İran'da Çalışma Günleri Normalde bankalar da Cumartesi – Çarşamba 7.30 – 13.30 arası açık fakat Perşembe günleri 7.30 – 12.30 arasında çalışıyor. Dükkan ve çarşılarda da ayrı bir düzen var. Onlar da Cuma günleri dışında genel olarak 8.30 – 20.30 arası her gün açıklar.
En çok ATM'ye sahip olan bankalar Melli, Saderat ve Mellat bankasıdır (İran Merkez Bankası, 2017). İran'da diğer ülkelerin banka kartları geçerli değildir. İranlı bankalar kendilerine ait banka kartı, kredi kartı, hediye/alışveriş kartı ve elektronik cüzdan kartları kullanmaktadırlar.
İran'da cuma günleri hafta sonu tatili olduğu için 3 günlük tatil fırsatı yakalayan halk, daha serin olan ülkenin kuzey bölgelerine akın etti.
İran'da her yıl ortalama 27 gün dini bayramlar ve yakın tarihle ilgili anma günlerinden oluşan resmi tatillere ayrılırken, çalışanlara ayrıca 26 gün ücretli izin veriliyor.
Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir. Başkenti Tahran'dır. Resmî dili Farsçadır. Anayasasının 12. maddesine göre ülkenin resmî dini İslam, resmî mezhebi ise İsnâaşeriyye Şiiliği'dir.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'den İran'a seyahat için vize almak gerekiyor mu tüm detayları ile derledik. İran, 90 günü aşmamak kaydı ile 180 gün içinde pasaport sahibi olan kişilerden vize talep etmez. Eğer seyahat 90 günden daha fazla ise kişilerin vize başvurusu yapmaları gerekir.
İran'ı hakkıyla gezmek için bi 10 günü kafadan çıkarmalısınız ama 14 gün aslında ülkenin en etkileyici yerlerini görmek için ideal zaman. Tüm ülkeyi gezmek ise 1 ay ve üzeri zaman ister. Aşağıdaki tabloda turistlere önerilen klasik 13 günlük programı bulabilirsiniz.
Miladi takvime göre 21 Mart gecesi, Şemsî takvime göre yılbaşı olarak kabul ediliyor. Böylelikle İranlılar, 21 Mart'ı 22 Mart'a bağlayan gecede 1401 yılını geride bıraktı ve Türkiye saatiyle 00.28'de 1402 yılına “Hoş geldin” dedi.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
İran'da kadınların araba kullanmasına izin veriliyor.
Doların alım gücü arttı
Örneğin bir dolara 2006 yılında 750 gram yoğurt satın alınabilirken, 2018 yılında iki buçuk kilogram yoğurt alınabiliyor.
İran Pasaport İstiyor Mu? İran'a giriş ve çıkışlarda Türk vatandaşlarından pasaport istenmektedir. Pasaportsuz bir şekilde giriş çıkışlara izin verilmemektedir. Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamili kişiler vizesiz bir şekilde turistik amaçlı seyahatlerini gerçekleştirebilmektedirler.
Maddi sebepler de var
Evlenmeyi ertelemenin geleneksel nedenleri olduğu da düşünülüyor. İran'da düğün masrafları damat tarafından karşılanıyor.
İran'da halen Ziraat Bankası'nın temsilciliği bulunuyor.
İran'da 8.1 milyon, Irak'ta 5.5 milyon, Suriye'de 1.7 milyon ve Türkiye'de 14.7 milyon Kürt nüfusu bulunmaktadır” deniliyor.
İran'daki Türklerin nüfusu 20 milyon, 25 milyon, 33 milyon, 34 milyon olarak birbirinden farklı şekilde verilmektedir. Dünya Bankası Ülke Profilleri veri tabanına göre 66,1 milyonluk İran nüfusunun %42'sini Türkler oluşturmakta olup, bu oran da yaklaşık 25 milyonluk bir Türk nüfusunu göstermektedir.
İran'ın en büyük zenginliği petrol yataklarıdır. İran dünya petrolünün % 6'sını sağlamaktadır. İran'ın nüfusu 59.570.000 olup, km2ye 20 kişi düşmektedir.
İran'da Dolar Geçiyor Mu? Evet, hatta TL yerine dolar götürün deriz.
İran'da kadınların giyimi konusunda bilinmesi gereken kuralları kısaca şöyle sıralayabiliriz; Kadınların başlarını, kollarını ve bacaklarını örtmeleri gerekiyor. Yani kısa kollu, şort, kısa etek gibi kıyafetler giyilmesi mümkün değil. Kadınların vücut hatlarını belli eden kıyafetler giymeleri yasak.
Örneğin dolar ya da euro ile kazanıyorsanız İran ucuz mu sorusunun cevabı kesinlikle evet olurdu. Ama Türk lirasıyla kazanıyorsanız o kadar kesin bir evet diyemesem de hala bazı kalemlerde Türkiye'den daha ucuz olduğunu söyleyebilirim.
İran Vizesi: Türkiye Cumhuriyeti ve İran arasında yapılan anlaşma gereği Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus, Hususi ve Hizmet Pasaport Hamilleri İran ülkesine yapacakları seyahatler için 90 Gün Vizeden Muaftırlar. İran Vizesi almalarına gerek yoktur.
İran'ı turistik amaçla ziyaret etmek isteyen, umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah ve kırmızı), ve hizmet pasaportu (gri) sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak koşuluyla İran'a vizesiz olarak giriş yapabilir.
İran İslam Cumhuriyeti'ne seyahat etmek isteyen T.C. Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport sahipleri, ülkede 180 gün içinde 90 gün ikameli seyahatlerinde İran vizesinden muaftırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri