Bu kumaş iç göstermeyen bir kumaştır. Kumaşa yapılan yorumlar genel olarak olumludur. Özellikle canlı renklere sahip olması ve yıkadıktan sonra bu rengin canlılığını kaybetmemesi kumaşın olumlu özelliklerindendir. Genellikle yazları kullanılırken ince bir kumaş olarak karşımıza çıkmaktadır.
İpek kumaş, ipek böceği kozasında bulunan doğal liflerden üretilen en sağlıklı kumaş türlerinden biri olarak tanımlanabilir. Normal kumaşlara nazaran çok daha dayanıklı, daha parlak aynı zamanda esnek ve kaygan bir yapıya sahiptir.
İpek doğal lif içeriğinden dolayı sağlıklı bir kumaş olarak bilinmektedir. İpek kumaşı parlak ve kaygan bir yapısı bulunmaktadır. Ayrıca esnek, yumuşak ve dayanıklı bir kumaş çeşididir. Bu kumaş türünün bir diğer özelliği ise az kırışır ve doğru tekniklerle bakımı yapıldığında uzun süre kullanıma sahip olmaktadır.
İpek kumaş, diğer kumaşlara oranla da daha dayanıklı, sağlam, kaliteli ve tamamen doğaldır. Doğal lif içerdiği için var olan kumaş çeşitleri arasında en sağlıklısı olanı saf ipek kumaştır.
İlgili 21 soru bulundu
Gerçek ipek yanınca, saç yanınca ortaya çıkan kokuya benzer bir koku meydana çıkarır. Gerçek bir ipek yandığında alev görünmez olur ve yanma işlemi hemen sona erer. Ortaya çıkan külde siyah ve kıtır kıtır bir yapıya sahip olur. Ortaya çıkan külü elinizle ovarsanız hemen toz haline gelecektir.
İpek kumaşla cam çubuk sürtüldüğünde ise statik elektriklenmeden dolayı cam çubuğun hızla kaybettiği elektronları ipek kumaş absorve eder ve yük değerlerini kazanırlar. Sonucunda cam çubuk artı (+) ve ipek kumaş eksi (-) yüklenir. **Elektronlar negatif (-) yüklüdür.
İpek kumaşı daha çok yazlık kumaş olup terletme yapmayan ve serinlik veren özelliğiyle tercih edilmektedir. Sıcak tutması söz konusu değildir.
İpek kumaş, çekici bir doku ve parlaklık sağlar ve aynı zamanda uzun ömürlüdür. Kısacası, ipek kumaş, birçok farklı kullanım alanına sahip olan değerli ve lüks bir kumaş türüdür. İpek kumaşın üretimi uzun bir geçmişe sahip olmasına rağmen, hala dünya genelinde popülerliğini korumaktadır.
Her ne kadar bu listede yer alıyor olsa da, ipek kumaş yazın gündüzleri mevcut olan güneşli ve çok sıcak havalardansa yaz gecelerinde kullanıma daha uygundur. Güneş ışığı ipek kumaşın sararmasına, üzerinde lekeler oluşmasına sebep olabilecekken, gece kullandığında ise oldukça şık ve ferah kalmanızı sağlayacaktır.
Çünkü ipeğin yasaklanış sebebi, gösteriş yapma, böbürlenme ve fakirlerin kalplerinin kırılmasıdır. Savaş durumunda gösteriş yapma, böbürlenme kınanmış değildir". İbn Kudâme, başka bir şey ile karışık dokunmuş ipek konusunda ise şunu kaydeder: "Haram olan, saf ipektir.
Peygamber (s.a.s.) altın ve ipeğin, ümmetinin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmış olduğunu; bildirmiştir. (Müslim, Libas, 2; Tirmizi, Libas, 1; İbn Mace, Libas, 19) Dolayısıyla erkeklerin sadece ipekten mamul elbise vb. giysiler giymesi caiz değildir.
Trakya, Marmara, Ege, Akdeniz, bölgelerinde bulunan bazı iller ile özellikle Amasya, Diyarbakır, Hatay yöreleri ipekböcekçiliğinin yayılmış olduğu alanlardır.
En sık tercih edilen ipek kumaş türlerinden olan ipek saten, pürüzsüz ve parlak bir ipek türüdür.
İpek kumaşı kaygan ve parlak yapılıdır. Oldukça sağlam ve esnek bir kumaştır. Bu kumaşın diğer bir özelliği az kırışır ve hemen kir tutmaz temizleme şekli olarak da kuru temizleme tavsiye edilir.
Kumaşın bir tekstil materyali olarak kullanımını, diğer bir deyimle işlevini sağlayan düzgün yüzey, incelik, esneklik, sağlamlık, örtme gibi temel niteliklerinin yanında, gerek yüzey görünümünü, gerekse kullanım koşullarında davranışlarını belirleyen başka bir çok özelliği vardır.
İpek ürünlerinizi elinizde yıkarken aşırı çitileme ya da sıkma yapmayın. Yumuşak hareketlerle ovmanız yeterli olacaktır. Ovma işlemi tamamlandıktan sonra kıyafetinizi tüm şampuandan arınıncaya kadar soğuk suyla durulayın. İpek kıyafetlerinizi kesinlikle kurutma makinesinde kurutmayın.
Bu kumaş türünün bir diğer özelliği ise az kırışır ve doğru tekniklerle bakımı yapıldığında uzun süre kullanıma sahip olmaktadır.
Yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak tutma özelliği sayesinde her mevsim ipek kumaşlı kıyafetler rahatlıkla tercih edilebilir.
İpeğimsi parlaklığı ve ince dokusuyla parlayan karışım, eşsiz zarafetiyle dikkat çeker. İçindeki ipek sayesinde yazın serin, kışın sıcak tutar. Pamuk ise giyimi rahat, sağlam ve emici özellik katar. Cilt dostu bu iki doğal malzeme aynı zamanda hassas ciltli insanların da tercih edebileceği alternatiflerdir.
Dünya'da ticari amaçla üretilen dört çeşit ipek vardır. Bunlar; Dut ipeği, eri ipeği, taşar ipeği ve muga ipeği'dir. Dut yaprağı ile beslenen ipekböceklerinden elde edilen dut ipeği Dünya ipek üretiminin yüzde 95'ini meydana getirir.
Hassas devir sağlandığı sürece ipeği makinede yıkayabilirsiniz. Kıyafetin bakım etiketi, izin verilen yıkama sıcaklığını gösterir. Hiçbir koşulda 30°C'den yüksek olmamalıdır. Perwoll Yünlüler ve Narinler gibi ipek için uygun olan yumuşak deterjanı kullanmak da önemlidir.
İpek Kumaş Terletir Mi? Sıcak havalarda serin, soğuk havalarda sıcak tutması ile bilinen ipek kumaş terleme yapmamaktadır.
İpek tamamen doğal ve dayanıklı bir kumaş olduğu için çok değerli bir kumaştır. İpek kumaş yumuşaktır, parlaktır ve kolay kırışmaz.
Emicilik. Doğada protein olan ipek kumaşlar iyi emiciliğe sahiptir. İpek kumaşın emme kapasitesi, daha sıcak atmosferler için bile rahat giyim sağlar. İpekten yapılan kumaşlar yazın serin, kışın sıcaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri