Bu çerçevede; memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenlerin ve yeniden devlet memur olarak atanalar ile memur iken üst öğrenimi bitirenlerin hizmetlerinin yeni duruma göre değerlendirilmesi işlemine intibak denilmektedir.
Ders intibakı; ders adı, ders kodu, dersin yarıyılı değişiklikleri, bir dersin başka bir ders ile değiştirilmesi, dersin kaldırılması ve yeni ders eklenmesi işlemleridir.
KAZANILMIŞ HAK AYLIĞI DERECE VE KADEMESİ (KHA):
Başka bir ifadeyle Devlet memurluğu statüsünde geçen veya geçmiş sayılan hizmetlerin her yılına bir kademe ve her üç yılına bir derece hesabıyla bulunacak derece ve kademesidir.
İntibak, kelime anlamı ile uyma, uyum gösterme demektir. İntibak eğitimi ise aday öğrencilerin eğitim-öğretim yılı başlamadan önce okula en kısa sürede uyumunu sağlamak maksadıyla uygulanan bir programdır.
Memuriyette iken veya memuriyetten ayrıldıktan sonra bir üst öğrenimi bitirenlerin, bu öğrenimlerine ilişkin yeni derece ve kademelerinin tespit edilmesi işlemi intibak olarak bilinmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan kişilerin maaşı yeniden hesaplanacak. Böylece, milyonlarca emeklinin maaşı, çalışma süresi ve prim ödemelerine göre değişen oranlarda artacak. İntibak çıkarsa emekli maaşları 1.200 TL'ye varan miktarda yükselebilecek.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, emeklilerin beklediği açıklamayı yaptı. Bir süredir SSK ve Bağkur emeklilerine verilmesi planlanan intibak zammı 355 TL olarak belli oldu.
1) Anılan hüküm gereğince intibak yapılabilmesi için;
- Bitirilen aynı üst öğrenimi, tahsile ara vermeden devam ederek normal süresinde bitiren ve memuriyete başlayan kişinin emsal alınması ve hiçbir şekilde emsalin ulaştığı derece ve kademeyi aşmaması gerekmektedir.
Dönemler arasında bir (1) haftalık sömestr izni verilir. Öğretime başlama tarihinden önce öğrencilere iki (2) hafta süreyle intibak eğitimi yaptırılır. İntibak eğitimi, eğitim öğretim süresi dışında değerlendirilir. Sürenin kısıtlı olması durumunda, intibak eğitimleri yaptırılmaz, doğrudan eğitime başlanır.
İntibak başvuruları yalnızca öğrencinin ilk kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılının Güz ders dönemi başlangıcındaki ilk 2 hafta içerisinde yapılmaktadır. Öğrencinin, öğrenim göreceği bölümün ders içerikleri ve ders bilgi paketlerini incelemesi, muafiyet için uyumlu dersleri seçmesi açısından önemlidir.
Daha önceden bir yükseköğretim kurumunda kayıtlıyken başarılı olduğunuz ders/derslerden ya da yaz okulu, özel öğrenci, farabi, erasmus vs değişim programlarından almış ya da geçmiş olduğunuz dersleri şimdiki okuyacağınız bölümünüzdeki derslere saydırarak o derslerden muaf olmak için yapılan işlemdir.
3.üncü derece müktesebi olan biri memur 1.derece bir kadroya atandığında 1.derecenin karşılığı aylık unsurlarından yararlanır. Kendi kazanılmış hak aylık derecesi de her yıl kademe kademe artırılsa da memur hakları bakımından artık bu artışlardan etkilenmez. Buna da görev aylığı denilmektedir.
Bir duruma, bir ortama ya da çevreye uyum sağlamak, buna alışmak intibak anlamına gelmektedir. Özellikle askeri alanda çok fazla kullanılan bir kelime olduğunu ifade etmek mümkündür. Yani bu doğrultuda askerler belli bir ortama giderek, uyum sağlar, alışır ve burada mücadele etmeyi öğrenir.
İntibak işlemi yapmak isteyen öğrenci, öncelikle Üniversite Genel Öğrenci İşleri Merkezi'nden intibak paneli açtırmalıdır. Öğrenci, muaf olmak istediği dersleri, Öğrenci Bilgi Sistemi (OBİSİS) intibak bölümü ders ekle kısmından (derslerin İngilizce adlarıyla birlikte) sisteme girecek ve mutlaka onaya gönderecektir.
2000 yılından önce emekli olan SSK'lılara intibak yasası çıkarılmış ve 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Hatta yapılan bazı hatalar dolayısıyla maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emeklimize 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler de yapıldı.
Bu komisyonun görevi; Bölüme Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Yatay Geçiş ile girmeye hak kazanan öğrencileri değerlendirmek, muaf tutulacağı dersler ile almak zorunda olduğu dersleri belirlemek ve bu doğrultuda, ilgili öğrenciler için eğitim planı hazırlamak ve Bölüm Başkanlığına görüş bildirmektir.
2000 YILI SONRASI İÇİN GEREKİYOR
İntibak, hangi dönemde emekli olursa olsun prim kazancı, prim ödeme gün sayısı eşit olanların aylıklarının eşitlenmesi, farklılıkların ortadan kaldırılması anlamına geliyor.
İNTİBAK EĞİTİMİ SONRASINDAKİ SÜREÇ
Eğitim sonrasında adaylara 1 hafta izin verilmektedir. Bu izin sonrasında 'yüklenme senedi' olarak adlandırılan belge notere götürülerek onaylatılır.
Kayıt kabul, intibak eğitimi, temel eğitim, akademik eğitim, staj, kolluk uygulaması safhaları olmak üzere 1 yıl eğitim/öğretim verilmektedir.
Muafiyet/İntibak Raporu: Öğrencinin daha önce alıp başarılı olduğu dersin kredisi veya AKTS'si Fakültemizdeki eşdeğer sayılacak dersin kredisi veya AKTS'sinden az olmamak şartıyla, zorunlu veya seçmeli olması durumuna bakılmaksızın; ders içeriği uyumu/yeterliliği komisyonca incelenerek hazırlanan rapordur.
"Konuşmada 2000 yılından önce emekli olanların aylıklarına intibak düzenlemesi yapılarak iyileştirme sağlandığı belirtilmiş olup, yeni bir intibak düzenlemesine gidileceği hususuna yer verilmemiştir. Dolayısıyla, söz konusu haberde konuya ilişkin çalışma yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
Emekliye intibak zammı, milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor. SSK ve bağ-kur emeklilerinin beklediği Ocak 2024 zammı açıklandı. Tüm emeklilere yüzde 49.25 oranında zam yapıldı. Yeni zamlı emekli maaşları Şubat ayından itibaren ödenecek.
İntibak zammı bir süredir milyonlarca emeklinin gündeminde yer alıyor. İntibak yasasının ne vakit çıkabileceğin şimdilik netlik kazanmazken, mümkün bir düzenlemeden 2000 yılından sonra emekli olanların faydalanması bekleniyor.
Bu iddia çok sayıda farklı haber sitesi ve sosyal medya kullanıcısı tarafından da paylaşılarak gündeme getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iddiayla ilgili açıklama yaptı. Emekli aylıklarında yeni intibak düzenlemesine yönelik çalışma yapıldığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri