Otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını yüzde 100 azaltacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Almanya, sentetik yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlara sahip yeni araçların satışı konusunda AB'den güvence aldı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimine onay verdi.
Stuttgart'ta Euro 4 ve altındaki standarda sahip dizel araçların trafiğe çıkışı yasaklandı. Otomotiv endüstrisinin kötü şöhretli dizelleri kan kaybetmeye devam ediyor. Almanya'da mahkemenin şehirlere dizel araçları yasaklama yetkisi vermesinin ardından bir şehir daha dizel araçları yasaklama kararı aldı.
Fransa, Norveç, Hollanda gibi ülkeler, dizel araçla girilmeyen greenzone'lar yani yeşil alanlar oluşturulacağını ilan ettiler. Yani bu uygulamayla birlikte Paris, Amsterdam gibi şehirlerde dizel motorlu araçlar kullanılamayacak. Tüm bunların yanında en sert uygulamalardan birini hayata geçiren ülke ise İtalya oldu.
AP'nin Perşembe akşamı kabul ettiği yeni yasal düzenleme ile 2035 yılından itibaren birlik genelinde fosil yakıtlı motorlar dönemi tamamen sona erecek. Uzmanlara göre yeni düzenleme, 2050 yılına kadar karbon salımını sıfıra indirme hedefine önemli katkı sağlayacak.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
Dizel motorların yakıt filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bakımı aksatılmayan dizel motorlu araçların yaklaşık 30 yıl boyunca kullanılması mümkündür. Dizel motorların bakımlarının düzenli yapılmasının yanı sıra aracın doğru kullanılması da kullanım ömrünü uzatan etkenlerdendir.
Buna göre, 2035'ten itibaren satılacak yeni otomobil ve hafif ticari araçlar sıfır emisyonlu olacak. Böylece, AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren yeni benzinli veya dizel otomobil satışı yapılamayacak.
Dizel motorlar CO2 değeri olarak daha düşük emisyona sahip olsalar da yüksek NOx gazları nedeniyle daha zararlıdır. Tüm bunların sonucunda iyi filtrelenmediği takdirde Dizel motor Benzin motorundan daha kirlidir diyebiliriz.
Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı. Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.
Türkiye'de motorinin litresi 1,1 Euro. Türkiye motorinin en düşük olduğu ülke. En pahalı ise 1,89 Euro ile İsveç'te. Motorin fiyatı Fransa'da 1,67 Euro; Almanya'da ise 1,63 Euro.
aracınız yeni nesil dizel ( hdi, crdi vs.) değil de düz dizel ise bi sakıncası yok. eurodizel yakıt ince olduğundan çabuk yanma sağlar, haliyle yakıt sarfiyatını arttırır, ama üstün performans sağlar.
eurodizel ile normal dizelin akışkanlıkları arasında bir fark yok. tek farkları (markaların kulandıkları katkılar hariç) eurodizelin daha düşük kükürt içermesi.
Laboratuvar testlerine göre 10 kata kadar daha fazla zararlı gaz salımı yaptığı ortaya çıkan dizel araçlar, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada yavaş yavaş "yasaklanacak."
Dizel fiyatları: Burada 12-Haziran-2023 - 18-Eylül-2023 Almanya fiyatlarıdır. Bu dönemde Almanya için ortalama değeri 1.71 (Euro) oldu, 12-Haziran-2023'te 1.57 (Euro) en az ve 18-Eylül-2023'de 1.86 (Euro) en fazla. Karşılaştırma için, bu dönem için dünyada dizel ortalama fiyatı 1.57 Euro.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
BMW'nin, kompakt modellerinde yer alan üç silindirli 1.5 litrelik turbodizel motordan maliyet ve sıkı emisyon düzenlemeleri nedeniyle vazgeçeceği biliniyor.
Daha önce tasarıya çıkan Almanya ise sentetik yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlara sahip yeni araçların satışı konusunda AB'den güvence aldı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimine onay verdi.
Dizel motosiklet niçin üretilmez ki? Kısaca: Dizel yakıtı motor içinde sıkıştırmak suretiyle kendiliğinden yakıyoruz. 20 atmosfer kadar sıkıştırıyoruz, buna dayanıcak motor bloğu dökme demir oluyor. Soğutmak için de hava sirkulasyonu neyin yetmiyor.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz. Arabaların Motorları Nasıl çalışıyor?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri