İnsülin direnci tedavisi için farklı doktorlar görev alabilir ancak genellikle bu hastalığın tedavisi için endokrinologlar, diyabetologlar veya metabolizma uzmanları tercih edilir. Bu doktorlar insülin direnci hastalarının tanısı, tedavisi ve takibi konusunda uzmandırlar.
İnsülin direnci belirtilerini fark eder etmez mutlaka bir endokrinoloji ya da İç Hastalıkları (Dahiliye) uzmanına başvurulmak gerekmektedir.
Kan şekeri ve insülin direncinin tespit edilmesi için kullanılan insülin testinin uygulaması tüm özle ve devlet hastanelerinde yapılır.
İnsülin iğnesi tip l diyabetli kişiler için uygundur. Bazı durumlarda tip ll diyabetli hastalara da reçete edilebilir. Tip l diyabette, insülinin üretimi ile ilgili sorunlar vardır. Vücut insülin üretmediği için dışarıdan verilmesi gerekir.
İnsülin direncini gözlemlemek için yapılan testler de özel ve devlette yapılabiliyor. Devlet hastanelerinde yapılan testlerde herhangi bir ücret ödemeye gerek olmuyor.
İlgili 29 soru bulundu
“(3) Analog insülinler, Rosiglitazon ve Pioglitazon; endokrinoloji, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzman hekimlerince veya bu hekimlerce ve AİLE HEKİMLİĞİ uzman hekimlerince düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.
İnsüline bağımlı olmayan diyabet hastalarının tedavi ve takibi genel dahiliye kliniklerinde yapılır.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
İnsülin kullanımında bir miktar kilo artışı olabildiği bazı hastalar için doğrudur ancak bunun en önemli nedenlerinden biri hastanın beslenmesine dikkat etmemesidir.
Günde iki kez insulin enjeksiyonu: Genellikle tek dozun yeterli olmadığı durumlarda Tip 2 diyabetlilere önerilen insülin tedavisidir, sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık 12 saat aralıkla olmak üzere günde 2 doz insülin uygulaması yapılır.
İnsülin direnci tedavisi için farklı doktorlar görev alabilir ancak genellikle bu hastalığın tedavisi için endokrinologlar, diyabetologlar veya metabolizma uzmanları tercih edilir. Bu doktorlar insülin direnci hastalarının tanısı, tedavisi ve takibi konusunda uzmandırlar.
İnsülin Direnci Sınırda Ne Demek? İnsülin direnci sınırda demek, açlık kan şekerinin 100-125 mg/dL; HbA1c değerinin 5,6-6,4 arasında olması; OGTT değerinin 140-199 mg/dL olması olarak ifade edilebilir. Bu değerler diyabet hastalığı için riskli değerlerdir.
İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.
Diyabet tedavisi için insülin kullanmakta olan hastalar için insülin kalemi iğne uçları hastanın insülin kullanımının bulunmasına ve günlük insülin uygulama sayısına göre Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanmaktadır.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
İşlenmiş besinler, sakatatlar, cips, kraker, kurabiye, dondurma, çikolata, kek, fastfood gıdalar, hazır meyve suları, asitli içecekler insülin direncini artırabilir bu sebeple uzak durulmalıdır. Posa içeriği yüksek olan besinleri beslenmenizde artırabilirsiniz.
İnsülin kullanımının en yaygın yan etkisi düşük kan şekeridir (hipoglisemi). Diğer yan etkiler arasında enjeksiyon bölgelerindeki ağrı veya ciltte değişiklikler, düşük kan potasyum seviyeleri ve alerjik reaksiyonlar sayılabilir. Hamilelik sırasında kullanımı bebek için nispeten güvenlidir.
İğneyi sürekli aynı bölgelere yapmamalıyız: İğnemizi sürekli aynı yere yaparsak o bölgede insülin birikerek lipohipertrofi denilen şişlikler oluşur. Bunların oluşmaması için iğne yaparken bütün iğne bölgelerini (karın, kol, bacak, kalça) kullanmamız gerekir.
Düzenli spor yapmak ve kilo vermek insülin direncini kıran en önemli faktörlerdir.
İnsülin açlık kan testi, esas olarak insülin seviyelerini test etmek, diyabet ve insülin direncini teşhis etmek için kullanılır. Test ayrıca insülin ile ilgili bir bozukluk olan hipoglisemi de yapabilir.
İnsülin direnci tahlili hangisidir? İnsülin direnci tahlili, 'Homa-Ir' veya 'İnsülin Direnç Testi' olarak da biliniyor. Şeker hastalığının ve kan şekeriyle ilgili diğer sorunların tespit edilmesinde büyük önem taşıyan bu tetkik, dahiliye (iç hastalıkları) uzmanı tarafından değerlendiriliyor.
İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir.
Ülkemizde özel sağlık kurumları ve Devlet kurumlarında tokluk kan şekeri, açlık kan şekeri gibi kan testleri yapılmaktadır. Sağlık ocağında tokluk kan şekeri yapılır mı sorusunun yanıtı ise güncel adıyla Aile Sağlığı Merkezlerinde hekimin diyabet tanısı için istemesi üzerine tokluk kan şekeri testi yapılır.
(2) Repaglinid, Nateglinid ve diğer oral antidiyabetiklerin kombine preperatları; endokrinoloji, iç hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kardiyoloji ve aile hekimliği uzman hekimlerince veya bu hekimlerce düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.
Aile hekimleri ve iç hastalıkları uzmanları diyabet tedavisini yönetemiyor ve kötü bir reçeteleme yapıyor. Bir hekimi kim eğitir: devlet eğitir, bağımlı çalışan resmi kuruluşlar eğitir, üçüncü olarak da endüstri eğitir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri