Su Tüketimi, Üreme Döngüsünü Etkilemektedir Sağım ineklerinin Laktasyon dönemi, İneklerin Su Tüketimi oranını arttırmaktadır. Kuru döneme girmiş inekler için yemek yemek kadar, su içmek de önemli bir durumdur. Yemek yiyip, su içerek yediklerini sindirmeleri gerekmektedir.
Buzağılarda yetersiz ve kalitesiz su alımının en belirgin göstergeleri; ishaller, sindirim sisteminde bozulmalar, immun cevabın azalması, elde edilen süt miktarında azalma, beslenmeden yararlanmanın azalması ve beslenme davranışında meydana gelen değişimlerdir. Suda çözünen katı maddeler, süt inekleri için önemlidir.
Çevre ısısı arttıkça hayvanların su ihtiyaçları da artar. Bir süt ineğinin günlük su ihtiyacı 50-60 litredir. Çok sıcak havalarda su tüketimi % 80 artar. Sıcak havalarda su tüketimine dikkat edilmelidir.
Su, süt sığırları için en önemli besin elemanıdır. Çünkü yetersiz su süt üretimini kısıtlayabilir. Süt veren bu inekler her bir kg süt başına yaklaşık 4 litre suya ihtiyaç duymaktadır.
"Bir sığır günde 50-200 litre arası içme suyu tüketir. Bir sağmal inek 1 litre süt için 3-4 litre su tüketir. Bir işletmede 1 sığırın içtiği su ve ahır temizliğinde kullanılmak üzere 300 litre su tüketilir.
İlgili 43 soru bulundu
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Sığırlarda su tüketimi, tükettiği yem miktarı ve özellikleri, hava koşulları, süt verimi ve laktasyon dönemi gibi faktörlere göre değişim göstermektedir. Bir litre süt üretimi için yaklaşık 4.5-5 Lbs su gereksinimi söz konusudur. Sağmal inekler günde 30-50 galon kadar süt içerler.
Hastalığın teşhisi kolaydır ama tedavisi uzun sürer. Tedavi bir Veteriner Hekim tarafından yapılmalı, damar içi glikoz içeren serumlar ve insülin hormonu verilmelidir. Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
inekler süt içerler. çok genel bir ifadeyle ineklerin yavruları da bukelemon olmadığından süt içerler. ancak yanlış genel kanı yetişkin ineklerin süt içmediğidir. bunun ise böyle olmadığı az sayıdaki örnekle sabittir. hatta bazen kendi sütlerini içen inekler bile mevcuttur.
Bazen sütün tadı tuzlu olabilir. Bu durum laktoz ve klorür miktarları arasındaki dengenin bozulduğunun işaretidir. Klorür miktarı laktasyon sonlarına doğru ve özellikle meme enfeksiyonunda (mastitis) artış göstermektedir. kokusunda değişikliklere neden olmaktadır.
✓ Altyapı gereksinimi; - Yol (her iklimde açık, genişliği en az 3,5 m ), - Su (1 büyükbaş sağmal hayvanın ortalama günlük su ihtiyacı 150 L.
Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir.
Aşırı su tüketimi ise sağlık sorununa bağlı ortaya çıkan bir semptom olarak ele alınmalıdır. Vücudun ihtiyacı olandan fazla suyu bilinçli bir şekilde tüketmekten çok daha fazla su tüketimi ile aşırı hidrasyon gündeme gelir. Bu nedenle de aşırı su tüketimi halinde mutlaka bir uzman hekim ile görüşülmesi gerekir.
Pika, yiyecek olmayan maddelerin yenmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hayvanlarda ve özellikle bağırsak paraziti bulunan, dolayısıyla demir eksikliği bulunan çocuklarda görülen bir hastalık olarak bilinir. Pika çiftlik hayvanlarında, özellikle de sığırlarda görülür.
Sütçü sığırlarda karşılaşılan ani ölüm olgularının başlıca nedenleri; santral sinir sistemi, kardiyak, solunum sistemi, metabolik/toksik bozukluklar ve enfeksiyon hastalıkları başlıkları altında incelenmektedir. Sığırlarda atipik seyirli hastalıklara bağlı ani ölümler de gözlenmektedir.
Zengin ve iyi çayırlar ineklerin günde 7 kg kadar süt vermelerini sağlayabilir. Verilen kesif yemin her 1 kg'ı için 2,5 kg süt beklenir.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
İnek sütünde alerji riski fazladır. Erken dönemde inek sütü içen bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir. İnek sütünün hazmı bebekler için oldukça zordur. İlk bir yıl içerisinde inek sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve solunum yolu hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.
İnek sütünü parçalayarak, emilmesini sağlayan enzimler, aşırı tüketime bağlı olarak, bağırsaklarda yetersizlik göstermekte ve çocukta yine benzer şekilde reflü, gaz, geğirme, sebepsiz kabızlık veya ishal ataklarına neden olabilmektedir.
Köpüklü şişme salgını oluşursa, sığırlar meradan çekilir ve yüksek lifli bir diyet (saman, kuru ot) uygulanır. Şişkinlik belirtisi gösteren inekler köpürmeyi önleyici ajanlarla tedavi edilir. Köpüklü şişmeyi önlemek için: Yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda otlatma yapmaktan kaçının.
Veteriner Hekimi Murat Turhan da, "İnekler insanlar gibi çikolatayı, tatlı ve şekerli olduğu için seviyor. Az miktarlarda verildiği zaman et ve süte de etkisi oluyor. İnsanları mutlu ettiği gibi hayvanlar da bundan mutlu oluyor" diye konuştu.
zorlu doğumlardan sonra kalkamayan inekleri ayağa kaldırmada kullanılır. bir calaskal yada vinç ile kolayca sığır kaldıracının üstünde bulunan halkadan tutturularak kullanılabilir. Doğumdan sonra kalkamayan hayvanlar için metal sığır inek kaldırma aleti kullanılabilir.
Sağımın yapıldığı sütçü ineklerden alınan süte karşılık, hayvanların kilogram başına, 4 ya da 5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Suyun bir kısmı rasyondan karşılanır ancak %80-90'nı su tüketerek karşılanır. Örneğin; 27 kg süt veren bir Holstein ineği, günlük olarak yaklaşık 95-115 litre (25-30 galon) su tüketmelidir.
Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken. Hayvanlar, vücutlarındaki tuz miktarını dengede tutmak için çeşitli yollarla tuz tüketiyor.
Kızgın inekler diğer ineklerin üzerine atlamak ister veya üzerine atlar. Sık sık bağırır, huysuz ve sinirlidir. Binme hareketine izin vermesi de ineklerin kızgınlık belirtileri arasındadır. Kızgınlık başlangıcından önce inekler bir araya toplanma eğilimine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri