Mülteci statüsü de BM 1951 Mülteci Antlaşması ve Protokolü uyarınca uluslararası olarak tanınan bir statüdür. Mülteciler, üç yıldan sonra İrlanda vatandaşlığı için de başvuru yapabilirken, ikincil korumadan yararlananlar beş yıl beklemelidir.
Diğer ülkelerde olduğu gibi, İrlanda da mültecilik başvurusu iki asmadan oluşmaktadır. Öncelikle ülkeye girişte sınırda yetkililere veya ülkeye girdikten sonra Office of the Refugee Applications Comissioner'a başvuru yapılır. Başvuru yapanlara sığınmacı (asylum seeker) statüsü verilir.
Temmuz 2023'te ise 3 bin 791 başvuru ile Türkiye ilk kez Afganistan'ı da geride bırakarak Suriye'nin ardından en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu. İltica edenlerin sayısı artarken Almanya'nın başvurulara kabul oranı ise giderek azalıyor.
Türk mültecilerin yarısı Almanya'da
Bu da toplam kabullerin yüzde 47'si demek. İkinci sırada 8 bin 975 (yüzde 17) kabul ile Fransa var. Hollanda 4 bin 630 başvuruya olumlu cevap verirken İtalya 3 bin 965; Belçika da 3 bin 330 kişiye iltica hakkı tanıdı. Yunanistan ise bin 325 kabul ile sekizinci sırada.
İlticası haklı görülmüş biri her şey yolunda giderse, 2-3 yıl sonra Green karta başvurur. Yine her şey yolunda giderse 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusu yapabilir. İltica edenler ortalama 8-9 sene sonra ABD vatandaşlığı alabiliyor. Bu arada ülkesine gidemiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Legal Vizeniz varsa; Başvuru yapmak istediğiniz ülkenin dışında bir vizeniz varsa; vize bitiş tarihinden itibaren 6 ay geçtikten sonra iltica başvurusunda bulunursanız DUBLIN uygulanmaz. (bkz. DUBLIN III Madde 12-4) Çünkü vize veren üye devletin sorumluluğu vize bitiş tarihinden itibaren 6 ay daha devam eder.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
Dublin III” Tüzüğüne taraf olan devletler: Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, ...
Başvurunuzun reddedilmesi durumunda, ülkeden uzaklaştırılana veya başvurunuz hakkında nihai olumlu karar verilene kadar Sınırdışı Edilme Öncesi Tutukluluk Merkezinde tutulacaksınız.
İltica Başvuruları
Mülteci başvurusu yapmak için gerekli belgeler arasında, kişinin pasaportu veya kimlik belgesi, mülteci statüsününün kanıtı olarak sunabileceği belgeler ve mülteci olduğu iddia edilen ülkede yaşadığı insan hakları ihlallerine dair belgeler yer alır.
Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan içsavaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.
Berlin Varış Merkezi (Ankunftszentrum) iltica başvurularını kabul etmeye devam etmektedir.
Bu konuda daha fazla bilgiyi "Koruma Statüsünün İptali" bölümümüzde bulabilirsiniz. İltica prosedürünüz devam ederken veya size Duldung verilmiş olması durumunda, genellikle yurtdışına seyahat etmenize izin verilmez. Ancak, bu kuralın istisnası için başvuruda bulunmayı deneyebilirsiniz.
Son 9 yılın en az 5 yılında Eyalette yasal olarak ikamet ettiğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Buna, başvurduğunuz tarihten hemen önceki 1 yıllık kesintisiz ikamet de dahildir. Bunu, göçmenlik izin pullarınızı veya Adalet Bakanlığı'ndan aldığınız izinlerinizi gösteren belgeleri göstererek yapabilirsiniz.
Bu da Almanya'yı ilticacıların gözdesi yapıyor. Başta Suriye, Afganistan ve Türkiye olmak üzere, dünyanın hemen her yerinden Almanya'ya mülteci akını var. Bunun nedeni ise, iltica etmek için gelen herkese yüksek yardımlar yapılması. İltica eden tek kişiyse, ayda 1000 Euro'dan fazla ödeme hak ediyor.
Sizin ve çalışacağınız iş yerinin evrakları ile İrlanda vizesine başvurmanız gerekmektedir. Vize sonucunuz olumlu olursa İrlanda'ya gidip GNIB (oturum izni) ve PPS (vergi numaranız) kartlarınızı aldıktan sonra belirtilen süre boyunca İrlanda'da oturma ve çalışma izninize hak kazanmış oluyorsunuz.
İltica başvurusunda bulunmak
Bu oturum izni 5 yıl geçerlidir. Göç ve Vatandaşlık Dairesi'nde (IND) iltica başvurusunda bulunuyorsunuz. IND de, sizin iltica dolayısıyla bir oturum izni hakkınızın olup olmadığını değerlendirecektir.
Tanınmış bir mülteci veya iltica hakkı verilmiş bir birey olarak, size üç yıl geçerli bir oturum izni verilecektir. Geçici koruma ya da sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasal hakkına sahip kişiler ise genellikle bir yıl geçerli bir oturum izni alırlar.
Statüyü alan kişilere kalacak yer, tıbbi yardım, eğitim yardımı, çalışma imkanı ve aylık 1500 İsviçre frangı nakit yardımı yapılacağı kaydedildi.
İsviçre, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 64 artışla 24 bin 500 sığınmacıyı kabul etmişti. Ülke, geçen yıl hızlandırılmış bir kayıt süreci ve özel koruma statüsü ile yaklaşık 75 bin Ukraynalı sığınmacıyı da kabul etti. İsviçre'den sığınma talep eden Ukraynalı sayısı haftalık 500 kişiye kadar düştü.
Avrupa Birliği ülkeleri artı İsviçre, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç Dublin-Länder Dublin ülkeleri olarak adlandırılıyor. Bir mültecinin ilk olarak kaydını gerçekleştiren ülke, o kişinin itica işlemini yapmasına kara verdi. Bu düzenlemeye ülkeler Dublin III Yönetmeliği olarak adlandırdılar.
Kilise hikayenizi dinler ve sonra durumunuz konusunda bir çözüm bulmanız için yardım etmeye çalışır. Sizi kiliseye alıp sınır dışı edilmenize karşı koruyabilirler- buna kilise ilticası ya da "Kirchenasyl" denir.
28 Temmuz 1951'de Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi gereği iltica etmek suç değil yasal bir haktır.
BAMF'ın DW Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, 2021'de Türk vatandaşlarının yaptığı toplam 7 bin 67 iltica başvurusundan 3 bin 878'ini Kürtler oluşturdu. Geçen yıl Türkiye'den yapılan 23 binden fazla iltica başvurusunun 19 bin 500'ü, yani yüzde 81'den fazlası da yine Kürtler'den oluştu.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, koruma altına alınma talebinde bulunan herkesin, sınırı yasa dışı yollarla geçmiş bile olsa, iltica başvurusunda bulunmasına imkan verilmesini öngörüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri