Pıhtılaşma (koagülasyon) vücudunuzun temel savunma mekanizmalarından biridir. Vücudunuz, bir yara aldığında, kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için, bölgeyi pıhtı adı verilen kalın ve yoğun bir kan dokusu ile kapatır.
Kalbinizin atardamarları plak adı verilen yağ ve kalsiyum içeren bir yapıyla darabilir. Eğer plağın yüzeyi hasar görürse plak üzerinde oluşan bir pıhtı, kalbe giden kan akışını kesebilir. Çabuk tedavi edilmezse, kalp kasınızın bir kısmı ölebilir.
Pıhtı atması; beyin damarlarının tıkayıcı (trombo-embolik) hastalıkları, felç, konuşma bozuklukları, görme bozuklukları, duyusal etkilenmeler ve psikokognitif (algılama ve değerlendirme) bozukluklar gibi nörolojik kayıplara ve vücutta sistemik etkilenme ve işlev bozukluklarına hatta bazen ölüme yol açabilir.
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Pıhtı atma sorunu aniden gelişebileceği gibi zamanla da etki gösterebilir. Beyin, kalp ve böbreklere giden damarlarda meydana gelen pıhtı atması hayati risk taşır. Bu pıhtı vücudun her noktasında gerçekleşebilir. Kan dolaşım yolu ile de bir organa sıçrayabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Beyne pıhtı atması riski, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, sigara içme, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde daha yüksektir.
Sutüketimi sayesinde vücuttan toksin atılır, böylece akne ve leke sorunu da büyük ölçüde ortadan kalkar. Yeterli su tüketimi kalp ve beyin damarlarında oluşabilecek pıhtılaşmayı önleyebilmektedir. Kan akışının, kanın yoğun kıvamından kaynaklı olarak zorlaşması, birçok hastalığa ve kalp krizine davetiye çıkarır.
Hızlı müdahale edilmezse felç oluşabilir. Beyne pıhtı atması, bilişsel düzeyde algılama bozukluklarına ve algı kaybına, şuurda bozulmalara da yol açabilir. Bu gibi olası sonuçlar gerekli fizik tedaviler ile desteklendiğinde hastada iyileşme görülebilir.
En önemli belirtiler ani başlayan nefes darlığı, sık soluk alma, göğüs ağrısı, çarpıntı ve kan tükürme şikâyetidir. Göğüs ağrısı hastanın nefes almasını engeller ve bıçak saplanır tarzdadır. Öksürük nadir de olsa görülür. Yine bacakta ağrı, şişlik ve ısı artışı olabilir.
Kan Sulandırıcı İlaçlar vücutta yeni bir pıhtı oluşmasını engeller ama engelleme bu yüzde yüz değildir. Seyrek olarak kan sulandırıcı alan birinde pıhtı oluşabilir. Bu ilaçlar pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini engeller. Ancak daha önceden oluşmuş pıhtıları eritmez.
Pıhtılaşma aslında insanın kendini savunma mekanizmasıdır. Bir yerimizi kestiğimiz zaman kanın durması için pıhtılaşmaya ihtiyaç var. Fakat bu pıhtılaşma aynı zamanda ölümlerin de önemli bir nedeni olabilmekte maalesef.
Derin ven trombozunda başlangıçta toplardamar içinde taze, yumuşak bir pıhtı bulunur ve ilk günlerde toplardamarın içerisine kateter yerleştirilmesi ve bu kateterden pıhtı eritici ilaç verilmesi ile pıhtı 24-48 saat içinde eritilebilir.
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
Koroner arterlerde (kalp atardamarlarında) oluşan pıhtı, kalbi besleyen damarların tam tıkanıklığına ve tedavi edilmezse kalp krizine neden olur. Koroner anjiografi laboratuarında girişimsel yöntemler ile kan akışının tekrar sağlanması ve yardımcı ilaç tedavisi ile kalp fonksiyonlarının korunmasını sağlanır.
Derin ven trombozu (DVT), kanın vücuttan kalbe geri dönüşünü sağlayan toplardamarlarda (venlerde) pıhtı oluşmasıdır. Fonksiyonel kısıtlılığa hatta ölüme neden olabilen ciddi bir sorundur.
İnme veya geçici inme geçiren kişiler, inme tekrarlaması açısından risk altındadır. Bu nedenle koruyucu tedavi yaklaşımları ile önlem almak gerekir. Her yıl meydana gelen inmelerin %25'i tekrarlayan inmedir. İnmeden sonraki 5 yıl içinde ikinci kez inme oluşması riski %40'a kadar yükselebilir.
Stres Kan Pıhtılarına Neden Olabilir Mi? Evet: Araştırmalar yoğun stresin bazı durumlarda, özellikle önceden aterosklerozu olanlarda kan pıhtılaşması veya başka bir kardiyovasküler olay riskini artırabildiğini göstermiştir.
Beyne pıhtı atmasının en önemli belirtileri; Yüzde tek taraflı kayma, vücudun bir tarafında, aniden ve daha önce olmayan kuvvetsizlik, bir kolu ve bacağın tutmaması, uyuşma ve karıncalanma, konuşmanın bozulması ve görmede kayıp yani geçici körlük oluşmasıdır.
Pıhtı, koagülasyon ya da pıhtılaşma ismi verilen, kandaki çok küçük ve çekirdeksiz bir hücre olan kan pulcukları sayesinde kanın havayla temas sonrası tortu hâline gelmesi sonrasında kan pulcuklarının havayla temas ederek meydana getirdiği tortudur.
Bacakta meydana gelen pıhtılaşmadan dolayı toplar damar boyunca meydana şişlik gelir. Yürüme ve hareket etme sırasında bacakta ağrı ve yürüme zorluğu meydana gelebilir. Bacakta meydana gelen pıhtılaşmanın olduğu bölgede sıcaklık artışı yaşanır. Bacak derisinde renk değişikliği ya da morarma medyana gelebilir.
Normalde kan damar içinde sıvı şekilde dolaşırken bir yaralanmayı takiben damar dışına çıkan kan pıhtılaşır. Kanın damar içinde sıvı, dışarıda pıhtı oluşturacak şekilde bulunması, onu sıvı halde tutan bazı proteinler ile pıhtı oluşmasına neden olan bazı proteinler arasındaki denge sayesinde olur.
Beyne pıhtı atması durumunda ciddi bir fizik tedavi programı uygulanır. Bu fizik tedavi programı da yaklaşık olarak 10 - 12 ay arasında gerçekleşmektedir. Beyne pıhtı atması tedavisinin ardından iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken en temel noktalardan biri rehabilitasyon programına uyum sağlayarak aksatmamaktır.
Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz. Eğer bu rahatsızlık çocuklarda yaşanıyorsa “Çocuk Hastalıkları ve Onkoloji” bölümü de size gerekli tıbbi yardımı sağlayacaktır.
"AŞIRI SICAKLAR BEYİN KANAMASINA DA NEDEN OLABİLİYOR"
Yeterli sıvı almanın önemine işaret eden Peker, "Aşırı sıcak, buna bağlı terleme, su kaybı ve yeterli sıvının alınmaması kanın akışkanlığını artırırken bu da damarlarda pıhtı gelişimine neden olabiliyor.
Yemeklerden yarım saat önce içilecek 1 bardak su sindirimi kolaylaştırır. Banyodan önce alınacak 1 bardak su tansiyon değerini düzenler. Uyumadan önce içilecek 1 bardak su kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri