Balık sezonu açılsa da, balığın faydalarını bilsek de tüketim konusunda maalesef diğer ülkelere göre biraz eksik kalıyoruz. Besin değeri açısından oldukça zengin olan ve diyette bizlere ihtiyacımız olan proteini kaliteli bir şekilde sağlayan balık etini haftada 2-3 gün beslenme rutinimize eklemeliyiz.
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
·Buğulama yapmadığınız sürece somonun derisini ayırmayın, bu balığınızın hem daha lezzetli olmasını sağlar hem de derisinde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri, pişirme sırasında etin içine karışır. ·Somon zaten yağlı bir balık olduğundan fırınlama, buğulama, ızgarada pişirme gibi yöntemler daha uygundur.
Somon balığının 1 porsiyonu (200 gr) 358 kaloridir. 1 köfte kadar ( 30 gr) somon balığı 54 kaloridir. Somon balığının 100 gramı 19.93 gram karbonhidrat, 10.43 gram protein içermektedir. İnsan vücuduna son derece faydalı olan somon herkesin severek tükettiği balık türleri arasında.
Omega-3'lerle birlikte uskumru selenyum ve B-12 vitamini açısından zengindir. 2. Somon: Çiftlik somonunun bir porsiyonu 1.24 gr. DHA, 0,59 gr. EPA; deniz somonu bir porsiyonu ise 1.22 gr.
İlgili 30 soru bulundu
"Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin. Balık tüketiminde haftalık zorunluluklara bağlı kalmamalıyız. Evet haftada 2 yada 3 kez yememiz sağlık açısından çok yararlı ama bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Biz günlük tüketim olarak tavsiye ediyoruz.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Morina, somon ya da balık yağı tüketen erkekler, sekiz hafta içinde 6,5-7 kilo verdi. Bu sonuç kadınlar ve erkekler arasında bulunan doğal ayrımlara yüklenebileceği gibi, genel kalori alımının kadınlar için daha az olmasına da yüklenebilir.”
Somon balığı âdeta bir protein deposudur. Bir porsiyon somon balığından %43 protein alırsınız.
Besin değeri açısından oldukça zengin olan ve diyette bizlere ihtiyacımız olan proteini kaliteli bir şekilde sağlayan balık etini haftada 2-3 gün beslenme rutinimize eklemeliyiz.
Somon balığı protein açısından da zengin bir besin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda içerdiği protein sebebiyle kas gelişimine olumlu katkıları olduğu unutulmamalı. Aynı zamanda beyin gelişimi ve göz sağlığı için faydalı, enerji üretimine yardımcı, hafıza ve dikkatle ilgili olumlu etkileri mevcut.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Çiftliklerde yetişen Norveç somonu sağlıklı değildir. Yanlış: Norveç'in soğuk ve temiz sularında yetişen Norveç somonu güvenli ve sağlıklıdır. Norveç somonu, veterinerler tarafından gözlem altında tutulur ve somon çiftliklerinin düzenlemeleri çok sıkı takip altındadır.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Bir dilim somon (fotoğraftaki boyutlarda) yaklaşık 150 gr.dır.
Somon pahalı olduğu için yerine, yine yüksek oranda Omega 3 içeren hamsi ya da palamut tercih edilebilir.
1 porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır.
Somon Balığı Alerjisi Belirtileri
Alerjik bir balığın pişirilmesinden veya yenmesinden kaynaklanan buharın solunması, kaşıntılı ve şişmiş gözlere, dudaklara ve boğaza, burun tıkanıklığına ve kusma ve ishal dahil olmak üzere sindirim bozukluklarına neden olabilir.
"Türk Somonu" olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen Gökkuşağı Alabalığı'nın, Atlantik Somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, toplam omega-3 ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Kolajen içeren besinler şu şekilde sıralanabilir: Kemik suyu ve paça çorbası tam anlamıyla kolajen kaynağıdır. Lahana, pancar, ıspanak, patlıcan gibi sebzelerin içinde yoğun olarak bulunur. Balık pullarında, somon ve orkinozda yer alır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır.
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri