Edirne Carsi'da yer aliyor. Cigerci Aydin'in caprazinda kalan bu tatlici, Edirne'nin peynir ve hayrabolu tatlisiyla meshur. Insanlar genelde disariya paket olarak aliyor fakat oturup yemek isterseniz alanida var ama biraz kasvetli gibi; tatlinin lezzeti bunu pek hissettirmeyebilir.
Edirne'nin beyaz peyniri bütün Türkiye'de ünlüdür. Edirne'nin en ünlü ürünlerindendir. Bölgede sütün bol ve kaliteli olması ve işlenen sütün peynir olarak soğuk hava depolarında uzun süre kalmasıyla Edirne Peyniri tam yağlı ve lezzetli olarak ününü bütün dünyaya duyurmuştur.
Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
Meyve sabunculuğu Türk Kültüründe, Edirne'ye özgü bir sembol olarak özgün bir yer edinmiştir.
Hardaliye; asma yaprağı, hardal tohumu ve üzüm kullanılarak hazırlanan Trakya'ya özgü, yöresel bir içecektir. Kırklareli'de de rastlayabileceğiniz bu içeceğin patenti alınarak milli içecek haline getirilmesi hedeflenmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Edirne'nin En Meşhur Tatlısı: Badem ezmesi, peynir helvası, badem kurabiyesi (kavala kurabiyesi), cevizli oturtma, akıtma, gerdan tatlısı ve Gaziler helvası Edirne'nin en meşhur tatlılarıdır. Edirne'de Nerede, Ne Yenir?
Şehrin simgeleri başta olmak üzere çeşitli hediyelik eşyaların bulunduğu Edirne'de ekonomik açıdan uygun fiyatlarla hediye alınması mümkündür. Edirne denilince akla gelen hediyelik eşyalar arasında buzdolabı magnetleri, Edirne peyniri, kavala kurabiyesi, mis sabunu, Edirne kari ve aynalı süpürge bulunmaktadır.
Edirne deyince akla gelenlerden biri de geleneksel Türk yağlı güreş turnuvasıdır. Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olarak gösterilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri her sene haziran sonu ila temmuz başında Edirne Sarayiçi'nde düzenlenir.
Edirne ilinde önemli tarım ürünlerinin başında çeltik, ayçiçeği ve buğday gelmektedir. Bölge arazileri çok verimlidir. İl topraklarının verimliliği buğday, ayçiçeği ve çeltik gibi ürünlerde dünya verim ortalamasının üzerinde ürün vermesi ile kanıtlanmıştır.
Edirne Tava Ciğeri – Yaprak Ciğer
Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır.
Bu lezzet Trakya'nın bereketli topraklarından geliyor. Burada yetişen hayvanlar, bereketli nehirlerden akan sulardan içip kenarındaki otlardan beslenerek yetişiyor. O yüzden ince kesilmiş lezzetli bir tava ciğeri Edirne'de yiyebilirsiniz."
Haliyle Edirne temel olarak çok kültürlü, çok dinli ve çok renkli Avrupai bir şehir olarak tanımlanabilir.Kent merkezi küçük olduğu için her yere yürüyerek ulaşılabiliyor. Şehrin merkezinden yürüyerek ulaşımın mümkün olmadığı noktalara ise minibüs ve otobüslerle kısa sürede varılabiliyor.
Edirne yöresinde Giyim : Erkek giysileri; İç gömleği, (ten fanilası) iç donu (kısa ve uzun) mintan, salta, cepken, yelek, aba, çuha potur, (kara kaytan işlemeli) , kürk, içi kuzu postu ile kaplı gocuk, cübbe, bele sarılan yün kuşak, boyun atkısı, Başlıklardan; takke, sarık, kavuk, külah, yün başlık, fes .
Edirne yurdumuzun kuzey batısında olup 41 40 kuzey paraleli, 26 34 doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Kuzeyinde Istranca Dağları, orta bölümünde Ergene Havzası, güneyinde dağ ve platolar ile Meriç Deltası bulunur. Edirne'de bulunan nehirler içinde en büyüğü Meriç nehridir.
Edirne ikliminde Akdeniz iklimin hakim olduğu yerlerde tüm zeytin çeşitlerini yetiştirebilirsiniz ama yüksek rakımlı bölgelerde ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Edirne, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında yer alan bir ildir. İl nüfusu: 407.763'dür. Bu nüfusun % 78,3' ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 6.145 km2'dir.
Edirne ilinde çıkarılan başlıca maden linyittir. Edirne'nin ilçeleri olan Keşan, Demirhanlı, Küçük Doğanca, Enez ve Meriç'te linyit ocaklarından senede yaklaşık olarak 50 bin ton linyit çıkarılmaktadır. Ayrıca, bakır, kurşun, çinko, mangan, perlit, kil, fosfat, kuvars ve bentonit madeni de Edirne'de mevcuttur.
Edirne denince ilk akla gelen yer Selimiye Camii, Osmanlı tarihinin en yetenekli mimarı, Sinan'ın ustalık eseri. Selimiye Camii, 550 milyon akçe harcanarak 400 kalfa ve 14 bin işçiyle sürdürülen yaklaşık yedi yıllık bir mesai neticesinde, 14 Mart 1575 tarihinde ibadete açılmış.
Edirne'nin ve aynı zamanda Osmanlı Döneminin simgesi olan cami; 1569-1575 yılları arasında II. Selim'in emriyle yaptırılmıştır.
Toprak deyince çoğumuzun aklına cansız, durağan ve bitkiler ve hayvanların yaşaması için var olan inorganik bir tabaka gelir. Bunun eksik bir tanım olduğunu artık biliyoruz; toprak, içinde karmaşık ilişkiler ağını barındıran, canlı bir ekosistem.
Edirne'yi ziyaret etmek için en uygun aylar ilkbahar ve yaz aylarıdır. Camileri, kervansarayları, medreseleri, köprüleri ile Edirne'ye en az iki gününüzü ayırarak kültür turuna çıkmanızı tavsiye ederiz.
Yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere Edirne merkezi gezmek istiyorsanız 1 gün size rahatlıkla yeter. Ama ben biraz şehrin tadını çıkarayım azıcık da keyif yapalım derseniz cumartesi sabah çıkıp, pazar akşam dönmek tam size göre olur. O halde templolu gezenler için 1 gün, keyifçiler için ise 2 gün diyelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri