Daha yumuşak giysiler için 1/2 su bardağı karbonatı çamaşırlarının durulama programına ekle. Karbonat hem giysilerindeki lekeleri çıkarabilir hem de makinendeki yapışkan, inatçı ve kötü kokulu lekeleri gidermek için kullanılabilir.
Karbonat suyla birleştiğinde yağları sökme gücüne de sahip olur. Kıyafetlerinizin, halıların, koltuk ve perdelerin üzerine sıçrayan, damlayan, dökülen yağları çıkartmanın en etkili yolu deterjan değil, karbonattır. 1-2 avuç karbonatı halınızın her tarafına serpin, birkaç saat bekleyin ve elektrik süpürgesi ile süpürün.
Çamaşır yumuşatıcısı olarak sirke kullanmak istemiyorsanız; karbonat sizin için ideal bir tercih olacaktır. Çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı karbonat ekleyerek çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz. Çamaşır sodası da değerlendirebileceğiniz diğer bir alternatif…
KARBONAT YÖNTEMİ
Kumaşın en derinlerine işleyebilen karbonat, lekeleri çabucak geçiriyor. Aynı zamanda kumaşların yumuşaması konusunda yardımcı oluyor. Çamaşırları yıkadığınız deterjanın içerisine yarım bardaktan biraz daha az karbonat ilave edin. Daha sonra çamaşırlarınızı makinede yıkayın.
Deterjan ve sabun sanayisinde sodyum karbonat, doğal temizlik maddesi olarak tercih edilir. Çamaşır sodası yapımının olmazsa olmazlarından biri de sodyum karbonattır. Sodyum karbonat ılık su ile açılmasının ardından çamaşır sodası elde edilmektedir. Keten ve pamuklu elyafların pişirilmesinde tercih edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Eğer hazır olarak aldığınız İngiliz karbonatı minik minik poşetlere (kaşelere) ayrıldıysa 1 litre suya bu kaşelerden 1 tane ilave edebilir, eğer bir kavanozun içinde toz halde bulunuyorsa yine 1 litre suya 1 çay kaşığı tepeleme olacak şekilde ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız bu suyu gün içinde tüketmeniz yeterli.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
1 su bardağı sirkeyi makinenin boş olan tamburuna dökün ve normal programda yıkayın. Karbonat: Çamaşır makinesinin içindeki kötü kokuları gidermek için karbonat kullanabilirsiniz. Bir çorba kaşığı karbonatı makinenin boş olan tamburuna dökün ve normal programda yıkayın.
Çamaşırları sodyum bikarbonat ile yıkayın. Bulaşıkları da makinede değil, normal sabunla yıkayın. Evde kullanılan temizlik malzemeleri sadece çarşaflarda vs. kalmıyor, havaya da karışıyor ve biz bunları soluyoruz, vücut o zehir içeri girmesin diye burnu tıkıyor."
İngiliz karbonatı normal karbonattan farklı olarak kek veya börek gibi pişirilebilen yiyeceklerde kullanılmasıdır. Sodyum bikarbonat özellik olarak daha evde kullanılabilir ve güvenli bir kimyasal üründür.
Tuz yerine 1 tatlı kaşığı karabiber de aynı işlevi görecektir. Beyaz çamaşırlarda kullanılan ve kirleri yumuşatan karbonat siyah giysilerin renginin korunmasında da yardımcı olabilir. Çünkü karbonat renklerde parlaklık sağlar.
İngiliz karbonatının en yaygın kullanım biçimi suya karıştırılarak tüketilmesidir. Bir litre su içerisine bir çay kaşığı İngiliz karbonatı ekleyerek gün içerisinde bu suyu içebilirsiniz. Kek, börek, poğaça gibi pişireceğiniz yiyeceklerde de rahatlıkla İngiliz karbonatı kullanabilirsiniz.
İngiliz karbonatı insan vücudundaki asit ve alkali seviyesini dengelemede fayda sağlar. Özellikle mide asidinin çoğalması sonucunda ortaya çıkan mide problemlerinin iyileşmesine katkı sağladığı söylenir. İnsan vücudundaki bir diğer görevi de vücudun toksinlerden arındırılmasına katkı sağlamasıdır.
Buzdolabı temizliği için ; 1 L ılık suya 1 ölçek Ernet Karbonat karıştırarak yumuşak bir bezle buzdolabınızın içini ve dışını sildikten sonra kurulayınız. Bulaşık makinelerinde; Kuruyan, zorlu yağ lekelerini bulaşıklarınızdan çıkarmak için, deterjan gözüne ¼ (dörtte bir) ölçek Ernet Karbonat ilave edebilirsiniz.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Beyaz İç Çamaşırı Beyazlatmak İçin Yöntemler
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
Canan Karatay, burun tıkanıklığı için İngiliz karbonatlı suyu önermesi dikkat çekti. Karatay: 'Bir bardak suya bir tatlı kaşı İngiliz karbonatı katacağız. Bu suyla kaşınan yerlerimizi bol bol yıkayacağız. İkinci olarak da ev sirkesiyle kaşınan yerlere süreceğiz.
Çamaşırların yumuşatılmasında sirkeye mesafeli duranlar ise karbonat veya çamaşır sodası kullanarak sirke ile aynı sonuca ulaşabilirler. Bunun için bir fincan kadar karbonat veya çamaşır sodasının yıkama öncesinde kullanılan deterjana karıştırılması yeterlidir.
Peki, karbonat kullanarak çamaşır suyu lekesi nasıl çıkarılır? Bir miktar karbonatı suya ekleyin ve diş macunu gibi yoğun bir kıvam elde edin. Sonrasında çamaşır suyunun döküldüğü bölgeye karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. Kuruma işlemi sonrasında 15 dakika kadar bu bölgeyi bir fırça yardımıyla çitileyin.
Beyazları yıkarken standart miktarda deterjan ve yumuşatıcı kullanmalısınız. Beyaz kıyafetleriniz farklı kumaş türlerine sahiptir. Bu nedenle kumaş türüne ve üzerinde bulunan yıkama talimatlarına dikkat etmek önemlidir. Örneğin; pamuk kumaşlarla ipek veya kaşmir ürünler aynı anda ve şekilde yıkanmamalıdır.
Beyaz kıyafetinizi içerisine koyun ve 5 saat boyunca arada bir karıştırmak sureti ile bekletmelisiniz. Sonrasında ise beyaz kalıp sabun ya da bulaşık deterjanı ile birlikte elde yıkamanız sonucunda büyük bir oranda renginin ağardığını göreceksiniz.
Öncelikle yapmanız gereken grileşen veya sararan kıyafetinizi ıslatmak olacak. Islattığınız çamaşırı biz zemine serin lekeli bölgeleri arap sabunuyla güzelce övün ardından bulaşık parlatıcı ekleyin tekrar övün bu aşamada eldiven kullanabilirsiniz. Çamaşırı dairesel hareketlerle ovalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri