Bunlar beslenme, nefes alma, uyuma, örtünme ve korunaklı bir yere sığınma gibi, yaşam için hayati ve yaşamın devam ettirebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlardır. Maslow'a göre insan için en temel olan; yiyecek, su ve nefes alma gibi temel fizyolojik ihtiyaçlardır.
Zorunlu İhtiyaçlar
Beslenme, giyinme ve barınma gibi. Bu tür ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman insanların hayatiyetinin devamı tehlikeye girer.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
İlgili 23 soru bulundu
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi 5 ana kategoriye ayrılır. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Bunlardan ilk iki grup ihtiyaca temel (birincil) ihtiyaçlar, son üç gruba ise sosyo-psikolojik ya da ikincil ihtiyaçlar denilmektedir (Eren, 1989:35-36). Bireyin temeldeki bir ihtiyacı karşılanmadan bir üst düzeydeki ihtiyaçlar ortaya çıkmaz.
Fiziksel ihtiyaçlar en temel gereksinimleri oluşturur. Hayvanlar gibi insanlar da hayatta kalabilmek için su, hava ve besine ihtiyaç duyar. Giyinme, barınma, türün devamı için cinsellik de basamağın en alt kısmında yer alır.
İnsanların duyguları, sevmeleri, sevilmeleri, nefretleri, yalnızlık ve kimsesizlik hisleri, acımaları, aidiyetleri... Hep manevi olgulardır. O halde sadece dünya huzuru düşünülse bile manevi ihtiyaçlar hesaba katılmadan olmaz. Kısaca Manevi Bakım insanı bir bütün olarak görüp, mutluluğunu sağlamaya çalışmaktır.
Çağırmak, kapı çalmak manası vardır. Demek ki insan bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekâmül etmek için gelmiştir. Buradaki kasıt Allah ile bağ kurmaktır. İnsanın en büyük ihtiyacı zaten bağlanma ihtiyacıdır.
Mutlaka ün içerisinde ihtiyacımız olan 3 temel unsur bulunmaktadır. Bunlardan biri beslenme diğeri barınma ve sonuncusu ise giyinmedir. Her birinin kendi özellikleri bulunur ve insanlar için çok önemlidir.
Bunlar fizyolojik gereksinimler, güvenlik gereksinimi, sevgi ait olma gereksinimi, saygınlık gereksinimi, kendini gerçekleştirme gereksinimi'dir.
Temel İhtiyaçlar Yemek yemeden, su içmeden yaşayamayız. Tehlikelerden, soğuktan, sıcaktan korunmak için bir eve ihtiyacımız vardır. Çıplak gezemeyiz, giyinme ihtiyacı duyarız. Beslenme, barınma ve giyinme tüm insanların temel ihtiyaçlarındandır.
Bazı fiziksel temel ihtiyaçlar; beslenme, barınma, güvenlik, uyku ve dinlenme olarak sıralanabilir. Beslenme, insan yaşamının sürdürülebilmesi için bir gereklilik olup, sağlıklı ve dengeli beslenme insan yaşamının devam ettirilebilmesi için çok önemlidir.
Cinsel ilişki sıklığı için sayısal bir standart olmamakla birlikte, yine de mutlaka bir sayı vermek gerekirse, yapılan araştırmalar genel ortalamanın 30 yaş altındaki çiftler için haftada iki kez, 30 yaş üstündeki çiftler için ise haftada bir kez olduğunu gösteriyor.
Çiftler için yeterli ilişki süresi 4 dakikadır. 4 dakikalık cinsel birliktelik çiftler için yeterli olacaktır. İdeal birliktelik süresi ise 10 dakika olarak belirtilmiştir. Uzmanlar 10 dakikadan uzun süren cinsel birlikteliğin çiftleri yorduğunu tespit etmiştir.
"Sağlıklı bir cinsellik " demek ,dokunmanın ve sevişmenin verdiği hazza odaklanarak , ruhu ve bedeni bir armağan gibi sunarak yaşamak , kişinin kendisiyle barışık, psikolojik açıdan güçlü, huzurlu ve kaliteli olduğu bir hayat sürmek demektir.
Tüm insanlar için sadece temel ihtiyaçlar aynıdır. Örneğin herkes yemek yemek, barınmak ve su içmek zorundadır. Ancak kültürel ve lüks ihtiyaçlarda böyle bir zorunluluk yoktur.
Sosyal ihtiyaçlarımız dışarıda kendimizi oynayarak,eğlenerek yaptığımız ihtiyaçlara denir. Gezmek,oynamak,eğlenmek,tozmak gibi ihtiyaçlara sosyal ihtiyaçlar adını veriyoruz.Sosyal ihtiyaçlar keyfi uygulamalarımızdan oluşmaktadır.
Peki nedir bu 8 ihtiyaç grubu kabaca bakarsak: Temel İhtiyaçlar – Hayatla Başa Çıkma İhtiyaçları (Deficiency - Coping Needs): 1. Fizyolojik İhtiyaçlar: Nefes almak, yemek yemek, su içmek, ısınma, uyku ve cinsellik olarak tanımlanmıştır.
Zorunlu ihtiyaçlar, insanın yaşamım devam ettirebilmesi için gerekli olan hava, gıda ve su gibi karşılanması zorunlu olan gereksinimlerdir. Öte yarıdan karşılanmaları yaşamsal olmayan, ancak tatmin edildikçe insanlara haz veren eğlenme, seyahat etme ve müzik dinleme gibi ihtiyaçlar ise zorunlu olmayan ihtiyaçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri