütünün kesinlikle içirilmemesini, 3-7 yaş arası çocuklara da günlük 250 ml'yi geçmeyecek şekilde inek sütü verilmesini, çocuğun Ca ihtiyacı için süt yerine yoğurt, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri