Ağlamak bir sakinleştirici ilaç gibidir. Genellikle insanlar ağladıktan sonra uyumak isterler. Çünkü sakinleştirici vücuda zerk edilmiştir ve insan kendini halsiz hissedebilir. Vücudunuzun bir çok toksini göz yaşlarınız ile atabildiğini biliyor muydunuz?
Bu durum morfin kadar etkili olan endorfinin vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturması ve dolayısıyla rahatlama sağlamasıyla alakalıdır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
Gözyaşlarındaki tuz, cildin sıvı dengesini bozabilir, nemi dışarı çekebilir ve dehidrasyona neden olabilir. Ağlamak zor duyguların bir sonucu olsa da, stresi azaltmaya yardımcı olabileceğinden, zamanla stresle ilgili cilt sorunlarını kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.
Ağladığımızda etrafımızın ilgini çektiğimiz ise su götürmez bir gerçek! Çevremizdeki insanlarla kontağımız ağlayınca daha çok artar. Sosyal ve ruhsal destek gördüğümüzde, yalnız olmadığımızı anladığımızda kendimizi daha iyi hissederiz.
Ağlamak endorfin salgılanmasına neden oluyor. Endorfin insana neşe veren bir hormondur ve zaten mutluluk hormonlarından bir tanesi olarak bilinir. Endorfinin neşe vermenin yanı sıra sağladığı bir fayda da ağrıları azaltmasıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Ağlayan insan güçlüdür. Ağlamak eylemine Freud aforizmasında şöyle yer vermiştir. “Sinirlenince ağlayan insanlar, daha içten ve güvenilirdir.” Freud'un bu aforizmasından da anlaşılacağı üzerine ağlamak zayıflık göstergesi ya da kötü bir durum değildir.
Ağlamak sakinleşmemize ve olumsuz duygularla baş etmemize de yardımcı olabilir. Ağlamak, dinlenme ve sindirimden sorumlu olan parasempatik sinir sistemini aktive eder. Parasempatik sinir sistem, kalp atış hızımızı, kan basıncımızı ve solunum hızımızı düşürebilir ve rahatlamamıza yardımcı olabilir.
GÖZ ALTI RENGİNİ BOZAR
Bu nedenle gözleri ovuşturmak yerine, yüzünüzü soğuk bir suyla yıkayın ve cilde kaybettiği nemi tekrar kazandırmak için bol su için. Tüm bu bilgilerden yola çıkarak ağlamak ve güzellik arasında bir bağlantı olmadığını söyleyebiliriz.
New York'ta Mount Sinai Tıp Merkezi'nde oftalmolog olan Penny Asbell, her gözün 7 mikrolitre kadar sıvı tutabildiğini, bu eşik değeri aşıldıktan sonra yaşların gözden dışarı taşıp yanaktan aşağı aktığını söylüyor. Aşırı gözyaşı, geniz boşluğuna açılan kanalları taşırdığı zaman da burnumuz akmaya başlıyor.
Üzüntü ve keder gibi olumsuz duygular akciğerin işlevlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşanan üzüntünün sürekliliği akciğeri etkileyerek göğüste baskı, ağırlık hissedilmesine yol açabilir, hatta depresyona kadar sürükleyebilmektedir.
Bu davranış genel olarak yanlarında güvendikleri biri olduğunda ortaya çıkar. Hayal kırıklığı, öfke, kafa karışıklığı, korku gibi duyguların neden olduğu krizlerde; ağlama, vurma, çığlık atma, tekmeleme, nefesini tutma ya da kendini yere atma gibi tepkiler görülebilir.
Ağlamak gerginliği azaltır. Yapılan klinik araştırmalarda, ağlamanın tansiyon, nabız ve vücut ısısının düştüğü hatta fiziksel bazı rahatsızlıklarında hafiflediği bulunmuştur. Birçok araştırma, ağlamanın stresle baş etmek için gerekli ve yararlı olduğunu desteklemektedir.
Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır.
Düzenli ve derin nefes almaya çalışarak ağlayın. Bu şekilde bittikten sonra hem daha iyi görünebilir hem de daha rahatlamış olabilirsiniz. Kızarma ve şişkinliği önlemek için yüzünüzü serin suyla yıkayın ve daha belirgin bölgelere odaklanın. Eğer makyajınız varsa ve bozulmuşsa, bir mendille düzeltin.
Örneğin duygusal ve refleksif gözyaşlarını, en büyük gözyaşı salgı bezi olan Lakrimal Bez (Lacrimal Gland) salgılıyor. Bu sayede ağlıyoruz. Ağladığımızda gözümüzden akan "gözyaşı" isimli sıvının asıl amacı göz kapaklarının hareketi sırasında gözün üzerine ince bir tabaka halinde yayılarak gözü nemli tutmak.
Yanlış: Çok ağlamak gözyaşını kurutur. Doğru: Ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı göz çevresindeki çeşitli dokularda sürekli üretilir. Ağlamakla kurumaz. Yanlış: Dinlendirici gözlük baş ve göz ağrısını azaltır.
Gözyaşı, yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır. Yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayarak temizler.
Gözyaşı bezleri gözleri yabancı cisimlerden korumak, arındırmak ve göze gerekli kayganlığı sağlamak için sürekli olarak gözyaşı salgılar. Gözyaşı, göz üzerinden akarak göz kapaklarımızın iç kısmında bulunan kanallardan gözyaşı kesesine ve burun boşluğundan boğazımıza gider.
Yapılan bir araştırma haftada bir kez ağlamanın stresi azalttığını ve ruh sağlığı açısından faydalı olduğunu ortaya koydu. Current Directions in Psychological Science adlı bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 30 ülkeden katılımcıların çoğu ağladıktan sonra rahatladıklarını söyledi.
Gözyaşı, mutluluk hissi üreten endorfin gibi doğal kimyasalların vücutta salınmasını ve başkalarıyla bağlı hissetmelerine, güven ve sevgi oluşturmalarına yardımcı olan hormonun serbest bırakılmasını sağlar. Ağlamak daha iyi hissettirebilir.
Kur'an'da “ağlama” olgusuna, korku, tevazu, huşû, üzüntü, tasannu / yapmacıklık gibi heyecan, duygulanım ve durumları ifade eden vasıta olarak yer verilir.1 Kur'an'da ağlamanın fizyolojik ve psikolojik boyutlarına işaret edi- lir. Bunun yanında dış dünyada ağlama olayını ortaya çıkaran faktörlere işaret edilir.
özellikle çok stresli anlarda beden kendini rahatlatmak amacıyla ağlar. 2014 yılında yapılan bir araştırmada ağlamanın insanları doğrudan yatıştırıcı, sakinleştirici ve duyguları düzenleyen hormonları salgılattığını ortaya koydu. ayrıca göz yaşının içinde stress hormonu bile bulunmuştur, bu etki beyne ağrı azaltıcı ...
Ağlayacak gibi olduğunuz zaman gözyaşlarınızı hızlı hızlı hareket ettirmek gözyaşlarınızın akmasını engelleyebilir. Zihni başka şeylerle meşgul etmek de ağlamayı durdurma etkisine sahiptir. Başka şeyler düşünmeye çalışarak içinde bulunduğunuz ruh halinden uzaklaşabilirsiniz.
– Yapılan bir araştırmaya göre kadınlardaki duygusal ağlamaların sıklığı yılda ortalama 50 iken, erkeklerdeki sıklık yılda ortalama 10'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri