Şiirde yer alan ahenk unsurları; ölçü (aruz, hece), kafiye, redif, aliterasyon, asonans ve kelime tekrarları olarak bilinmektedir. Ayrıca şiirde ahengi sağlamak için şairin duyguları ve yeteneği de oldukça önemlidir.
Ahenk kelime anlamı olarak uyum demektir. Şiirde ahenk ise kelimelerin, ses ve anlamsal olarak birbirleriyle uyum içerisinde kullanılması ile birlikte oluşur. Şiirde; ölçü, kafiye, redif, ses tekrarları, ses yansımaları, sözcük tekrarları ve nakarat olmak üzere 6 tane ahenk unsuru bulunmaktadır.
Şiir metinlerini düzyazıdan ayıran özelliklerinden birisi olan âhenk, kelimelerin akıcılığı, kulakta hoş tesir bırakacak şekilde bir araya getirilmesi, sözün ses yapısının çeşitli yollarla etkileyici şekilde düzenlenmesidir.
Edebiyatta ahenk “şiirde ve düzyazıda kelime ve cümlelerin kulakta hoş bir musiki etkisi yaratacak şekilde uyumla bir araya getirilmesidir.” Edebî metindeki ahenk, musikideki makam kadar önemlidir.
Şiirin dış görünüşüne “biçim”, iç görünüşüne de muhteva deniliyor. Şiir, biçim bakımından “nazım şekli, nazım birimi, kafiye, vezin ve dil özellikleri”; muhteva bakımından da iç ahenk, mecazlar, söz sanatları, konu ve tema şeklinde inceleniyor.
İlgili 16 soru bulundu
Şiirde yer alan ahenk unsurları; ölçü (aruz, hece), kafiye, redif, aliterasyon, asonans ve kelime tekrarları olarak bilinmektedir. Ayrıca şiirde ahengi sağlamak için şairin duyguları ve yeteneği de oldukça önemlidir.
Ahenk, bir şeyin içindeki parçaların veya öğelerin birbirleriyle uyumlu ve düzenli bir şekilde bir araya gelmesini ifade eder. Genellikle müzik, sanat, edebiyat ve estetik bağlamında kullanılır. Örnek Cümle: Bu orkestra, enstrümanlar arasındaki mükemmel ahenkle büyüleyici bir performans sergiledi.
Bir bütünün parçaları arasındaki estetik uyumu ifade eder. İnsicam olarak da kullanılan kelimenin Türkçede; tarz, geliş (reviş), usul, kaide, irade, niyet, teşebbüs etme, yönelme, tabur, saf, alay gibi anlamları da vardır.
Bir bütünü teşkil eden parçaların veya unsurların estetik ölçüler içinde birbiriyle uyuşması anlamına gelen, çeşitli ilim ve sanat dallarında kullanılan terim.
Manzum metinlerin en temel özelliklerden olan ahenkli söyleyiş, metinlerde farklı vasıtalar ile meydana getirilerekmetni üst bir noktaya taşıyan unsurlardandır. Her ne kadar nesirdede ahenkli söyleyişi sağlayan ögeler bulunsa da şiir metinle- rinde bu durum vazgeçilemez bir özellik olarak dikkat çeker.
Ölçü (Vezin)
Şiirde, hecelerin sayılarına ya da heceyi oluşturan seslerin uzunluk ve kısalıklarına göre bir düzen oluşturulur. İşte bu düzene ölçü denir. Edebiyatımızda hece, aruz ve serbest olmak üzere üç tür ölçü kullanılmıştır.
*Bir şiirde ahenk, ses akışı, söyleyiş, ritim, ölçü ve her türlü ses benzerliğiyle sağlanır. *Şiirde ritim, vezin ve kafiye ile sağlanır. *Her dönemin kendine özgü bir ses ve ritim anlayışı olabilir.
Kelime seçimi, ünlü ün- süz ilişkileri (aliterasyon/asonans), söz tekrarları, mısra tekrarları, vezin, kafiye, redif, paralel- likler Divan şiirinde ahengi sağlayan en önemli unsurlardandır. Bunların yanında “ses ve söz tekrarına” dayalı bazı edebî sanatlar da belli ölçülerde bir ahenk temin etmektedir.
Sözcük halindeki redifler
Aynı anlamdaki sözcüklerin tekrarlanmasıyla meydana gelen rediflerdir. Bu tür redifleri mısralarda görebilmek oldukça kolaydır: Örnek: Doğru söylerim halk razı değil.
Cümle içerisinde redifi bulmak için mısraların sonuna bakılmalıdır. Eğer birbirleriyle kafiyeli olan sözcükler çekim ya da yapım eki almışsa, o ek rediftir. Redifler sadece ek halinde kullanılmaz. Aynı anlama gelen ve kafiyeli sözcüklerden sonra tekrarlanan kelimeler de birer rediftir.
Kafiye ya da uyak, şiirde mısra sonlarında bulunan sözcüklerin son heceleri arasındaki ses benzerliğidir. Şiirde uyak, dize sonlarında bulunan farklı görevlerdeki ekler veya anlamları ayrı sözcükler arasında görülür. Dize sonlarında yinelenen aynı görevdeki ekler ya da sözcükler uyak değildir. Bunlara redif denir.
Dilimizdeki hac, şad, yâd gibi birkaç örnek dışında, alıntı kelimelerin özgün biçimlerinin sonlarında bulunan yumuşak ünsüzler sertleşir: kitap (<kitab), sebep (<sebeb); bant (<band), bent (<bend), cilt (<cild), etüt (<etüd), metot (<metod), standart (<standard); ahenk (<aheng), hevenk (<aveng), renk (<reng) vb.
benzerlik olusturmak, uyum saglamak.
Renk armonisi renkler arasındaki ahenk ve uyum demektir. Tek bir rengin açık ve koyu ton değerleri arasında bulunan renklerin tercih edilmesiyle gerçekleştirilir.
Ahenk kelimesinin eş anlamlısı uyum olarak bilinmektedir. Ahenk kelimesi ve uyum kelimesi yazılışları bakımından farklı olan iki kelime olsa bile sahip oldukları manalar aynıdır. Ahenk kelimesinin eş anlamlısı uyum olarak ifade edilebilir.
1. Âhengi olan, kulağa hoş gelen (ses, mûsikî parçası), âhenktar. 2. Göze ve rûha hoş gelecek düzende olan, düzgün, uyumlu, mütenâsip: “Âhenkli bir vücut.” “Âhenkli yürüyüş.” 3. Huzur içinde, iyi geçim üzere olan: “Âhenkli hayat.”
Aheste; yapılan herhangi bir şeyi yavaş veya ağırdan alarak yapmak, yavaş hareket etmektir.
Şiirde ahenk; redif, uyak, aliterasyon, asonans, iç uyak, sözcük ya da söz öbeği tekrarı gibi unsurlarla ortaya çıkar.
Ahenk sözü, bütün umumi tabirler gibi, çeşitli yerlerde türlü mânalarda kullanılan bir kelimedir. Bir aile içindeki ahenkten, ahenkli bir mısradan, bir hareketten, renklerin ahenginden, bir vücudu teşkil eden organların ahenkli işleyişinden söz edilir.
Ahenk sağlamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: düzene sokmak, birliği sağlamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri