Şap hastalığına yakalanmış hayvanlar tedavi edilememektedir. Bundan dolayı hastalık kontrol altına alınmalıdır. Aşılama yöntemiyle hastalığın yayılması engellenebilir. Hasta olan hayvanlar ve bunlarla temas eden hayvanlar yok edilerek virüs kaynağının tüketimi ve virüsün yaşam seyrinin kırılması hedeflenir.
Hastalık çıkan yere kordon konulması, çift tırnaklı hayvan ve ürünlerinin çıkışının durdurulması. H.Alınacak sonuç doğrultusunda hastalar, şüpheliler ve 5 aylıktan küçükler dışında kalan tüm hayvanların aşılanması. İ. Ölen hayvanların yakılarak veya gömülerek imha edilmeleri.
Şap virüsü ; Sığır derisi ve kıllarda 4 hafta, Sütte 9 gün, Ayakkabılarda 3 ay, Sıvı hayvan dışkısında 6 ay, Samanda 3 ay, Toprakta 4 hafta, Kuru otlarda ve danelerde 5 ay, İdrarda 40 gün, Sineklerde 70 gün, hastalık yapma gücünü korur.
"Etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır"
Şap hastalığı insanlara bulaşmamakta. Hayvandan hayvana geçen bir hastalık olup etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hayvan hareketlerinin kısıtlamasında kesimlik hayvanlarımızla ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Ayrıca, kontamine yem ve su, insanlar ve taşıyıcı araçlar gibi dolaylı yollarla da bulaşabilir. Hijyen kurallarına dikkat edin: Ellerinizi düzenli olarak yıkayarak ve dezenfekte ederek Şap hastalığına karşı korunabilirsiniz. Hayvanlarla veya hayvansal ürünlerle temas ettikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.
İlgili 45 soru bulundu
Şap hastalığının etkeni olan şap virüsünün (aphthovirus) neden olduğu şap hastalığına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Şap hastalığı nadirde olsa insanlara bulaşabilmektedir. Ancak, insandan insana bulaşma görülmemektedir. Enfekte hayvanlarla temas yoluyla hastalığı bulaşabilmektedir.
Şap hastalığı genellikle hayvanlarda görülen ancak nadiren de olsa insanları da etkileyebilen oldukça bulaşıcı viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle sığır, koyun, keçi, yaban domuzu gibi çift tırnaklı hayvanları etkiler.
Bu hastalık kişilere çok enderde olsa bulaşabilir. Fakat hasta hayvanın yarasına, derisine, et ya da sütüne temas edilmemelidir. Temas edilirse bulaşma ihtimali olabilir. Şap hastalığı insanlarda direkt ölümcül olmaz, virüsün semptomları kişileri huzursuz edebilir.
Sığırlar, domuzlar, koyunlar ve keçiler hastalığa çok çabuk yakalanırlar. İlk belirtiler öncelikli olarak hayvanın ağız içi, tırnaklar, memelerde çeşitli (kesecikler) yaralarla karakterizedir. İçi su dolu kabarcıklar ile başlar. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme yer alır.
Ø Şap virüsü ; Ø Sığır derisi ve kıllarda 4 hafta, Ø Sütte 9 gün, Ø Ayakkabılarda 3 ay, Ø Sıvı hayvan dışkısında 6 ay, Ø Samanda 3 ay, Ø Toprakta 4 hafta, Ø Kuru otlarda ve danelerde 5 ay, Ø İdrarda 40 gün, Ø Sineklerde 70 gün, Ø hastalık yapma gücünü korur.
Şap hastalığında etkene yönelik tedavi yapılamaz. Fakat hastalığın yan etkilerine tedavi yapılabilir. Ağızdaki yaralar karbonatlı, sodalı su, veya sirkeyle yıkanır temizlenir.
Şap hastalığına yakalanmış hayvanların etinin yenmesinde bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Ağtürk, şu ifadeleri kullandı: "Bu hayvan hareketlerini karantina altına almamızın en büyük sebeplerinden biri de kurbanlık hayvanların sahaya sürülmesine kadar bu hastalığı ülkemizden bertaraf etmek.
Bu nedenle şap virüsünün pastörize veya UHT (Ultra High Temperature, steril) sütlerde, pastörize sütten yapılmış beyaz peynirde, yoğurtta, telemesi haşlanan (min 75°C) peynirler arasında yer alan kaşar peynirinde bulunması olası değildir.
İnsanlarda ciddi sonuçlara yol açan bir hastalık değildir. Veteriner hekimlik gözüyle bakıldığında toplum sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturmadığını söyleyebilirim.
Hastalık Etkeni
Virüs yüksek sıcaklıkta ve doğrudan güneş ışığında canlılığını hızla kaybeder. Virüs 37 °C sıcaklıkta 12 saatte, 60-65 °C sıcaklıkta 30 dakikada, 85 °C sıcaklıkta hemen ölür. Ayrıca asit ve baz pH'larda da canlı kalamaz.
Şap, potasyum sülfat ve alüminyumdan oluşan bir tip bileşim olarak bilinmektedir. Yemeklere konduğu iddia edilen şap, renksiz bir toz görünümündedir. İplik ya da kumaş boyama ve su saflaştırmada kullanılan ürüne de şap denilmektedir. Suda kolayca çözünürler ve tatlımsı bir tada sahiptirler.
ŞAP HASTALIĞI NEDENİYLE DURDURULAN HAYVAN HAREKETLERİ KISITLAMASI 28 NİSAN'DA KALDIRILACAK. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, şap hastalığı kısıtlaması ile ilgili, "Geçmiş olsun.
Türkiye'de Diyarbakır, Kırıkkale ve Samsun'un da aralarında bulunduğu 5 ilde Şap virüsü alarmı verildi.
Hasta ve ölen hayvan kesilmemeli, derisi yüzülmemeli ve eti yenilmemeli.
Şap Hastalığı çok bulaşıcı olması, birbirleri ile çapraz koruma sağlamayan farklı serotipleri ile evcil ve vahşi bir çok geviş getiren hayvanda hastalık yapabilmesi nedeniyle kontrolü çok zor bir hastalıktır.
Yüzde 100 bulaşıcı olması nedeniyle şap hastalığı geniş hayvan kitlelerini etkiler. Ağır vakalarda tırnak düşmesi, buzağılarda ve kuzularda ölüm görülür. Hastalık, süt, et ve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara yol açar.
Şap genellikle, cildimizde oluşan kanamaların kesilebilmesi için, ağız içerisinde meydana gelen yaraları iyileştirmek, içeriğinde bulunan alüminyum barındıran kıvam artırıcılar aşının daha uzun süre dayanmasına yol açmakta ve dışarıdan gelen zararlı etkenlere karşı daha çok antikor üretilmesine yardımcı olmaya yarayan ...
Vakaya rastlanmayan Çaycuma ilçesine bağlı Akçahatipler, Hacıosmanlar, Yazıköy, Emirşah, Sandallar, Basat, Kızılbel, Muharremşah ve Dursunlar köyleri tedbir amaçlı gözetim altına alındı. Köylerde hayvan hareketinin yasaklandığı ve aşılama çalışmalarına başlanıldığı öğrenildi.
Cevap: Evet. “Antarktika hariç her kıtada insanlardan hayvanlara atlayan bakteri, virüs, parazit ve mantar vakaları keşfedildi. Tennessee Üniversitesi Veterinerlik Koleji'ne anoreksi, kusma ve inatçı öksürük ile gelen üç yaşındaki Yorkshire teriyeri kurtarılamadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri