Eski Türkçe ve Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''tûl'' şeklinde geçen dul kelimesi, eski Türkçe sözcüklerden biridir. 10. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, eşinden ayrılmış kadın ve erkekler için kullanılır. Eşi vefat etmiş olan kişilere de dul denir.
Dul kime denir? Bakalım Türk Dil Kurumu sözlüğüne: Eşi ölen ya da boşanan kişiye dul denir.
' 'Boşanmış veya eşi vefat etmiş kadına da dul kadın denir ' .
TDK, "Büyük Türkçe Sözlük" ve "Güncel Türkçe Sözlük"te verdiği özellikle cinsiyetçi anlatımlarla tepki çekiyor. Son olarak TDK, "dul kadın" kelimesinin anlamını "Kocasını ölüm yoluyla yitiren, bundan dolayı toplumun bu durumda koymuş olduğu kuralları, kaçınmaları uygulamak zorunda olan kadın" olarak güncelledi.
Yedi gün 24 saat ücretsiz hizmet veren ALO 183'ü arayarak bulunduğunuz yere en yakın Sosyal Hizmet Merkezi, Aile Danışma Merkezi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ve kadın konukevleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Eşi vefat eden kadınlar SGK tarafından ölüm aylığı bağlanabilmektedir. Yine illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar bünyesinde kurulmuş olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacak başvurular ile yardım desteği sağana bilir.
Boşanma Davasından Sonra Nüfus Cüzdanında Ne Yazmaktadır? Eski zamanlarda boşanan tarafların nüfus cüzdanı bölümünde dul veya boşanmıştır gibi kelimeler yazılırdı. Ancak değişen yeni kanunlarla beraber bu özellikler kalkmıştır. Evli yerine bekar ifadesinin gelmesine karar verilmiştir.
Nüfus cüzdanlarının ''medeni hal'' bölümünde artık ''dul'', ''boşanmış'' ya da ''evliliği iptal edildi, fesh edildi'' terimleri kullanılmayacak, bunların yerine ''bekar'' yazılacak.
Eskiden evlenip boşanmış kişiler için “dul” medeni hali ifade ediyordu ve nüfus cüzdanlarında bu kişiler için “dul,” “boşanmış” veya “evliliği iptal edildi, feshedildi” gibi ifadeler geçiyordu. Bu terimler artık kalkmış, bunların yerini “bekar” ifadesi almıştır.
Mehir ile boşanmanın hiç alakası yoktur. Mehre, nikâh ile hak kazanılır. Müeccel mehir, ölüm ve boşanma hâlinde kadına verilir.
Kadın boşandıktan sonra da yeniden evlenene kadar nafakası, geçimi en yakın akrabaları olan babası ve varsa yetişkin çocuklarına aittir. Eğer baba ve çocukları yoksa nafakası devlet tarafından karşılanmalıdır." dedi.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
İslam fıkhında, ayetlere, hadislere ve sünnetlere bakarak boşanma ile ilgili temel kaideler belirlenmiştir. Buna göre ortada hiçbir sebep yokken boşanmak, en büyük günahlardan biridir.
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Koca, karısına boşanma yetkisini, başlangıçta nikâh akdi sırasında verebilir. Kadın, erkeğe, "Bir boşama hakkı elimde olmak üzere seninle evlendim." dese, erkek de "O şekilde seni karılığa kabul ettim." diye kabulde bulununca tefviz gerçekleşir. Evliliğin devamı sırasında da kadına boşanma yetkisi verebilir.
Eski Türkçe ve Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''tûl'' şeklinde geçen dul kelimesi, eski Türkçe sözcüklerden biridir. 10. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, eşinden ayrılmış kadın ve erkekler için kullanılır. Eşi vefat etmiş olan kişilere de dul denir.
Boşanma davası aile mahkemesi tarafından UYAP sistemine işlendiğinde E-Devlet üzerinde de görünür hale gelir ve bu sayede kendi açtığınız boşanma davasını veya size açılan boşanma davasını rahatlıkla görebilirsiniz.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR, KAÇ TL OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında ” dul ” ” boşanmış ” gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece ” bekâr ” ibaresi yazılmaktadır.
Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır. Boşanma kararınızı hakim mahkemede yüzünüze karşı söylediğinde boşandığınızı sanmayın demiştik.
Boşanma davasında kadının hakları hangi taraf açılırsa açılsın aynı şekilde devam etmektedir. Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Sosyal güvencesi olmayan ev hanımları yardım parası almak için e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti internet sitesindeki formu doldurabilir. Öte yandan yardım parası başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'ndan da (SYDV) yüz yüze yapılabiliyor.
Yardım Ödemeleri Ne Zaman Yapılır
Bu yardım programında hak sahibi ödemeleri, yılın çift ayları olan; Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık aylarında yapılmaktadır.
İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen, dilekçeyle ve e -devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri