İpoteğin borçlusu ipoteğe temel teşkil eden esas borç ilişkisine göre belirlenmektedir. kişinin diğer mal varlığı değerlerine başvuramamaktadır. Buna karşılık, borçlunun kişisel sorumluluğu devam ettiğinden, alacağını tam olarak karşılayamamış alacaklı, borçlunun diğer malvarlığı değerlerine başvurabilecektir.
İpoteğin varlığı kanunen geçerli olan bir alacağın varlığına bağlıdır. İpotek kişisel değil, ayni bir teminattır. İpotek, geçerli bir hukuki nedene dayanmalıdır. Bu hukuki sebep, rehinli alacaklı ve taşınmaz maliki arasında yapılan bir sözleşme, kanun hükmü, mahkeme kararı ya da ölüme bağlı tasarruf olabilir.
Lex commissoria yasağı uyarınca alacaklı ile taşınmazın maliki arasında, borcun ödenmemesi halinde taşınmazın mülkiyetinin alacaklıya geçeceğine yönelik bir anlaşma yapılamaz. İpotek hakkı alacak hakkına bağlı bir haktır. Alacak hakkı devredildiği takdirde ipotek hakkı da yeni alacaklıya geçer.
İpotek yalnızca Türk Lirası cinsinden tesis edilebilir. Bu sebeple ipotek meblağı faiz ve enflasyon tahminleri dikkate alınarak belirlenmelidir. Ancak kredi kuruluşlarınca (bankalarca) yabancı para üzerinden verilen kredilerde ipotek bedelinin döviz cinsinden olabileceği bilinmelidir.
potek, bir kişisel alacağın teminat altına alınmasını amaçlayan ve bir taşınmazın değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir aynî haktır. Diğer mutlak haklar gibi ipotek de herkese karşı ileri sürülebilir ve rehinli alacaklıya önce- likle alacağını alma hakkı verir.
İlgili 26 soru bulundu
Rehin, Türk Dil Kurumu tarafından “ödenince geri almak şartıyla bir borcun ödeneceğine teminat olarak borçlunun, alacaklıya verdiği değerli şey” olarak tarif edilmektedir. İpotek ise gayrimenkullerin yani taşınmazların rehini anlamında kullanılmaktadır.
İpotek konusu borç ödenmezse alacaklı, icra müdürlüğü kanalı ile ipotekli taşınmazın paraya çevrilmesini talep edebilir. İpotekli taşınmazın satışı, haczedilmiş ve satışa çıkarılmış taşınmazların satışı gibi icra müdürlükleri kanalı ile yapılır. Rehnin paraya çevrilmesi takip yolu, kural olarak ilamsız icra yoludur.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
İpotek, rehni verenle alacaklı arasında yapılacak resmî senede dayanır. Rehin hakkı, aynî hak olarak bu senede dayanılarak tapu kütüğüne yapılacak tescille doğar. Doğmuş bir alacağı teminat altına almak için kurulan ipotek kesin borç ipoteğidir.
İpoteğin sadece belirli bir borç için alındığı ipotek çeşidi olup,”anapara ipoteği”, “ana sermaye ipoteği”, “re's-ül mal ipoteği”, ”karz ipoteği”, “kesin ipotek”,” sabit ipotek” gibi kavramlar ile ifade edilmektedir.
kanuni ipotek tesisi için Tarifenin 7. Pozisyonu uyarınca, malik yani satıcı öder.
Kredi ile İpotekli Ev Satmak
Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
İpotek, mevcut veya doğacak herhangi bir alacak için taşınmaz malın güvence altına alınması, bir alacağın teminatı olarak taşınmazın teminat gösterilmesidir. Bir taşınmaz üzerinde, rehin tesisi için taşınmazın tapuya kayıtlı olması zorunludur. Kanundaki istisnalar dışında ipotek ancak tescille doğar.
Teminat Altına Alınan Alacağın Sona Ermesi
Alacağın sona ermesi, TBK m.131/1 uyarınca ipotek hakkının da ortadan kalkması sonucunu doğurur. Örneğin, ifa, ifa imkansızlığı, ibra, yenileme, takas veya alacaklı ve borçlu sıfatının birleşmesi durumunda ipotek hakkı kendiliğinden ortadan kalkar.
İpotek ve ipoteğe bağlı alacaklar için Türk hukukunda bir zamanaşımı uygulanmamaktadır. Aynı koşullar ipoteğin kaldırılması (terkine zorlama) davası için de geçerlidir. İpoteğin kaldırılması (fekki) davası için kanunda hak düşürücü süreler ön görülmemiştir.
Süreli ipotekte vadeden sonra belirtilen faiz işlemeye başlar. Ancak İpotek süresiz olarak konmuşsa takip kesinleştikten sonra faiz talep edilebilir. Çünkü takibin kesinleşmesiyle borç doğmş olur. Ancak faiz oranı belirtilmemişse yasal faiz oranı talep edilebilir.
Konut kredisi ile ev satın alındığı takdirde kredi vadesi bitene kadar gayrimenkul, banka tarafından ipotek edilir. Bu uygulama, konut kredisi alan kişinin borcunu ödeyememesi durumuna karşı bankanın aldığı bir tedbirdir. Kredi ile gayrimenkul satın alan kişi bankaya olan tüm borçlarını ödediği zaman ipotek kaldırılır.
Borcun ödenmesi sonrası kendisine ipotek hakkı tanınan alacaklı tapuda ipoteğin terkinini talep ederek ipoteği kaldırabilecektir. Borcun ödenmesine rağmen ipotek alacaklısının terkin talebinde bulunmaması halinde ise taşınmazın sahibi açacağı dava ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayabilecektir.
İpotek Kaldırma (Fek) Ücreti
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
İpotekli evi satmak mümkündür. Zira krediyi ödemekte güçlük yaşama gibi sorunların devreye girmiş olması mümkündür. Satın alım için öncelikle ev üzerindeki ipoteğin kaldırılması gerekir. İpotekli ev satılırken satın alan kişi ile anlaşma yapmak gerekir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
İpotekli kredide en yaygın yöntem, gayrimenkul ipoteği yoluyla kredi çekmek. Genelde bankalar gayrimenkul değerinin %50'si kadar ipotekli kredi kullandırsa da bazı bankalarda bu oran daha yüksek olabiliyor. İpotekli kredilerde belirlenen maksimum vade sayısı 60 ay.
Banka ipoteği işlemi, resmi senet düzenlenmeksizin banka ile malik arasında yapılmış kredi veya borç sözleşmesine göre yapılabilir. Banka böyle durumlarda matbu bir senet hazırlar. Bu senedin üzerine taşınmaz ve ipotek ile taraflara ait bilgileri içeren bir sayfa resmi senet eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri