İngiliz çayını diğer çaylardan farklı kılan özellik ise çayla beraber ufak bir karaf içinde sunulan sıcak süttür. Verilen sütün amacı, çok sert olan İngiliz çayını yumuşatmaktır. Sıcak süt eklenen çayın tadı daha yumuşak olacaktır ve sindirimi daha kolaydır.
İngiltere'de çay yetişmemesine rağmen, İngiliz kültüründe çay oldukça önemli bir yere sahip. Öyle ki, günün iki kısmı çaya ayrılıyor. Bunlardan ilki 15:00-17:00 arasında yapılan 'Low Tea', ikincisi ise 17:00'dan sonra yapılan 'High Tea', yani beş çayı.
hindistanda üretilen bir çay çeşididir. normal çaya göre biraz daha serttir. bu sertliğini kırmak için üzerine biraz süt eklenir. tadı hafiften çok sütlü kahveye benzer ama hiç kötü bir tadı yoktur, aksine gayet güzel bir tadı var.
Sütlü İngiliz Çayı Tarifi
Hazırlaması oldukça pratik olan bu çay için ihtiyacınız olan malzemeler; siyah çay yaprakları, içme suyu ve süt.
İlgili 35 soru bulundu
Bunlardan birincisi 15.00 ile 17.00 arasında yapılan “Low Tea” diğeri ise 17.00 ve 17.00'den sonra yapılan “High Tea” yani nam-ı diğer beş çayı. Kültürümüzde de yeri olan, İngiltere'de leziz atıştırmalıkların ve gümüş çaydanlıkların dahil olduğu bu seremoni oldukça ilginç bir hikâyeye sahip.
İlk kez çaya süt ilave edilmesi ise 1680 yılına dayanır. İngilizlerin çayı kendilerine adapte etme yöntemi olan sütlü çay, özel bir gelenek olur. Aslında çaya süt katılmasının sebebi ise çayın içindeki teini ve asiditeyi bir miktar azaltmaktır. Tabii çayın bu yeni hali de oldukça beğenilir.
İngiliz çayını hazırlamak için, bir fincan demlenmiş çaya ve sıcak süte ihtiyacınız vardır. İngiliz kültürüyle bir çay içmek isterseniz, ağız kısmı geniş bir porselen fincan tercih edebilirsiniz. Demlenen çaya, sıcak sütü ilave ettiğiniz koşulda sütlü çayınız hazır olacaktır.
İngiliz Kahvaltısında neler bulunuyor? Günümüzde tam İngiliz kahvaltısı tipik olarak sosis, domuz pastırması, çırpılmış veya göz yumurta, domates, kuru fasulye ve kızarmış ekmekten oluşmaktadır. Diğer bileşenler arasında mantar, black pudding (sucuk) ve nadiren de olsa hash browns denilen patates mücveri bulunur.
Sütlü çay yapımı ise Avrupa'da 17. yüzyılda yaygınlaşmıştır. Çaya süt katmak, zaman içinde özellikle İngilizler tarafından benimseniyor ve İngiliz sömürgeliğinden ayrılan Hindistan, Singapur gibi ülkelerde de tercih ediliyor.
19. yüzyılda İngiltere Düşes'i Anna tarafından başlanan 5 çayı ritüeli, Düşes'in öğle ile akşam yemeği arasında çay ve sandviç yemesiyle ortaya çıkar. Düşes'in alışkanlığına misafirleri de dahil olur ve bir süre sonra İngiltere'nin en popüler sosyal ritüellerinden birisine dönüşür.
Çay günün herhangi bir saatinde içilebilecek, tatmin edici bir içecektir. Çay Türklerin özellikle sabah kahvaltılarında vazgeçilmezdir. Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Sabahları çok erken içilmesi önerilmeyen çayın, sabah en erken 10:00 – 11:00 arası tüketimi tavsiye ediliyor. Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor.
Yatmadan önce içilen ıhlamur, kekik, sarı kantaron otu ve papatya çiçeği gibi çayların uykuya geçiş süresini kısaltığı ve dalmayı kolaylaştırdığı belirtildi.
İngiliz dizi ya da filmlerini izlerken eğer sahnede çay varsa bir de yanında süt görürüz. Hatta kitap okurken kontun çayını sütlü istemesine, misafirlere sütlü çay verilmesine ve afiyetle içmelerine tanık oluruz. Bize çok garip gelse de İngilizler için sütlü çay bir ritüeldir ve uzun yıllardır devam eder.
PG Tips, Unilever UK tarafından üretilen, Greater Manchester, İngiltere'de bir çay markasıdır.
Kahvaltıyı atlamamaya özen gösteren İngilizler, yumurta, reçel, kızarmış sosis, bacon, fasulye, közlenmiş domates, mantar ve kızartılmış ekmeği eksik etmemeye çalışırlar. Tek bir tabağa sığdırdıkları kahvaltılarının yanında sütlü çay ya da portakal suyu içmek en sık gözlemlenen alışkanlıklarındandır.
Jambon, kızarmış mantar ve domates, sosis çeşitleri, kızarmış göz yumurta, fırında tatlı kuru fasulye yanında portakal suyu ve sütlü çay geleneksel İngiliz kahvaltısını oluşturur. Öğle ve akşam yemeklerinde Fish and Chips denilen atıştırmalık tarzı yemekler genellikle paketlenerek evde yenebilir.
İngiltere / Sütlü Çay
Siyah çaya olan düşkünlüğü ile bilinen İngiltere'de sütlü çay ritüeli, bir sembol haline gelmiş durumda.
Fransa'nın bitki çayı
Çay yerine daha çok kahve tüketmeyi seven Fransızlar'ın çay tercihi de genelde bitki çayından yana oluyor. Fransa'da çaya değil çay bardaklarına aşık olmak daha büyük bir ihtimal.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
Emziren annelerin gün içinde tüketmesi önerilen çaylardan biri papatya çayıdır. Papatya çayı anne adayının yorgunluğunu alırken bir yandan da süt hormonlarının çalışmasını destekler. Gün içinde 2 fincan papatya çayını düzenli olarak içen annelerin süt veriminin yükseldiği gözlemlenmiştir.
barutu çinlilerin bulmasına rağmen ilk kez türkler kullandığına göre, çaya şekeri ilk atanlar da romenlerdir diye cevaplanabilecek sorudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri