Çilek çiçekleri yaklaşık -2 0C civarında zarar görür; bu yüzden erken açan çiçeklerin korunma zorunluluğu vardır. Çileklerde özellikle ilkbahar geç donları ile sonbahar erken donları etkilidir. Kışın oluşan donlar, bitki dinlenme döneminde olduğu için, pek etkili olmaz.
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever. Kireç oranı yüksek olan topraklarda çilek yetiştirmek zordur. Çilek dikiminin ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere 4 dikim zamanı vardır.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir.
Çilekler 400-500 saat soğuklamaya ihtiyaç duyuyor. Çileğin çok sıcaklarda yetişebildiği zannedilse de, bitkilerin -10 dereceye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebildiğinin altı çiziliyor. Çok soğuk bölgelerde bitki, kuru otlarla örtülerek soğuktan korunuyor.
Çilek, -10 °C ve biraz daha alt sıcaklıklara dayanır fakat sıcaklık sıfıra düşerse çilek çiçekleri donar. İlk yıl az, daha sonraki yıllarda çok meyve alacağınızı unutmayın.
İlgili 26 soru bulundu
Çileklerin soğuklama ihtiyacı 400-500 saat olarak belirlenmiştir. AÇIKTA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Çilek -10 oC 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir.
BÜTÜN OLARAK DONDURMA
Çileklerin sap kısımlarından tutulup kağıt bir havlu üzerine yerleştirilir. Fazla suyunu salınca, düz bir tepsiye yerleştirilip dondurucuya kaldırılır. 1-2 saat sonra, uygun büyüklükteki bir dondurucu kabına ya da buzdolabı poşetine tek sıra halinde dizilip, tekrar dondurucuya yerleştirilir.
Çileklerin Dondan Korunması
Kışın sıcaklığı 8-10 °C'nin altına düşen yerlerde, çilek bahçelerinin soğuktan zarar görmemesi için korunması gerekir. Bunun için en pratik yol, çilek sıralarının arası ve üzeri, buğday, çavdar sapı ve samanı ile yaklaşık 5-10 cm kalınlığında örtülür.
Hava şartları uygun olduğu sürece çilek verir ve meyveleri sezon boyunca aynı büyüklükte olgunlaşır. Verimi yüksek ve meyve kalitesi iyi olan Albion çilek çeşidi iyi bir çeşittir. Rakım'ın 600 m ve üzerindeki soğuk bölgelerde tercih edebilirsiniz.
Dekara 7.500-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır. Ancak ikinci yıl 3-4 ton ürün alınabilir. Çilek fidesinin dikiminde dikim derinliğine mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kış aylarında üretilen çileğin normal mevsimde üretilen çilekle aynı kalitede olduğunu anlatan Tarhan, ağustos ayında dikime başlanan çilek fidelerini kasım ayında hasat ettiklerini belirtti.
Hava almayan kaplarınıza (ben tupperware antartika serisini kullanıyorum, buzluk kokusu içine giremiyor) çileklerinizi yerleştirin ve kapaklarını sıkıca kapatıp buzluğa kaldırın.
Fırında çilekleri 90 derecede 3 saat boyunca kurutun. Çileklerin eşit derece kurumalarına dikkat edin. Çilekler tamamen soğuyana kadar tam olarak kuruyup kurumadıklarını anlayamazsınız.
Çilek güneşi seven bir meyve olduğu için yetiştirildiği tarlalarının mutlaka güneş görmesi gerekmektedir Güneş olmazsa çileklerin fideleri kavruk ve küçük olur.
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Kışı bu şekilde geçiren bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında sulanır. Bu nedenle karık sulamada ilkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama günlük buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su miktarlarında günlük sulama yapılabileceği gibi 3-4 günde bir de sulama yapılır.
Çilek Bitkisi Ne Zaman Meyve Verir? Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
Akdeniz iklimi yaz mevsimlerinde sıcak ve kurak geçmekle birlikte kış mevsimlerinde ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.
Güneşlenme süresine gelirsek, çilek güneşi seven bir bitki. Bu nedenle günde ortalama 6 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamalısınız.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra sıkıştırmayan bir merdane ile bastırılmalıdır.
Türkiye'de çilek yetiştiriciliği birçok bölgede ve şehirde yapılabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.
Çilekler dondurucuda saklanabilir. Bu şekilde saklamak istiyorsanız bilmeniz gereken ve yapmanız gerekenler şu şekildedir; Çilekleri dondurucuya koymadan önce su dolu bir kabın içerisine bir tatlı kaşığı sirke atın ve karıştırın. Su içerisinde çilekleri koyarak 10 dakika bekletin.
Her ne kadar seracılık sayesinde artık her mevsim bu meyveye ulaşılabildiği gözlense de yaz aylarında olduğu gibi lezzetli olması mümkün değildir. Bu sebeple çileği mevsiminde almak ve doğru şekilde dondurucuya koyarak her mevsim aynı lezzette ulaşmak mümkündür.
Çilekte çiçekler salkım şeklindedir.Buna değişmiş gövdede denilebilir. Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri