İran ırkı (ya da İran-Afgan ırkı) İran platosu'nda yaşayan ve fiziksel olarak benzerliğe sahip nüfusları ihtiva eden bir tarihi terimdir. İran ırkı Kafkas ırkı'nın bir parçası kabul edilmiş, Nordik ırk (Germen ırkı) ve Akdeniz ırkı ile ilişkilendirilmiştir.
2022 verilerine göre yaklaşık 86 milyon nüfusu bulunan İran, dünyanın en kalabalık 17. ülkesidir. Etnik olarak nüfusunun yarısından fazlasını Farslar oluştururken, azınlık olarak Azeriler ve Kürtler ve onlardan çok az sayıda olarak Beluçlar, Türkmenler ve Araplar bulunmaktadır.
Bu nedenle İranlılar, genelde Acem olarak bilinir. Genel olarak Acem kelimesinin anlamı ne zaman ve kim tarafından kullanıldığına bağlıdır. "Acem" sözcüğünün Arapça asıl anlamı "dil bilmeyen"dir. İran'da aşağılama olarak algılanmaktadır.
İran'daki başlıca etnik gruplar şunlardır: Farslar (%65), Azeriler (%16), Kürtler (%7), Lurlar (%6), Araplar (%2), Beluçlar (%2), Türkmenler (%1), Kaşkai ve diğer Türkler (%1), Ermeniler, Aşuriler ve Gürcüler (%1'den az). Anayasaya göre İran'ın resmi dili Farsçadır.
1. Köklü bir medeniyet olan İran'ın Perslere dayanan geçmişi. Büyük ve derin bir tarihî geçmişe sahip olan İran, M.Ö. 625 yılına kadar uzanan Pers ve Med İmparatorluklarının günümüzdeki varisleri olma özelliğini taşımaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Tarih. İran halklarının, Orta Asya'da Proto Hint-İranlılardan MÖ 2. binyılda türediği düşünülmektedir. İrani halklar, günümüzde yerleşik oldukları bölgelere gelmeden önce Güney Rusya, Balkanlar ve Ukrayna'dan, Tarım Havzası'na kadar, Avrasya stepleri ile İran platosu ve Orta Asya'da yaşıyorlardı.
İranlılar, İran vatandaşı ya da İran milletinden olan. İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır.
Türk halkları tarihte sıklıkla "sarı" (mongoloid) ırkın bir alt kolu olan ve "beyaz" (europid) ırkla karışmış ırkı tanımlamak için kullanılan "Turanid" terimi ile anılmışlardır.
Tarihî realite olarak Türkistan'ın İran coğrafyasından ayrı olduğu malûmdur ve hem Arapların hem de Osmanlıların kullan- dıkları Acem tabiri İran ve ötesi manasındadır.
Toplam nüfusun %75-80'i Araplar, %15-20'si Kürtler ve %5'i ise Türkmenler, Süryaniler, Keldaniler, Nesturiler, Asuriler ve diğer etnik gruplara mensuptur. %97'si Müslüman olan halkın %60-65'i Şii Müslümanlar, %32-37'si Sünni Müslümanlardan oluşmaktadır.
Günümüzde 86 milyonluk nüfusa sahip olan İran'da halkın %99'u Müslüman'dır. Devlet İmamiyye Şiasını resmî mezhep olarak benimsemiştir ve halkın büyük bölümü Şii'dir. Nüfusun %9-10'unu oluşturan Sünni Müslümanlar daha çok Türkmenler, Beluciler ve Kürtler olup genellikle ülkenin kuzeybatısında yaşamaktadır.
İran'ın resmi dili Farsçadır; ancak ülkede yaygın olarak Azerice, Beluçça, Arapça ve Türkmence de konuşulur.
İran'da yaşayan halkın %80'i, kökensel açıdan CIA raporlarına göre İranidir. Bu İrani halklardan nüfusun çoğunu Farslar ve Kürtler oluşturur. Bunların daha az sayıda Lurlar, Mazendaraniler, Beluçlar, Gilekler,Tatlar ve Talışlar vardır.
Etnik yapı: Yüzde 52 Farslar, yüzde 22 civarında Azeri Türkleri. Diğer etnik gruplar Kürt, Arap, Türkmen, Kaşgay, Ahalaç, Beluc, Ermeni, Yahudi, Süryani, Lor, Zerdüşt, Hindu ve Sihlerden oluşuyor. Dil: Resmi dil Farsça. Azeri Türkçesi, Kürtçe, Arapça, Lorca, Beluci ve diğer birçok dil konuşuluyor.
Ülkede yaşayan Fars, Azerbaycan Türkleri ve Araplar Şii olup, Kürtler ve Beluçlar ile Horasan ve Gülistan Eyaleti'nde yaşayan Türkmenler Sünni'dirler. Nüfusunun yaklaşık %40'ını Türklerin (Azerbaycan Türkleri, Kaşkaylar, Halaçlar, Türkmenler) oluşturduğu 72 milyonluk İran'da halkın %7'si Sünni'dir.
Farslar (Eski Farsça: 𐎱𐎠𐎼𐎿, Farsça: پارسها), Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler (Osmanlıca: عجم, Âcem), çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.
Farslar - YouTube. Farslar, günümüzdeki İranlıların ataları olan Arap metinlerinde Fars dünya genelinde Pers olarak adlandırılan tarihte ve coğrafyada büyük izler bırak bu kadim uygarlığı sizler için anlattım.
Hem halk türkülerinde hem de gazel ve kaside türündeki şiirlerde sık sık geçen Acem kızı sözünün biri gerçek biri mecazi olmak üzere iki anlamı vardır. Sözlük anlamı İranlı kız olan bu kelime, esmer güzeli manasında da kullanılır.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Türkiye, Azerbaycan, İran, Irak ve Türkmenistan Türkleri'nin ataları olan Türk kavmi.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar.
İran'ın en eski bilinen adı Elam'dır. Elamlılar, M.Ö. 3200-539 yılları arasında İran Platosu'nun batı ve güneybatı bölgelerinde hüküm sürmüş, Antik Yakın Doğu'da güçlü bir medeniyet oluşturmuşlardır.
İranlı antik peygamber Zerdüşt, İran dini inançlarını bir Henoteizm biçimine dönüştürmüştür. Zerdüşt'ün Avesta'sının ilahileri olan Gatalar, tek tanrılı fikirleri İran'a getirirken Yasht ve Yasna aracılığıyla çoktanrıcılığa ve önceki inançlara değinilir.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri