Magnezyum eksikliğinin en yaygın nedenleri arasında yetersiz beslenme, sık ilaç kullanımı, stres, böbreklerin doğru çalışmaması, karaciğer ve bağırsak hastalıkları sayılabilir. Magnezyum eksikliği, genellikle doğru beslenme ve magnezyum takviyeleri alınarak giderilebilir.
Magnezyum eksikliği nedeniyle, kalp ritim bozuklukları ve hipertansiyon gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kemik yoğunluğunun azalması ve osteoporoz riski: Magnezyum, kemik sağlığını korur ve osteoporoz riskini azaltır. Magnezyum eksikliği nedeniyle, kemik yoğunluğunun azalması ve osteoporoz riski artabilir.
Magnezyum eksikliğini önlemek için yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar ve tam tahıllar gibi magnezyum açısından zengin besinler içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme önemlidir.
4- Asitli gıdaların tüketimi (kola,soda vs magnezyumun emilmesini engeller.), kahve ve çay tüketimi (magnezyumun emilmesini engeller.) Kafein kullanımı da ayrıca magnezyum eksikliğine neden olmaktadır.
Baklagiller, mercimek, barbunya, nohut, soya fasulyesi, bezelye önemli miktarda magnezyum içerir. Keten ve chia tohumları, magnezyum bakımından zengindir. Muz: Potasyum bakımından zengin olan muz, bol miktarda magnezyumda içerir. Ortalama bir muz günlük magnezyum ihtiyacının %10'unu karşılar.
İlgili 45 soru bulundu
Magnezyum içeren meyveler arasında ilk sıraya yerleşen avokado; K ve B vitaminleri ile potasyum açısından da zengin bir kaynaktır. Tekli doymamış yağ ve lif içeriği ile kalp sağlığına destek olan meyvenin bir porsiyonu (100-120 gr) yaklaşık 58 mg magnezyum içerir.
İçinde magnezyum bulunan ürünler arasında; avokado, bitter çikolata, taze fasülye, muz, süt, ıspanak ve kuru baklagiller yer alır.
Magnezyum eksikliği kalp krizi, felç, diyabet veya osteoporoz gibi sağlık sorunlarına yakalanma riskini yükseltir. Bunların yanında düşük magnezyum seviyesi kısa vadede belirtilere neden olmasa da tip 2 diyabet, duygu bozuklukları ve migren gibi rahatsızlıklarla bağlantılı olarak bilinir.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir.
Magnezyum eksikliği tedavisinde, magnezyum ilaçları ve magnezyum içeren multivitaminler vardır. Eksikliğin çok yüksek düzeylerde olduğu durumlarda damar yoluyla magnezyum verilebilir. Doğal olarak yüksek oranda magnezyum içeren besinleri tüketmek, sigara ve alkolü bırakmak da tedavi planının içerisinde yer alabilir.
Eğer sık sık kas ağrıları ve kramplar yaşıyorsanız magnezyum eksikliğinden olabilir.
Kas Ağrıları ve Kramplar
Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir.
Magnezyum eksikliği insan vücudunda kas krampları, kronik ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Magnezyum eksikliği daha çok kronik diyare, çölyak hastalığı ve diyabet gibi hastalığı bulunan bireylerde daha çok görülmektedir.
Stres, hamile ve emziren annelerin magnezyum ihtiyaçları artar. Kişinin dengesiz ve yanlış beslenmesi durumunda vücuttaki magnezyum seviyesi azalır. Kişide magnezyum eksikliği görülmesi durumunda bazı belirtiler görülür. Kişiden alınan idrar ve kan örnekleriyle magnezyum testi yapılır.
Magnezyum Glisinat magnezyumun glisin aminoasidine bağlanmış formudur. Magnezyum Glisinatı diğer formlardan ayıran özelliği diğer magnezyum türlerine göre daha iyi bir biyoyararlanıma sahip olması ve beyin, kaslar ve kalp üzerinde gevşetici etkilerinin olmasıdır.
Magnezyum Glisinat
Bu tip magnezyum; kas ağrıları ve romatizmal sancılar için oldukça faydalıdır.
1- Bir devlet hastanesine gittiğinizde reçete edilen magnezyum takviyelerindeki magnezyum formu Magnezyum OKSİTTİR. Aslında bu form magnezyum eksikliğini önlemek veya tedavi etmek için tercih edilmemelidir.
İnsan vücudunda magnezyumun % 60'ı kemik ve dişlerdedir. Kalan % 40'ı yumuşak dokularda (kas) ve ancak % 1'i kanda bulunmaktadır. Magnezyum, beyin ve kalpte diğer organlardan daha yoğun olarak bulunur. Kan tahlilleri, kanda magnezyumun az miktarda bulunmasından dolayı magnezyum eksikliği için bir gösterge değildir.
Magnezyum, D vitaminiyle birlikte kemik yoğunluğunu artırarak kemik sağlığını destekler. Yeterli magnezyum alımı, D vitamini eksikliği riskini azaltır ve D vitamini takviyelerinin etkinliğini artırır.
Yeterli miktarda magnezyum alımı, şeker metabolizmasını verimli hale getirir, insülin duyarlılığını geliştirir ve yağ yakımını destekler. Tüm bunlar, kilo vermeye yardımcı olur.
Kuruyemişler: Badem, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı Magnezyum içeriği özellikle yüksek olan kuruyemişlere örnektir. Baklagiller: Magnezyum dâhil olmak üzere birçok farklı besin açısından zengindir.
Magnezyum içeren besinler Saraçoğlu tarafından da araştırılmış bir konudur. İbrahim Saraçoğlu magnezyum eksikliği için yoğurt ve soda kürünü önermektedir. Bir kase yoğurdu 1 şişe soda ile karıştırarak gün içinde istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri