İnziva, kişinin insan içine çıkmadan, topluma karışmama isteğiyle bulunduğu ortamı terk edip tek başına yaşaması anlamına gelmektedir. Bunun, kişiye bir başkası tarafından yaptırılması ise tecrittir.
1. (isim) Toplum hayatından kaçıp tek başına yaşama. 2. (din b.) Dış dünyayla bütün bağlarını keserek Tanrı'yla birleşebilmek için insanın kendi içine kapanması. inzivaya çekilmek: Toplumdan kaçıp hiçbir şeyle ilgilenmeyerek tek başına yaşamak. münzevi: Topluluktan kaçan, yalnız başına kalmayı seven.
İnziva, kişinin kendini dünyadan soyutlayarak kendi köşesine çekilmesi anlamına gelmektedir. Kalabalık veya topluluk olan yaşam alanından koparak tek kalma durumuna inziva denilmektedir. İnziva, insan içine çıkmadan yalnız yaşamak anlamı taşımaktadır. Yalnız kalarak tek başına huzura kavuşmaya da inziva denilmektedir.
Türkçede belki de buna “inziva hastalığı” demek lazım. Bu hastalıkta kişi 6 aydan daha uzun süre temel gereksinimleri dışında kalan tüm zamanını odasında bilgisayar başında geçiriyor, hiç odasından çıkmıyor. Hastalık çoğunlukla ergenlik yaşında olan erkeklerde görülüyor.
Günahtan korunmak ve daha iyi ibadet etmek için ıssız yerlerde yaşamayı tercih etmek anlamında bir tasavvuf terimi. Belirli bir ruhsal olgunluğa ulaşmak amacıyla dünya hayatından ve sosyal çevreden uzaklaşarak arzuları sınırlamaya çalışma, münzevi bir yaşam sürme.
İlgili 43 soru bulundu
Nikâh akdinden sonra ve birleşmeden önce kadın ve erkeğin baş başa kalmasını ifade eden fıkıh terimi. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler.
Inziva denildiğinde herkesin aklına ıssız bir yere çekilmek geliyor. Oysa inziva, kişinin iç dünyasına yönelerek kendisini dış dünyadan soyutlamasını amaçlıyor. İnzivanın özünde, farkındalıkla birlikte kendi zihnini izleme detayı önemli bir yer tutuyor.
İNZİVA MERKEZİ NEDİR? İnziva Merkezi dediğimiz yer; insanın içine, özüne dönüp, sosyal hayatın yarattığı ilüzyonlardan ve maddesel yaşam tarzından sıyrılarak, kişinin dikkatini dağıtan ve ”ben” olmasını engelleyen her şeyden kurtulduğu bir “ev”dir.
inzivaya çekilmiş kimse ne demek? Hermit, eremite, monk.
Kısaca inziva, Allah`tan alıkoyan şeylerden sıyrılmaktır.
Birinci kısım inziva caiz değildir. Ama belirli zamanlarda Allah'a kulluk ve münacaat için halktan uzaklaşmanın sakıncası yoktur. Her peygamber ve onun vasisi sadece kısa süreliğine halktan uzaklaşmış,[2] namaz kılmış, raz u niyaz etmiş, tefekkür edip zikirde bulunmuşlardır.
Zâhid ve sûfîlerin sürekli biçimde veya belirli aralıklarla toplumdan ayrı yaşamalarına “halvet, uzlet, vahdet, inzivâ” gibi isimler verilir. Tasavvufta genellikle halk ile beraber olan bir kimsenin Hak'tan uzak kalacağına inanılır.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"inziva"dır. İNZİVANE DEMEK? TDK sözlüğüne göre dilimizdeki anlamı"Toplum hayatından kaçıp tek başına yaşama"olan inziva,Arapça kökenlidir.
Münzevi kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'İnsanlardan kaçan ve tek başına yaşamayı tercih eden kişiler' olarak tabir edilmektedir.
Keşiş, Hristiyanlık'ta evlenmemiş, manastırda yaşayan rahip ve rahibe.
KABATASLAK KELİMESİNİN ANLAMI
Bir şeyin ayrıntılarına girmeden ana çizgilerini belirten anlamına gelir. Bu kelime genellikle kaba taslak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kabataslak şeklinde olmalıdır.
Meşru bir evlilik hayatını ilgilendiren sahih halvet, hukuken geçerli bir nikâh akdinden sonra eşlerin başkalarının kendilerini görmeyecekle- rinden emin olabilecekleri kapalı bir yerde baş başa kalmalarını ifade eden fıkhi bir terimdir.
Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır.
Halvet kelimesi, yalnız görüşme yapılan bir alan olarak gösterilmektedir. Halvet kelimesi Türkçe içerisinde geçmişten günümüze kadar kullanılmaktadır. Halvet olma ifadesi ise birisi ile yalnız görüşme yapmak olarak aktarılmaktadır.
Hindistan kökenli, 10 günlük bir inziva uygulamasının adı aslında. Kelime anlamı ise olanı olduğu gibi görmek. S.N Goenka isimli Hintli bir budistin 1969 yılında başlattığı bir uygulama. 1982 itibariyle tüm dünyaya yayılıyor.
Daha fazla ilerlemeden önce, ruhsal bir geri çekilmeyi nasıl gördüğümüzü tanımlamaya çalışalım. “Bir yolcunun iç huzuru bulmasına yardımcı olabilecek herhangi bir yere manevi bir inziva yeri denilebilir.”
Tasavvufta manevî-ruhî bir eğitim olarak uygulanan halvet/uzlet, hemen hemen bütün dinlerde rastlanmaktadır. Ancak zahid ve sufîlerin eğitimlerinde halvet/uzlet uygulamalarına yer vermelerinin nedeni; Hz. Peygamber'in vahiy öncesi inzivaya çekilmesini sünnet olarak telakki etmeleridir.
Sessizlik inzivası nedir? Sessizlik inzivası, temelde hayata bir mola vermektir. Bu şekilde ifade edince biraz kasvetli geliyor, bu yüzden daha iyi açıklayayım. Gündelik hayatımızda, bizi kızdıran durumlarla ve bizi rahatsız eden insanlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz.
PEYGAMBERİMİZİ HİRA'DA İNZİVAYA ÇEKİLMESİNİN SEBEPLERİ
Allah Rasûlü (s.a.v) Efendimiz, kavminin putlara taptığını gördükçe, onlardan uzaklaşmayı, halvet ve uzlete çekilmeyi daha çok arzu ederlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri