Neden Felsefe? Duyguları, düşünceyi ve eylemi uzlaştırmak için. Kendi başına düşünmek ve özgürce karar verebilmek için. Bireysel ve toplumsal yaşamı uyumlaştırmak için.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
İnançlarımızda, düşüncelerimizde, davranışlarımızda tutarlı olmak, kirlenen fikirlerimizi değiştirebilmek, yeni şeyleri öğrenebilmek ve keşfedebilmek için felsefeye ihtiyacımız vardır. Özgür olmanın ve kalmanın yolunu bulabilmek, hakikati söyleyebilmek ve temsil edebilmek için felsefeye ihtiyacımız vardır.
Öncelikle felsefe yapmak için, dünyayı merak etmek gerekir. Yani dünyayı bilme ve açıklama arzusuna sahip olmak gerekir. İkincisi, dayanacağınız birtakım verileriniz olması gerekir.
Felsefe için hayatı anlama ve anlamlandırma sanatıdır diyebiliriz. Analitik, sorgulayıcı ve eleştirel bir bakış açısı takınarak hayata bakar. Bu bakış ise insanı hayatı daha anlamlı yaşamasını sağlar. Hayatın sorgulanması diğer anlamda bireyin kendisini sorgulaması anlamında gelir.
İlgili 34 soru bulundu
SOKRATES: İnsan, sorgulayan hayvandır. PLATON: İnsan, toplumsal hayvandır. ARİSTO: İnsan, düşünen hayvandır. SEPTİKLER: İnsan, şüpheci hayvandır.
Felsefe yapmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Olayların sebep ve sonuçları üzerine kendince birtakım soyut düşünceler ileri sürmek.
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
Burada öğrenilen Kant‟ın söyleyişiyle, felsefe değil, felsefe yapmaktır” (Jaspers, 195). konusudur. Felsefenin değil de, felsefe yapmanın öğretilmesi bu zemin üzerinde gerekçesine kavuşur. Bu, felsefenin tam olarak öğrenilemeyeceği gerçeğini de ifade eder.
Epiktetos, felsefe yapmak için önce aklı şart koşmuştur. Çünkü ona göre insan aklı olan geçici bir hayvandır. İnsanın en gerçek nimeti, hayvandan ayıran yönü aklıdır.
Herkes felsefe yapabilir çünkü felsefe bir o kadar da hayatın içindedir, aldığımız nefes kadar yakındır bize aslında. Her konunun felsefesi olabilir, her konuda düşünüp fikirler üretebilir insan. Bu sebeple sakın felsefeyi okumaktan ve felsefe yapmaktan korkmayın.
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır.
Mengüşoğlu, insan felsefesiyle insanın kendisine, kendi sorun ve fenomenlerine döndüğünü, bununla da insanın özel bir felsefe dalının konusu yapıldığı görüşündedir. Onun insan felsefesi anlayışında etkili olan felsefî kaynaklar Kant, Scheler ve Hartmann'a aittir.
Kavramsal ve yöntemli düşünme, araştırma ve eleştirme demek olan felsefe olmadan insan ne bilim üretebilir, ne sanat eserleri ortaya koyabilir ve ne de eyleyeceği etik ilkeleri bilebilir. Aristoteles'e gelinceye kadar, insanı ve onun varlık yapısını ele alan pek çok filozof olmuştur.
Yararcılık, herhangi bir eylemin sonuçlarının onun doğru ve yanlış olmasının tek standardı olduğunu belirten sonuççuluğun bir versiyonudur. Egoizm ve altruizm gibi diğer sonuççuluk biçimlerinden farklı olarak, yararcılık tüm bireylerin çıkarlarını eşit kabul eder.
Felsefe (philosophia) terimini ilk kullanan Pythagoras, bunu daha çok dinî ve ahlâkî anlamda kullanırken Aristoteles'te nedenleri araştıran zihinsel bir disiplin olarak kullanılmış ve episteme ile eş anlamlı tutulmuştur.
Neden Felsefe? Duyguları, düşünceyi ve eylemi uzlaştırmak için. Kendi başına düşünmek ve özgürce karar verebilmek için. Bireysel ve toplumsal yaşamı uyumlaştırmak için.
Felsefede, düşünce üzerine düşünce üretmek ve düşüncenin kendi içerisine yönelmesi gerekmektedir. Bu, felsefi düşüncenin refleksif bir düşünce olduğu anlamına gelir. Refleksif düşünmede, sorgulamanın kendisini ve sorgulama sonucu kazandığınız sonucu da sorgulayarak çift yönlü bir düşünme oluşturursunuz.
Gerçeklik veya hakikat, günlük kullanımdaki anlamıyla, "var olan her şey" demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir. Herhangi bir şeyin gerçekliği insan zihnine bağlı olmaksızın var olmasıdır.
Bir şeyi anlamak ya da öğrenmek için duyulan istek; kaygı, tasa, evham, Bir şeyi edinmek, yapmak, bir şeyle uğraşma isteği. Düşkünlük, heves anlamına gelmektedir.
Herhangi bir alanda belirli olguları anlamaya yönelik yöneltilen sorulara felsefi soru denir. Felsefi sorularda cevaplar görecelidir. Kesin yargılara varmak zordur Bazı felsefi sorular cevapsız da kalabilir. Felsefi sorular belirli bir konuya ait değildir.
Bilgi elde etme arzusunu güçlendirir. İnsanın karşılaştığı olayları anlama ve bilme yetisine katkıda bulunur. Aynı zamanda hayret insanı düşünmeye sevk eder. İşte bu noktada felsefe yapmaya başlar.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.
Varoluş, felsefe tarihi boyunca önem taşımış, her tür felsefi tartışmanın merkezinde yer almış felsefe kavramlarından biridir. Var olanların varlığını bildirir, öz'ün karşıtıdır, yani bir şeyin ne olduğunu değil var olduğunu bildirir. Salt bir var olma durumu olarak varoluş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri