3-6 gün arası günde 2-3 defa değiştireceğiniz bactrobanlı sargı bezi uygulamasının cefası çekilir, yaraya yapışmış sargı bezini çıkarmak için ayağı bir müddet suda bekletmek bir çözüm olabilir. 6. günden sonra yara kurumuştur, çorap/ayakkabı kullanılabilir ama 9. güne kadar dikkatli davranın.
Tırnakların uzaması hızlı ve kolay bir süreçtir. Düşen tırnağın yerini hızlıca onarmak ve parmakları enfeksiyondan korumak için biotin serum kullanabilirsiniz. Genellikle saç bakımı için önerilen biotin serum, tırnak köklerini uyarır ve düşme durumunu çabuk şekilde iyileştirir.
Ayak tırnağı çekildikten sonra 4-5 gün içinde iyileşmeye başlar. Ağrı azalır. Ayak tırnağı çekildikten sonra pansuman tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır. Tırnağın tamamen çıkması ise 4 ay gibi bir süreyi bulur.
Evet, genellikle çekilen tırnak tekrar çıkar.
Tırnak kesilmesi ve törpülenmesi ilk etapta belirtilerin hafifletilmesini sağlayabilir. Tüm enfeksiyonun iyileşmesi ise tırnağın uzamasıyla mümkün olacaktır. El tırnakları ortalama 4-6 ay arasında uzarken, ayak tırnakları ise ortalama 12-18 ay arasında kendini yenileyebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kesintisiz olarak ömür boyu sürer. El tırnakları ayak tırnaklarından daha hızlı uzar. El tırnaklarının tam yenilenmesi 3 - 4 ayda, ayak tırnaklarınınki 6 - 8 ayda olur. Tırnak yiyenlerin tırnakları, sökülen veya düşen tırnaklar ile hamilelerin tırnakları daha hızlı uzar.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer.
Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir.
Tırnak mantarının tedavisinin geciktirilmesi tırnağın renginin koyulaşmasına, tırnağın sertleşmesi ve kalınlaşmasına, tırnağın kenarlardan iç kısma doğru parçalanmasına neden olur. Bir kez tırnak mantarı görülen bireyde, hastalık iyileşmeden sonra yeniden ortaya çıkabilir.
Tırnak çektirme işleminde tırnak yatağına bir müdahale olmadığı için çekilen tırnak tekrar uzayacak ve aynı problemler tırnak yatağı iyice bozulduğu için tekrarlayacak ve belkide daha kötü bir batık oluşacaktır.
İşlem için tırnak yatağı uyuşturulur, böylece çekim sırasında ağrı olmaz. İşlem sonrasında da ağrı kesici ilaçlar kullanılır. İşlem yapıldığı gün ağrı kesici almak, istirahat etmek, ayakları kalp seviyesinin üzerine yükseltmek, bazen pansuman üzerine soğuk uygulamak faydalı olur.
Tırnaklarınızı düzenli olarak nemlendirmeniz de gerekmektedir. Bu amaçla, tırnaklarınıza özel nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Ayrıca, doğal yağlar da tırnak sağlığı için oldukça faydalıdır. Tırnaklarınıza zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı veya argan yağı gibi doğal yağlar uygulayabilirsiniz.
Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
Tırnak yatağı
Tırnak plağının oturduğu yerdir ve sterildir. Tırnak keratinizasyonunun primer alanıdır.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Lazer kullanımı, tırnak ve yatağını çok kolay kesebilmekte ve ayrıca kanama olmasına engel olarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. Yatağın deforme olan kısmı lazer yardımı ile düzeltilerek, tırnağın düzgün olarak çıkması sağlanıp bir daha batması kalıcı olarak düzeltilmektedir.
Tırnak mantarı enfeksiyonu tırnak içinde derinleştikçe tırnak renginde solmaya, tırnağın kalınlaşmasına ve tırnağın kenarlarında parçalanma veya dağılmaya neden olabilir.
Tırnağın serbest kenarında 1-2 mm lik bant şeklinde görülen beyazlık siroz hastağının sık görülen bir belirtisi olabilir,tırnağın dip kısmındaki beyazlık ise kronik böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir. Minör travmalara bağlı ( manikür gibi)noktasal beyazlıklar da görülebilir.
Tırnak mantarı hastalığının tedavisi enfekte olmuş olan tırnağın doktorunuz tarafından uzaklaştırılması ile başlanabilir. Tedavi şu şekilde ilerleyebilir. Tırnağın törpülenmesi, tırnağın makas ile kesilmesi ve krem ile tedavi edilebilir.
Tırnak plağının yapışık olduğu matrixten ve tırnak yatağından ayrılması, trınağın düşmesi yada tırnak çıkması olarak bilinmekte ve onikomadezis olarak tanımlanmakta.
Kalıcı oje, her geçen gün popülerleşen kozmetik uygulamalardan biridir. Çabuk kuruması, haftalarca dayanması, tırnakların kırılmasını önlemesi ve elleri bakımlı göstermesi nedeniyle tüm gelişmiş ülkelerde tercih edilen bir tırnak bakım yöntemidir.
Uygun şekilde yapılmayan agresif manikür ve pedikür uygulamaları, Bazı insanların ayak tırnakları doğal olarak içe doğru kıvrılır. Bu durum kıskaç tırnakları olarak bilinir ve bu tırnaklarda batma sıktır. Özellikle tırnağın çıkmasıyla sonuçlanan travmalar batmaya neden olabilir.
Kullanılan el kreminde badem yağı, zeytinyağı ya da limon bulunursa tırnaklar daha hızlı uzar. Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır. Eczanelerden kapsül halinde alınıp el kremine katılabilir.
Bu ölçümler ile yapılan çalışmalarda tırnak matrix hücrelerinin çoğalma hızlarına bağlı olmakla birlikte el trınaklarında aylık büyüme 1.9 -4.4 mm olarak bulunmuştur. Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri