Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir. Süt sığırlarının su ihtiyacı, hayvanın vücut ağırlığına, süt verimine, verilen yemin cinsine ve çevre isısına bağlı olarak değişir.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Her hayvan direk olarak yalama taşı kullanmaz bazı hayvanlar toprağı yalamak suretiyle tuz ihtiyaçlarını giderebilirler. belirli mesafedeki yerlerine tuz blokları konulur. Karma yem kullanan sürülerde tuz bloğu kullanılmasına gerek yoktur. Otlak alanlarının bitkisel yapısı da tuzlanma ihtiyacı için kontrol edilmelidir.
-Buzağılara temiz ve taze su 4.günde itibaren verilebilir. Buzağıların ve erişkinlerin istedikleri kadar su içebilmeleri için suluklarda devamlı su bulunmalı, tuz ihtiyaçlarını karşılamak için uygun kaya tuzu ve yalama taşı konulmalıdır.
Doğumdan Sonra Ananın Bakım ve Beslenmesi
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Yüksek dozdaki tuz tüketimi üreme performansını da etkilememektedir. Yüksek dozda tuz verilen ineklerin klorid ifrazı kontrol gurubundaki sidikte % 98.3 klorid ifraz edenlerden 11.5 misli daha fazla idi. Histoloji çalışmaları böbreklere zararlı bir etkisi olmadığını göstermiştir.
Büyükbaş sığır ve küçükbaş koyun keçilerin önünde sürekli bulunması gereken doğal tuzdur. Hayvanlar için kaya tuzu, hayvanların vücutlarında bulunan sodyum, klorür, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin dengeye getirilmesine yardımcı olmak için kullanılan bir tuz türüdür.
Hayvanlar, vücutlarındaki tuz miktarını dengede tutmak için çeşitli yollarla tuz tüketiyor. Bazı hayvanlar, doğrudan tuzlu su veya tuzlu toprakları yalayarak ihtiyaçlarını karşılıyor. Diğerleri ise tuzlu bitki ve ot tüketerek veya diğer hayvanların tuzlu ter veya idrarını yalayarak tuz alıyor.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
Doğumdan sonraki ilk 1-2 saat içinde buzağıya mutlaka ağız sütü içirilmelidir. Annesini herhangi bir sebeple ememeyen buzağılara yardımcı olunarak ağız sütü içmeleri sağlanmalıdır. 3-4 gün boyunca ağız sütü içirmeye devam edilmelidir. Buzağı günde 1-2 öğün süt ile beslenmelidir.
Hayvanların da tıpkı insanlar gibi tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanlar için ilk olarak önemli bir mineral kaynağıdır. Hayvanlar; sağlıklı kalabilmek, gelişimlerini destekleyebilmek ve üst düzey verim üretebilmek için tuza ihtiyaç duyarlar.
Öncelikle bilinmelidir ki bebekler ihtiyaç duydukları tuzu zaten ilk 6 ay boyunca anne sütünden alıyorlar. 6. aydan itibaren ek gıdaya başlayan bebeklere de ekstra tuz verilmesine gerek yoktur; zira ek gıdalarda yeterince tuz bulunmaktadır. Bu nedenle 1 yaşına kadar bebeklere ekstra tuz verilmesine gerek yoktur.
Günlük Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalı? Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tavsiyesi doğrultusunda bir yetişkinin günlük tuz tüketim miktarının 5 gramın altında olmasını öneriyor. Bu oran bir tepeleme çay kaşığına veya bir silme tatlı kaşığına denk gelir.
Kedilerde aşırı miktarda tuz tüketimi sonucu tuz zehirlenmesi meydana gelmektedir. Bu zehirlemenin belirtileri arasında ise, idrara çıkma sıklığında artış, aşırı susama, titreme, kusma, ishal, nöbetler zayıflık, kas spazmları ve hatta kimi zaman koma gibi olumsuz durumlar bulunabilir.
Tuzlu ve Baharatlı Gıdalar
Yemek artıklarında et yemeklerinde özellikle evcil hayvanlara vermek gibi bir alışkanlık olsa da yemeğin içinde bulunan tuz ve baharatlar kedilerin sindirim sistemlerine oldukça zarar vermektedir.
İştahsızlık para, zaman ve bazen hayvan kaybı ile sonuçlanabilecek olan önemli bir belirtidir. Tedavi asıl hastalığı bulmak ile mümkündür. Hastalığın durumuna göre işkembe uyarıcıları, vitamin-mineral, izmineral takviyeleri, antibiyotikler kullanılarak tedavi edilebilir.
Buzağının sağlıklı olması ve iyi gelişmesi için erken çağda mümkün olduğu kadar çok buzağı yemi tüketmesi sağlanmalıdır. Yem seçiminde fiyat gözetmeden en kaliteli yemi, en güvendiğiniz firmadan temin etmeye çalışınız. Buzağılar süt döneminde 20-25 kg kadar yem tüketir.
Buzağılar (3-6 aylık):
kaliteli rasyon tüketirler. Buzağı başlatma yemi tüketimi günlük 2.3 kg 'a ulaştığında buzağı büyütme yemine geçilir ve buzağılamaya kadar bu yemden verilebilir. Yonca, fiğ+çayır otu karışımı otlardan oluşan kaliteli kaba yem sağlanır.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur.
Tuz minerali eksikliğinde sinir sistemi çalışmıyor, kas hareketleri yapılamaz hale geliyor. Ayrıca doğal bir antidepresan olan tuz, eksikliği durumunda kişiyi depresyona dahi sokabiliyor. Doğal bir mineral olan tuz, vücudumuzdaki kan miktarı ve tansiyon seviyesi için önemlidir.
Çok düşük tuz da vücuttaki sempatik sinir sistemi, kalp gibi bazı organlardaki hasar riskini artırabilir. Kişi sağlıklı ise, kan basıncı normal ise şeker hastası değil ise, kilosu iyiyse sıfır tuz gibi bir gıda önerimiz yok. Sıfır tuzun zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
6 Tuz hemen hemen bütün toplumlarda kutsal olarak kabul görmüştür. Yahudiler açısından tuz, Tanrının İsrailliler ile yaptığı sonsuz antlaşmanın simgesidir.
Suda çözünen vitaminlerden inekler için önemli olanı B grup vitaminleri ve C vitaminidir. Yağda çözünen vitaminlerin önemlileri ise A, D, E ve K. Vitaminler normal uluslararası birim (IU) olarak ifade edilir.
Şekerli su hazırlanarak hayvana içirilir. Hasta hayvana tuz yalatırlar, suyuna da tuz atarlar. Üşüyen nefesi hırıltılı çıkan hayvana töngel yaprağı, ıhlamur veya yeşil çay kaynatılıp içirilir. Hastalanan inekleri tedavi etmek için hayvana tuzlu hamsi suyu içirilir.
İneğe verilecek kaba yemin üçte biri (1/3) yonca, fiğ, korunga gibi baklagil kuru otlardan, üçte ikisi (2/3) ise kuru çayır otlarından oluşması en iyisidir. Baklagil kuru otları ve çayır otu yoksa o zaman saman kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri