İran'daki nüfusun yüzde 20'sine (çeyreğine) yakınının Kürtlerin (Kirmanc, Soran, Lor, Bahtiyar, Yarsan vb.) oluşturduğu tahmin ediliyor. Türkiye ile olan sınırları Kasr-ı Şirin antlaşmasıyla (1639) oluşturulan Kürdistan bölgesi, İran'ın kuzeybatısına düşüyor.
İran'da Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgeler; Kirmanşah, Kürdistan ve İlam eyaletleridir.
Kürtler tarihte 27 Emirlik , 5 Cumhuriyet , 3 Devlet kurmuş ve yönetmişlerdir. Günümüzde ise Suriye, Irak ve İran'da özerk biçimde yaşamaktadırlar.
Kurmançça (Kuzey Kürtçesi) Kurmançça, en yaygın konuşulan Kürt dilidir. 15-17 milyon kişi tarafından Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Ermenistan'da konuşulmaktadır.
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-16 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Kuzey Kürdistan (Kürtçe: Kurdistana Bakurê ya da Bakurê Kurdistanê) veya Türkiye Kürdistanı (Kürtçe: Kurdistana Tirkiyê) ya da Kürtlerin yoğun oturduğu coğrafi bölgeler olan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri'nin bir kısmını kapsayan bölgeye verilen addır.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Kürtçe 721.599 Kelime le dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu. Sözkonusu verilere göre ise Türkçe dili ise 334.473 kelimeyle 20'inci sıraya yerleşti.
Doğu Kürdistan veya İran Kürdistanı (Kürtçe: Rojhilatê Kurdistanê), Kürdistan'ın İran'da kalan kısmına verilen ismidir. İran Kürdistan'ında bulunan başlıca bölgeler; Kürdistan, Kirmanşah, Batı Azerbaycan, İlam ve Hemedan eyaletleridir.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Kürtlerin kökeni, Orta Doğu'da yaşayan bir etnik grup olan Kürtlerin oluşumu. Akademisyenler, Kürt sözcüğünün kökeni için farklı teoriler ortaya atmışlardır. Bir teoriye göre, Orta Farsçada "göçebe; çadır-satıcısı" terimi olan 𐭪𐭥𐭫𐭲 kwrt- olarak kullanıldığı öne sürülmüştür.
Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2020 sayımına göre 6.171.083'dür. Resmî dili Kürtçedir.
Fakat googla yazdığımızda bizzat bir Kurtlerin kaynaklarına göre Türkiye de yaşayan Kürt sayısı 15 milyon. Dünya genelinde ise 35 milyon..
“Çoğunlukla Kürtlerin oturduğu bölgelerde doğurganlık oranı ve nüfus artışı diğer bölgelere nazaran daha yüksek. Araştırmalara göre Kürt nüfusu 2010 yılında toplam nüfusun yüzde 40'ına, 2025'te yüzde 50'sinin üzerine çıkma eğiliminde.
İran'daki Türklerin nüfusu 20 milyon, 25 milyon, 33 milyon, 34 milyon olarak birbirinden farklı şekilde verilmektedir. Dünya Bankası Ülke Profilleri veri tabanına göre 66,1 milyonluk İran nüfusunun %42'sini Türkler oluşturmakta olup, bu oran da yaklaşık 25 milyonluk bir Türk nüfusunu göstermektedir.
Irak sınırları dışında, Kürtçe hiçbir devletin resmi dili değildir. Türkiye ve Suriye'de, hâkim olan lehçe Kurmancidir. Türkiye'de, aynı zamanda, Dimilkî, Kirdkî veya Kîrmancik olarak da bilinen Zazaca lehçesi de konuşulur.
Türkçülüğün babası olarak kabul edilen Ziya Gökalp ise “Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler” adlı çalışmasında önceleri Kürtleri beş kavme ayırdığını daha sonra dörde indirdiğini belirterek şöyle bir tasnife başvuruyor: Kurmanc, Zaza (Gûranca, Dünbülî), Soran (Baban, Kalhur), Lûr (Bahtiyarı, Fîlî, Lek).
Kürt dili, kıyafetleri, folkloru ve Kürtçe isimlerin kullanımı yasaklandı ve Kürt yerleşim bölgeleri 1946'ya kadar sıkıyönetim altında kaldı. "Kürtler", "Kürdistan" veya "Kürtçe" kelimeleri Türk hükûmeti tarafından resmen yasaklandı. 1980 askeri darbesinin ardından Kürtçe resmi ve özel hayatta resmen yasaklandı.
HDP, Zazaları Kürt halkından saymış ve Zazacayı da Kürtçe'nin bir lehçesi olarak görmüştür. Kendisi de bir Sünni Zaza olan Selahattin Demirtaş, kendisini Kürt olarak tanımlamış ve Zazaca'yı Kürtçe'nin bir lehçesi olarak ifade etmiştir.
Türk nüfus ise daha çok Gölbaşı,Besni,Samsat ve Tut ilçelerinde toplanmıştır. Adıyaman'ın genelindeki Kürt nüfusu %70 civarındadır.
Rûdaw Radyo'ya konuk olan Karwani, Birleşmiş Milletler'e ait belge ve dosyalar üzerinde araştırma yaptığını ve 20 ülkede yaklaşık 70 milyon Kürdün yaşadığını doğruladığını söyledi.
30 BİN KÜRT YAŞIYOR
Sinop bölgesinde, çoğunluğu köylerde olmak üzere 30 bine yakın Kürdün yaşadığı belirtiliyor.
Bütün Kürtler, Bokth ile Beçen (Peçen) adlı iki kardeşten türemişlerdir, İslâmlıktan önceleri Kürtler, Türkistan'ın ulu kağanlarından Oğuz-Hanlılara tâbi olup onların soyundandırlar. (1597'de Bitlis'te yazılan ilk Kürt tarihi Farsça Şerefnâme). Türk, büyük ve ulu bir çınarın gövdesinin adıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri