En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
Tabloda bir değeri bulmak için DÜŞEYARA işlevini kullanırız. Bunu biraz açalım: aradığımız herhangi bir veriyi bir tabloda/veri aralığında arayıp, eğer o tabloda aradığımız veri varsa karşılığındaki bir sütundan veri almak istediğimizde DÜŞEYARA işlevini kullanırız.
Aralık_bak bağımsız değişkeni YANLIŞ olduğunda ve DÜŞEYARA verilerinizde tam eşleşme bulamadığında #YOK hatası döndürür. Çözüm: Elektronik tablonuzda uygun verilerin bulunduğundan eminseniz ve DÜŞEYARA bunları bulamıyorsa, başvurulan hücrelerde gizli boşluklar veya yazdırılamaz karakterler olmadığından emin olun.
Sütun İndis Sayısı, bir eşleşme bulunursa döndürülmesini istediğiniz arama sütununun sağında yer alan sütunların sayısıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Sütunlar şeklinde oluşturulmuş olan bir tablodan istediğiniz bir bilgiyi bulmak amacıyla kullanılır. Excel'de iki tablo arasındaki ortak alanlardan yararlanarak, bir tabloda olan ve diğer tabloda olmayan verileri getirmek için DÜŞEYARA formülü kullanılır.
Uzun bir bekleyişin ardından, artık yeni fonksiyonlar geriye tek bir sonuç döndürmek yerine, komple bir diziyi dökebilecekler. Herkesçe ÇOKLU DÜŞEYARA olarak bilinen bir Dizi Formülü yazmak yerine, çok basitçe FİLTRE fonksiyonu ile bir veriye ait bütün kayıtları, tabiri caizse şak diye dökebiliyoruz.
Bir veriyi belirtilen bir tablo dizisi üzerinde bulur ve istenen sütununu verir. TÜRKÇE İNGİLİZCE AÇIKLAMA = DÜŞEYARA () =VLOOKUP() Bir verinin bir diğer tablo üzerinde aranmasını ve ilgili alanlarının bulunup getirilmesini sağlar.
ARA işlevinin dizi biçimi, belirlenen değeri bir dizi ilk satırında ya da sütununda arar ve dizinin son satırı veya son sütununda aynı konumdaki değeri döndürür. Eşleştirmek istediğiniz değerler dizinin ilk satırında ya da sütununda olduğu zaman ARA işlevinin bu biçimini kullanın.
#YOK hatasının en yaygın nedeni, ÇAPRAZARA; DÜŞEYARA; YATAYARA, ARA veya KAÇINCI işlevlerinde formülün başvurulan değeri bulamamasıdır. Örneğin, arama değeriniz kaynak veriler arasında yer almıyordur. Bu örnekte, arama tablosunda listelenen bir “Banana” girişi yoktur, dolayısıyla DÜŞEYARA işlevi #YOK hatasını döndürür.
İstatistiksel işlevlerden biri olan EĞERSAY işlevini, bir ölçüte uyan hücre sayısını bulmak için kullanın; örneğin, bir müşteri listesinde bir şehrin kaç kez geçtiğini bulmak için kullanabilirsiniz. En basit haliyle, EĞERSAY şunu belirtir: =EĞERSAY(Nereye bakmak istiyorsunuz?, Ne aramak istiyorsunuz?)
Microsoft Excel, sütunun hücre içeriklerinin tamamını yeterince gösteremeyecek kadar geniş olmadığı durumlarda hücrelerde ##### ifadesini gösterebilir.
Belirli bir değer için tablonun en üst satırını veya bir dizi üst satırını arar ve belirlediğiniz tablo veya dizideki satır ile aynı sütundaki değeri verir. Karşılaştırma değerleriniz veri çizelgesi üzerinde bir satırda yer alıyorsa ve belirli bir sayıda aşağı satıra bakmak istediğinizde YATAYARA işlevini kullanın.
Bu formülü parçalayarak incelemek istersek: =İNDİS($C$3:$E$14 - ifadesi C3:E14 aralığındaki verilerde değer aradığımızı söyler. Burada hangi değeri aradığımız Kaçıncı işlevlerinden gelecek sonuca göre İndis getirecektir.
XLOOKUP işlevi, arama aralığında eşlemenin bulunduğu konuma dayalı olarak sonuç aralığındaki değerleri döndürür. Hiçbir eşleme bulunamazsa en yakın eşlemeyi döndürür.
=İNDİS() Formülü
Excel'de bir listede kaçıncı sırada olduğu belirtilen bir verinin değerini gösterir.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
Excel Hedef ara özelliği, hedef satış rakamına ulaşmak için gerekli olan birim satış fiyatını veya satış adedini bulmanızı sağlar. Bu işlemi yapmak için, hedef hücresini ve değişken hücrelerin aralığını seçmeniz ve ardından "Hedef Ara" komutunu kullanmanız gerekmektedir.
ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, =ETOPLA(A1:A5,B1:B5,"<5") formülü, A1'den A5'e kadar olan hücrelerden, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerleri kontrol ederek, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerlerin 5'ten küçük olanları toplar.
İki Excel çalışma kitabını karşılaştırma
Giriş > Dosyaları Karşılaştır'a tıklayın. Dosyaları Karşılaştır iletişim kutusu görüntülenir. Çalışma kitabınızın önceki sürümünün bulunduğu konuma gitmek için Karşılaştır kutusunun yanındaki mavi klasör simgesine tıklayın.
ÇAPRAZARA işlevi, bir aralığı ya da bir diziyi arar ve bulduğu ilk eşleşmeye karşılık gelen öğeyi verir. Eşleşme yoksa ÇAPRAZARA en yakın (yaklaşık) eşleşmeyi verebilir.
KAÇINCI Fonksiyonu, aradığınız bir değerin, aradığınız aralıkta, kaçıncı sırada olduğunu bulmak için kullanılır. =KAÇINCI(aranan_değer;aranan_dizi;eşleştir_tür) şeklindedir. Bulmak istediğiniz değerdir. Bulmak istediğiniz değerin aranacağı aralıktır.
Excel'de Düşeyara işlevinde oluşan #YOK hatalarını ve formüllerinizde oluşan hataları gizlemek veya hata sonucu yerine istediğiniz bir değeri yazdırmak için EĞERHATA (IFERROR) işlevini kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri