İpotek alacağa bağlı fer'i bir hak olduğundan temlik ile ipotek hakkı yeni alacaklıya geçer. Temlikin geçerli olması için yasa tapuya tescili gerekli görmemektedir. Temlik sözleşmesinin yazılı olması yeterlidir. İpotekli taşınmaz, malik tarafından üçüncü kişilere satılabilir.
İlgili Kanun'un 183. maddesi uyarınca, alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını, borçlunun herhangi bir etkisinin veya rızasının olmada bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devretmesine hukuki literatürde alacağın temliki adı verilmektedir.
İcra müdürlüğünde alacaklı olan taraf icra müdürlüğüne müracaat ederek alacağını temlik ettiğini ve Dosya borcundan kaynaklanan alacağımızın temlikinin ilgili kişilere bildirilmesini isteyebilir. Temlik alacaklısı ve icra dosyası alacaklısı icra müdürlüğü dosyasına gerekli harçlar yatırılarak temlik işlemi tamamlanır.
TMK'nin 891 inci maddesinin “İpotekle güvence altına alınmış bir alacağın dev- rinin geçerli olması, devrin tapu kütüğüne tescil edilmesine bağlı değildir.” hükmünü içermesi nedeniyle, taşınmaz ipoteğiyle güvence altına alınmış bir alacağın devrinin geçerli olması için mutlaka tapu kütüğüne tescil edilmesi ...
İpotekli ev satışlarında öncelikle alıcıyla anlaşmaya varılır. Daha sonrasında ipoteğin bulunduğu banka ile iletişime geçilir ve kredi devri gerçekleşir. Yani evin üzerinde bulunan borç yeni alıcıya geçer. Daha sonrasında alıcı tüm taksitleri kapatarak tapu devrini tamamlayabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Alacaklı alacağını, rehin hakkına dokunmadan ve herhangi bir değişiklik meydana gelmeden başkasına devir ve temlik edebilir. Bu durumda borçlunun rızası aranmaksızın temliğin gerçekleşmesi mümkündür. İpotekli alacağın 3. kişiye temliği hâlinde, alacağın tamamı temlik ediliyorsa alacaklıyı değiştirecektir.
Örneğin, bir tacirin ticari faaliyeti sonucu yaptığı satış neticesinde bir alacak hakkı elde etmesi halinde, ticaret yaptığı kişiden olan bu alacağını kredi alabilmek için bankaya teminat olarak devredebilir. Bu bir tür alacağın devri(temliki) sözleşmesi ile yapılmaktadır.
Temlik işlemlerinin resmi şekilde yapılması mecburiyeti yoktur. Temlik muamelesinin geçerli olması için, temlik edenin rızasının olması yeterlidir. Bir sözleşmenin noter tarafından tescil edilmesi, geçerlilik şartı değil, “ispat şartıdır. Bu sebeple, notere tescil ettirilmeyen sözleşme veya temlikname geçerlidir.
Borçlar Kanununun 184. maddesine göre, alacağın temliki sözleşmesi temlik edenle temlik alan arasında yazılı bir şekilde yapılmalıdır. Yazılı şekil şartından kasıt, temlik sözleşmesinin en azından adi yazılı şekilde yapılmasıdır.
Mahkeme temlikin geçerli olup olmadığına temsilcinin yetkisi olup olmadığı hususunu araştırması sonucunda karar verecektir. Vekilin temlikte bulunması için vekile özel yetki verilmesine gerek bulunmamaktadır.
c) Alacağın Temliki Sözleşmeye Dayalı Bir İşlemdir: Alacağın temliki, devredenle devralan arasında yapılan iki taraflı hukuki bir işlem, bir sözleşmedir. Alacak hakkı devredenin tek taraflı bir hukuki işlemiyle değil, üçüncü kişi devralan ile yapmış olduğu bir sözleşme ile bu kişiye geçmiş olur.
Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir. Ancak taraflar buna kendi aralarında da kararlaştırabilirler. Eğer taraf banka ise harçlar kanuna göre Damga ve İmza harcından muaf olduğundan sadece değerli kağıt ve yazı ücreti ödenmektedir.
İçtihada ve öğretiye göre yasaklanmış bulunan bazı temlik durumları şunlardır; nafaka alacakları, evin bütçesine kadının katkısı, destekten yoksun kalma hakkı, asıl alacağa bağlı kefaletler, eser sözleşmesinde müteahhidin kişisel bilgi ve becerisine bağlı işler.
Ana kural ipotek hakkının taşınmazın maliki tarafından tescil ettirilmesi iken yapı alacaklısı ipoteğinde tescil talebinde bulunabilecek olan kişi yapı alacaklısıdır.
Bir taşınmazda ipotek kurulması için, alacaklı ve taşınmaz maliki arasında, malikin taşınmazını belirli bir alacağın teminatı olarak gösterme taahhüdünü içeren bir ipotek akdi düzenlenir. İpotek sözleşmesi Tapu Sicil Müdürü huzurunda resmi senet olarak düzenlenir.
İcra dosyasındaki alacağın temlikine ilişkin işlemde; İcra Müdürlüğünden devre konu edilen dosyadaki alacağın aslının, faizinin ve diğer fer'ilerinin de hesap edildiği bir belge alınması tavsiye edilmektedir. Bu belgedeki toplam alacak miktarı üzerinden, nisbi harç ve damga vergisi alınması gerekir.
Alacağın temliki 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 183-194. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Alacaklı kanun, sözleşme veya işin niteliğinde engel olmadığı takdirde borçlunun rızasını almaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir. Bu nedenle alacağın devrinde borçlunun haberdar olmasına gerek yoktur.
Alacağın temliki işlemlerinde ödenecek harç ve masraflar temlik bedeli üzerinden hesaplanır. Buna göre temlik bedelinin Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları ödenmelidir.
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
Alacağın temliki sözleşmesinin kanunen noterde düzenlenmesi zorunlu değildir , adi yazılı şekilde de düzenlenebilir. Ancak oluşabilecek itirazları önlemek amacıyla temlik sözleşmelerini noter tarafından tasdik ettirmek hukuki olarak daha sağlam olacaktır.
Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
Tapuda kat karşılığı temlik akdi düzenlemek için taraflar arasında noterde düzenlenmiş bir kat karşılığı inşaat sözleşmesinin mevcudiyeti aranmaz. Taraflar böyle bir sözleşme getirmiş ise bu sözleşmenin tarih ve yevmiye numarasına atıfta bulunularak temlik resmi senedi tapu müdürlüğünde düzenlenir.
Malik istediği taktirde üzerinde ipotek tesis ettiği taşınmazı her zaman üçüncü bir kişiye temlik edilebilir. İpotek, taşınmazın devir ve temlikini engellemez. Malik taşınmazı başka birine devredebileceği gibi yeni bir sınırlı ayni hak tesis edebilir.
Teminat amaçlı temlik, temliki mümkün ve parasal değer taşıyan bütün alacak hakları için yapılabilir. Çoğunlukla oldu ğu gibi, konusu bir para alacağı olabileceği gibi konusu para olmayan, fakat devri mümkün olan başka bir hak da olabilir3 2 .
Devredenin ifa uğruna yapılan devirlerde de sorumluluğu söz konusudur. Alacağın, başka bir borcun ifası yerine geçmek üzere veya ifası uğruna temlik edilmesi yani ifaya yönelik devredilmesi de, ivazlı bir işlemlerdir. Alacağın ifa yerine kaim olmak üzere temlikinde, temlik ile birlikte borç sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri