Konya İrmik Helvası; tereyağında kavrulan irmik ve çam fıstığına şekerli süt ilave edilerek yapılır.Konya İrmik Helvası 13.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
İrmik helvası hemen hemen tüm Türkiye'de yapılan kültürel bir tatlı olsa da Denizli'de meşhur lezzetler arasındadır.
İrmik helvasının dünya da ilk yapıldığı yerler Orta doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türklerin ve Arapların yaşadıkları bölgelerde irmik helvasını görmek mümkündür. Türklerin helvayla tanışmaları, İslamiyeti kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Peynirli İrmik Helvası (Hatay'ın Meşhur Peynirli İrmik Helvası)
Az malzeme ile nefis bir sütlü tatlı tarifi olan süt helvası orijinal tarifinde Bursa'ya ait.
İlgili 30 soru bulundu
Bursa'nın en sevilen tatlılarından süt helvasını paylaşmak istiyorum. Hem hafif hem de çok severek yediğimiz bir tatlı.
Bunun dışında süt ve irmik ile sütlü irmik tatlısı da yapılmaktadır. Bu tatlının sütlü irmik helvasından farkı kavurma işlemi içermemesidir. Bu nedenle fazla yağ kullanılmasına gerek olmadığı için sütlü irmik helvasına göre oldukça hafif bir tatlı olduğu söylenilebilir.
Kastamonu ile özdeşleşmiş lezzet olan çekme helva Kastamonu'lu ustalar tarafından özenle imal edilmeye devam etmektedir. Siz de, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Çekme Helva'nın nasıl yapıldığına şahit olabilir ve bu lezzeti sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.
Helvalar konusunda Trakya mutfağı oldukça zengindir. Türkiye'de pek çok yörede rastladığımız nişasta helvası da bu zenginlik içinde yer alan bir lezzettir. Eskilerin “ak helva” ya da “akça helva” diye tabir ettiği bu lezzeti yaparken iki ayrı yol tercih edilebilir.
Türk mutfağına özgü irmik helvası, genellikle dondurmalı yenir. İrmik helvası, irmiğin un, şeker, yağ (margarin veya tereyağı) ve arzuya göre çam fıstığı, su, süt gibi diğer katkılarla kavrulmasıyla elde edilen Türk tatlısıdır.
Helvanın kavrulurken çıkan kokusunun ölünün ruhunu doyurduğu, helvanın kendisinin de ölüyü ziyarete gelenleri doyurduğuna inanılıyor.
Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.
Alanında en iyisi ve lezzetlisi: Sinangil İrmik
Birbirinden lezzetli helvaların, bazı sütlü ve şerbetli tatlıların ana malzemelerinden biri olan irmiğin kalitesini göz ardı etmemek gerekir. En iyi irmik markasından biri sayılan Sinangil İrmik, bu kaliteyi büyük ölçüde sağlıyor.
Sert buğdaydan elde edilen irmik, kabuklu ve kabuksuz olmak üzere iki farklı türde yer alır.
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. İrmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
“Nerenin Tahini Meşhur?” sorusu internette sıklıkla araştırılmaktadır. Fakat Konya'nın ve özelde Bozkır'ın meşhur Bozkır tahini bir kere mutfağınızda ve sofralarınızda yer aldığında bu soruyu bir daha sormanıza ve araştırmanıza gerek kalmadığını anlayabilirsiniz.
Öncelikle su ve şekeri tencereye alıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz 5 dakika kaynadıktan sonra tavada tereyağı ve kavurduğumuz. İrmiği içine ekleyip karıştırarak koyulaşmasını sağlıyoruz. Helvamız koyulaşınca ocağın altını kapatıp içine rendelediğimiz peynirimizi katıp karıştırıyoruz. Sıcak olarak servis yapılır.
İrmik beyaz un ile kıyaslandığında daha düşük kaloriye sahiptir. Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz.
Yanına Ne Gider
İrmik helvasını dondurma ya da kaymakla servis edebilirsiniz.
Nazilli Kar Helvası Aydın İline bağlı Nazilli merkez ile Nazilli'yi çevreleyen altı ilçe (Kuyucak, Karacasu, Bozdoğan, Yenipazar, Sultanhisar, Buharkent) sınırları içinde özellikle yaz mevsiminde tüketilen, serinletici bir içecektir. Doğal kar ve vişne şurubu ürünün iki temel bileşenidir.
Mis Gibi Kaşık Helvası (Kastamonu Yöresi )
Adını, met (çubuk) ve aşık kemiği ile birlikte oynanan bir sokak oyunundan almıştır. Met helvası, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir geleneğin ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri