İnek sütü protein alerjisi olan bebeklere hayvansal kaynaklı sütlerden yapılan yoğurtlar verilemez. Eğer çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulan bir kuruyemiş alerjisi yoksa; kuruyemiş bazlı sütler, soya alerjisi yoksa soya sütü ile yapılan sütler tüketilebilmektedir.
Ancak alerjik yapı açıcından bir farkları yoktur. Bu nedenle İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi sütü ve koyun sütü içirilmesi veya bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir gibi ürünlerin yedirilmesi önerilmez.
Bebeğinizde yoğurt alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız, teşhis için mutlaka çocuk alerji doktoruna gitmeniz gerekir. Belirtiler devam ederse ve tedavi edilmezse, özellikle nefes darlığı gibi anafilaksiye benzeyen belirtiler ortaya çıkabilir.
Yoğurt veya Süt Alerjisi Nedir? İnek sütü ve süt ürünlerine alerji, bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygın bir gıda alerjisidir; 3 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %2,5'inde görülür. İnsanlar genellikle süt alerjisini aşsa da, bazen yetişkinliğe kadar devam edebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Yoğurt alerjisi, aslında inek sütü alerjisinden kaynaklanan bir durumdur. İnek süt alerjileri en yaygın görülen 8 besin alerjilerinden biridir. Özellikle bebeklik döneminde görülen bu alerji, genel olarak çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde aşılır ancak bazı çocuklarda ömür boyu devam edebilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için probiyotik olarak kefir ve yoğurt kullanılması durumunda alerjilerin azaldığı söylenebilir” ifadelerinde bulundu. tarafından sağlanmaktadır.
süt ile terbiye edilerek hazırlanan gıdalar (püre, yayla çorbası, tarhana çorbası vb.) tüketilmemelidir. Şu ürünler de inek sütü proteini içerebilir: Keçi sütü, koyun sütü, puding, kremalar.
Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor. Deri ve kan testleri negatif olan inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında düzelme eğilimi göstermektedir.
İnek sütü alerjisi belirtileri, çocuğunuzun diyetinden inek sütü proteini çıkartılarak tedavi edilebilir. Bebeklerin normal büyüme ve gelişme için, günlük olarak belli bir miktar protein almaları gerekir. Bu nedenle bebeğiniz inek sütü yerine başka bir protein kaynağına gereksinim duyacaktır.
Araştırmalar çoğunlukla alerjinin ilk 3 yılda düzeldiğini ancak son yıllarda 5 yaş civarına kadar ancak %50-60 oranında düzelme olabildiğini gösteriyor. Deri testi ve kan testlerinde alerji görülmeyen çocuklarda ve bebeklerde inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında iyileşme eğilimindedir.
Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur. Cildinde döküntüler meydana gelir.
Sindirim bozulur, bebeğin kakasında sümüksü şeyler ve hatta kan çıkmaya başlar. Kilo alımı yavaşlar-durur. Kansızlık gelişebilir. Bebek durmadan ağlar(önceki konumuz olan infantil kolik ve gazla karışabilir).
Uzmanlar, bebeklerin 6.aydan sonra yoğurt yiyebileceğini belirtiyor. Ancak her ihtimale karşı, 3 gün bekleme kuralına uyulmasını ve alerjiye karşı bebeğin dikkatlice gözlemlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Zira süte alerjisi olan bebekler, yoğurt gibi süt ürünlerini tükettiklerinde alerjik reaksiyon gösterebiliyor.
Süt alerjileri, sütün içilmesinden 2 saat sonra vücudun reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkabileceği gibi 2 gün veya bir hafta sonra da farklı belirtilerle ortaya çıkabilir.
Çünkü bebeğinde inek sütü alerjisi olan bebek annelerinin diyet yapması kaçınılmaz. Aksi takdirde bebeklerinde deri döküntülerinden gaza, solunum yolu enfeksiyonlarından büyüme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabiliyor.
Tedavi edilmezse zehirlenmeye kadar gidebilir. Süt alerjisinin belirtileri, süt içtikten veya süt içeren bir yiyeceği yedikten hemen veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Mide krampları, şişkinlik (gaz), ishal, kusma, bulantı, deri döküntüsü, kurdeşen, egzama, kızarıklık ve kaşıntı belirtiler arasındadır.
Sonuç olarak; inek sütü alerjisi olanların kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı olmasında sakınca yoktur. Her aşıda olduğu gibi kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısından sonra 30 dakika süreyle aşı yapılan sağlık kurumundan ayrılmamanız iyi olur.
Bazen de solunum sistemini tutan belirtiler yani sürekli burun akıntısı veya tıkanıklığı, öter gibi solunum sıkışıklığıyla da kendini gösterir. İnek sütü protein alerjisi ileri seviyede olduğunda solunum sıkışıklığı, nefes alamama, ciltte yaygın kızarma gibi süt alerjisi belirtileri görülebilir.
Sütü badem sütüyle değiştirin: İnek sütü yerine badem sütü, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi farklı süt kaynaklarını deneyin. Bu ürünler zengin birer besin deposudur ve ek olarak çok lezzetlidir. ◊ Vegan peynire bir şans verin: Vegan peynir badem, kaju veya tapyoka gibi besinlerden üretilir.
Süt alerjisi olan çocuklar kuzu eti ve tavuk eti tüketebilir
6-7 aydan büyük çocuk ve emziren anneler dana eti yerine kuzu eti, tavuk eti tüketmesinde sakınca yoktur.
İnek sütü alerjisi, genetik olarak yatkın bireylerde uygun çevresel koşulların etkileşimiyle ortaya çıkar. Bebeklik döneminde alerjik egzaması olan, anne-baba veya kardeşlerinde besin alerjisi veya başka alerjik hastalık bulunanlarda daha sık görülür.
Kaşınan cildinizi rahatlatmak için bölgeye soğuk yoğurt sürmeniz önerilir. Yoğurt, cildi yormadan kaşıntıyı iyileştirecektir. Soğuk olduğunda ise kan dolaşımını dengeleyerek kaşıntının yayılmasına engel olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri