Kısaca ESC olarak bilinen “Electronic Skid Control” aslında ESP'nin farklı bir adıdır. Hatta farklı markalar ESP için farklı isimler kullanırlar. Bu nedenle ESP nedir araba üreticisine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin BMW “Dynamic Stability Control” teriminin kısaltmasını kullanır.
Elektronik Stabilite Programı (ESP) hayat kurtaran bir güvenlik sistemidir. Son on yılda üretilen çoğu marka otomobilin her yeni aracında bulunan sistem, Elektronik Stabilite Kontrolü (ESC) olarak da adlandırılabilir.
ESC (Electronic Stability Control) Ne İşe Yarar? Karayollarındaki birçok kaza devrilme, yoldan sapma ve savrulma gibi sürücünün kontrolü kaybettiği durumlarda gerçekleşiyor. ESC sistemi viraj dönerken, ani fren ve hızlı manevra yaparken aracın savrulmasını önlemek için sürücüye daha fazla kontrol imkanı tanıyor.
Esp sistemi aracın zorlu yol şartlarında dengeli bir şekilde seyretmesini sağlama işlevi görür. Esp sistemi bozulursa aracın kaydığı veya savrulduğu durumlarda kazaların meydana gelme olasılığı doğar.
ESC ler DC motorları sürmek için kullanılan elektronik devrelerdir. Uzaktan kumandalı araba, model uçak, model tekne veya drone motorlarının kontrol edilmesini sağlarlar. Motorların hızını ve yönünü ESC ile kontrol edebiliriz. Örneğin bir rc model arabanın ileri veya geri gitmesini ve hızını ESC ile kontrol ederiz.
İlgili 43 soru bulundu
Denge sistemi ESC (Electronic Stability Control), sürücünün patinaj yapmasını önlemeye yardımcı olur ve aracın çekişini iyileştirir.
Çoğu zaman sürücülerin fazlasıyla etkilendiği bu sistem hata vererek büyük arızalara neden olabilmektedir. Arabalarda ESC Devre Dışı demek fiziksel bir düğme olan sistemi buradan negatif hale getirmek demektir. ESC özelliklerini tamamen kapatan bu düğme sayesinde aracınızın daha fazla çekiş kazanır.
Denge sistemi ESC (Electronic Stability Control), sürücünün patinaj yapmasını önlemeye yardımcı olur ve aracın çekişini iyileştirir. Fren yapılırken ESC sisteminin devreye girişi bir darbe sesiyle fark edilebilir.
ESP sistemi üç farklı sistem kullanır. ABS fren sistemi, gaz kelebeği potansiyometresi ve ASR sistemi ile başlar. ESP sisteminde sorun varsa ABS veya ASR sisteminde sorun olabilir. Veya araç programı veya motor kontrol ünitesi işlevindeki sorunlar da bu arıza ışığının yanmasına neden olabilir.
ABS'nin olmadığı araçlarda ESP sisteminin olması mümkün değil. ESP nasıl çalışır sorusunun cevabını ise sensörler verecektir. Sistemde, 4 teker içinde ivme ölçer sensör bulunur. Tekerlerin dışında arabanın tam merkezinde bir ivme ölçer ve direksiyon simidi bölümünde de bir sensör yer alır.
ESP, son yıllarda üretilen otomobillerde üst seviyede güvenlik için kullanılır. Güvenlik donanımlarından biri olan ESP, aracın kontrolden çıkarak kaymasını ve dolayısıyla da kaza yapmasını önler. ESP ne demek? ESP'nin açılımı; Elektronik Stabilite Programı'dır.
Türkçede çıkış, kaçış ya da kaçmak anlamlarına gelen ve İngilizce bir kelime olan "Escape" sözcüğünün kısaltılması ile elde edilmiş olan ESC tuşu; klavyelerdeki en sık kullanılan tuşlar içinde başı çekmektedir.
ESP algılayıcıları da gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. Aracı düz bir hatta ya da yapmak istediğiniz manevra güzergahında tutmak için sistem gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. Bu da yol tutuşunu dengeli ve doğru bir hale getirir.
ESP Bozulursa Ne Olur? Aracın ani hareketlerde savrulmasını önleyen ESP'nin bozulması durumunda büyük bir güvenlik sorunu yaşayabilirsiniz. Aracın yol tutuşunu sağlayan ESP bozulduğu veya devre dışı kaldığı için olası kazalara davetiye çıkarılmaktadır.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC), aynı zamanda minimal cerrahi travma yaratma avantajı nedeni ile göz yaşı kesesi drenaj ameliyatlarında (Dakriosistorinostomi) ve hipofiz bezi adenomlarının cerrahi tedavisinde (Endoskopik hipofizektomi) giderek artan oranlarda tercih edilmektedir.
Aracınızın yol bilgisayarına girin. Ayarların içinde Esp of simgesi çıkıyorsa Esp vardır. Ya da tavsiye etmemekle beraber göbeğe biraz sert girip hafif aracın kaymasına müsaade edin ışık yanıp sönerse esp vardır.
Esc, ABS ve yokuş kalkış desteği kontrol ettirin arızası.
EPS arızası ile karşı karşıya kaldıysanız yapmanız gereken ilk şey güvenli ve dikkatli bir şekilde aracınızı servise götürmektir. Aracınızın direksiyon destek sistemi devre dışı kalacağı için direksiyon bir hayli sertleşecektir. Aracı güvenli bir şekilde kulanamayacağınızı düşünürseniz; çekici çağırmanız önerilir.
Araç kara saplandığında çıkarmak için çekiş kontrolü kapatmak gerekmektedir. Birçok araçta bu işlem ESP kapatılarak yapılmaktadır. Araçların önemli bir kısmında ESP butonu ile ESP sistemi değil çekiş kontrolü devre dışı bırakılmaktadır.
ESC (Electronic Stability Control) Nedir? Türkçe karşılığı 'Elektronik Denge Kontrolü' anlamına gelen ESC güvenlik sistemi, aracın çeşitli bölümlerinden gelen veriyi sürekli olarak değerlendirerek denetler.
Sistem aynı zamanda, gaz pedalı üzerine uygulanan etkiden bağımsız olarak, tekerleklerin yola tutunabilmesini sağlamak için motor devrini ayarlar. Bu durumda, ESC ve antipatinaj sistemi devre dışı kalır.
İsterse ayağını fren pedalından çekebilir. Sistemi devre dışı bırakmak ve aracı ileri hareket ettirmek için, sürücü birinci vitese geçmeli, hafifçe gaz pedalına basmalı ve yavaşça ayağını debriyajdan çekmelidir. Bu noktada Hill-Holder mekanizması fren sistemini boşa alır ve aracın ilerlemesine imkân sağlar.
Debriyaj balatalarınızı zorlamamak ve zarar vermemek adına yokuşta yapacağınız kalkışlarda süreye dikkat etmeniz gerekir. Bu süreyi fazlaca uzatırsanız Yokuş Kalkış Desteği'nin devre dışı kalmasına sebebiyet verebilir; böylece aracınızın kaymasına neden olabilirsiniz.
ESC, Electronic Speed Control (Elektronik Hız Kontrol) kelimelerinin kısaltmasıdır. ESC'ler bataryadan aldıkları elektrik enerjisini, alıcıdan aldığı sinyal ile sürerek motorlara ileten ve motor devrini kontrol eden hız kontrolcüleridir. Yani ESC motora hangi hızla dönmesi gerektiğini söyleyen devredir.
Hill Holder sistemi, iki sensör kullanarak araçtaki fren sistemi ile birlikte çalışır. İlk sensör, aracın yokuştaki eğimini ölçer. İkinci sensör ise debriyaj düzenini kontrol eder. Yokuş yukarı konumdayken sürücü fren pedalına bastığında ve debriyaja tamamen yüklendiğinde sistem devreye girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri