Samsung gibi rakip üreticiler yıllardır kendi amiral gemisi cihazlarında AMOLED ekran kullanmasına rağmen Apple, iPhone modellerinde LCD ekrana takılıp kaldı. AMOLED ekran teknolojisi parlak renkler, daha net görüntü ve LCD'ye göre daha iyi güç verimliliği sağlıyor ancak kitlesel üretim için daha pahalıydı.
Apple, iPhone 5'de gerçekten de son teknolojiye sahip bir ekran mı kullanıyor? Apple, iPhone'da LCD ekran kullanıyor ve daha yüksek kontrast ve tepki süresi sunan AMOLED'i kullanmıyor.
OLED ekran, organik ışık yayan diyotlar anlamına gelir. LCD ve LED gibi bir ekran teknolojisi olan OLED, ışık kaynağı ile birlikte renk dizilimini de kontrol eder. Böylece her piksele uygun parlaklık ve tonda ışık aktarımı sağlanır. OLED ekrana sahip cihazlar daha az enerji tüketir.
AMOLED ekranlar, OLED ekranlardan daha fazla kontrol imkanı sunar ve daha fazla renk ve parlaklık seçeneği sunar. AMOLED ekranlar, her pikselin ayrı ayrı aydınlatılmasına olanak tanır ve bu sayede siyah rengi daha koyu ve renkleri daha canlı sunarken OLED ekranlarda bu mümkün değildir.
AMOLED, “Aktif Matris Organik Işık Yayan Diyot” kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu teknoloji, her pikselin kendi ışığını ürettiği organik bileşenlerden yapılmış bir matristen oluşur. Bu nedenle, AMOLED ekranlar, daha geniş bir renk gamı ve daha yüksek kontrast oranı sağlayabilirler.
İlgili 32 soru bulundu
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
Telefon tuş takımını açıp *#0*# numarasını girin. Beyaz ekranda tam parlaklık açılacak. Ekranı dikkatlice inceleyin. Iz görüyorsanız AMOLED yanığı oluşmuş demektir.
Benzer ekran büyüklüğüne sahip iPhone 11 Pro için de ekran değişimi ücreti 10168 TL. Bu fark elbette ekranların maliyetinden kaynaklanıyor; iPhone 11, LCD teknolojili bir ekrana sahip.
AMOLED aynı zamanda daha gerçekçi siyah renkler sunuyor ve ekran çoğunlukla siyah olduğunda daha az enerji tüketiyor. Bu yüzden AMOLED ekranların üretimi oldukça maliyetli ve LCD ekranlar kadar çok sayıda üretilmesi zor. Ayrıca bu ekranlar çok hassas bir yapıya sahip olduğunda ellimizden düşüp kolayca kırılabilir.
HD Super AMOLED, bir HD çözünürlüğü (> 1280 × 720) Süper AMOLED ekran için Samsung markasıdır.
Ailenin temel üyesi olan iPhone 13 ise yine selefi gibi 6.1 inç büyüklüğünde Süper Retina XDR OLED ekran kurulumuna sahip.
Daha net bir ifade ile söylememiz gerekirse Apple, iPhone'larda 2018 yılından itibaren OLED ekranlara geçiyor. Samsung şüphesiz bu anlaşmanın en fazla kâr elde eden tarafı.
AMOLED ekran OLED, yani organik bir ekran türüdür. Bu tür, kullandıkları ışık kaynağı organik olduğu için bu isimle anılır. Ayrıca bu ekranların iletim katmanı ve yayıcı katmanları da organik malzemelerden üretilir.
iPhone 14 ve 14 Max yine bir önceki seride kullanılan A15 Bionic çipe sahip olacak ve 60 HZ yenileme hızı sunan Amoled panellerle donatılmış ekran ile piyasaya çıkacak.
Önümüzdeki yıl duyurulacak her üç iPhone 12 modelinde de OLED ekran kullanılacak.
Apple'ın retina ekranları ise Samsung'ların ve diğer Android'li telefonların oldukça gerisinde kalmış durumda. Bu durum iPhone 7'de değişmiyor ve yeni cihaz, 4.7 inç'lik IPS LCD ekranla geliyor ve 1334x720 piksel çözünürlük ve 326ppi piksel yoğunluğu sunuyor.
Super AMOLED, renk doğruluğu ve parlaklık açısından da genellikle AMOLED'e kıyasla daha iyidir, çünkü ekranın daha fazla ışık yaymasını sağlar. Her iki teknoloji de, LCD (Liquid Crystal Display) ve diğer ekran teknolojileriyle karşılaştırıldığında daha yüksek kontrast oranları ve daha geniş görüş açıları sunar.
AMOLED yanığının oluşmasında birinci etken beyaz ekranlardır. Samsung cihazlarda varsayılan olarak beyaz arka plan açık gelir, cihazı uzun süre arka planı beyaz olarak kullandığınızda yanık oluşabilir. Bu nedenle de karanlık modu açmak yanık riskini en aza getirecektir.
AMOLED ekran teknolojisine sahip cihazlar canlı ve gerçekçi renkler sunar. Bu da film izleme, oyun oynama gibi görsel deneyim gerektiren aktivitelerde daha kaliteli bir görüntü elde etmek anlamına gelir. Ayrıca, bu özelliği sayesinde fotoğraf düzenleme ve video montajlama işlemleri de daha kolay hale gelir.
Büyük ekranıyla ön plana çıkacak olan bu model 6.5 inç boyutundaki Full HD+ çözünürlük sunan AMOLED ekran ile beraber gelecek.
Ekran. iPhone 11, OLED ekranlı Pro modellerinin aksine, 6,1 inç (15,5 cm) IPS LCD'ye sahiptir. Çözünürlük, maksimum 625 nit parlaklık ve 1400:1 kontrast oranıyla 1792 ×828 pikseldir (326 ppi'de 1,5 megapiksel).
iPhone XS'in yerini alan iPhone 11 Pro ise 5.8 inç büyüklüğünde, 1125 x 2436 piksel çözünürlük sunan bir AMOLED ekrana sahip.
Amoled ekranlar gerçek görüntüleri sunmadığı gibi LCD ekranlar gerçek hayata ve göz görünümüne daha yakın renkler ve görüntüler sunar. Kontrast amoled ekranlarda LCD ekranlara göre daha sönüktür. Görüntülerin daha gerçekçi bir şekilde görülmesi istendiği takdirde LCD kullanılabilir.
Amoled ekranlar öncelikle enerji tasarrufu yapmanızda yardımcı olur. Arka ışığa sahip olan ekranlara göre çok daha az güç harcar. Bu sebeple de Amoled ekran kullanımlarının ömrü çok daha uzundur. Örneğin Amoled ekrana sahip olan telefonlar diğer telefonlara göre çok daha seyrek şarj edilerek kullanılır.
Eğer ekran hiç açılmamış gibi görünüyorsa, orijinal bir OLED ekranınız var demektir. Öte yandan, en ufak bir gri veya beyaz fark ederseniz bu ekranın orijinal olmadığını gösterir. OLED ekranlar keskin siyah pikseller üretebilir ve diğer ekran türlerine göre daha yüksek piksel yoğunluğuna sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri