İrsal-ı mesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.
Söz sanatlarındaki terimi olarak ise irsali mesel atasözü ile gönderme şeklinde karşımıza çıkar. İrsali mesel Anlatıma güç kazandırmak ve anlatılmak istenen duygu ve düşünceyi daha güçlü aktarmak için atasözü ya da deyimlerden yararlanması anlamına gelmektedir.
Mecaza dayalı söz sanatlarından bir tanesi olan irsali meseli, örneklendirme olarak da isimlendirilmektedir. Daha çok duygudan ziyade düşüncelerin aktarımında kullanılan bir söz sanatı olarak dikkat çekmektedir.
Mesel ise örnek alınması ve ders çıkarılması gereken kısa hikaye anlamına gelir. Kuran'ı Kerim'de peygamberlere dair birçok mesel anlatılmaktadır. Evliyalar ve din büyüklerinin hayatlarından kesitler sunan kısa hikayelere de mesel denir.
Darbımesel, anlaşılması güç, ancak mantıklı olan bir durumu, daha belirgin ve çok bilinen benzeri ile duygusal bir biçimde insana açık- layan ve aklın da kolayca kabul edebileceği bir metottur. İslam Peygamberi Hz. Muham- med (s.a.v.) de bu metodu sıkça kullanmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Meselin Tanımı
Kur'ân'daki meseller, veciz sözler veya atasözleri anlamına gelen meseller değil, önemli, şaşırtıcı ve ilginç karşıla- nacak hal, durum, özellik ya da kıssa manasına gelen meseller- dir. Bunlara temsilî veya sembolik anlatımlar da denir.
İRSÂL-i MESEL ile İLİŞKİLİ MADDELER
Kur'an ve hadisten alınmış bir ibareyi cümleye yerleştirmek anlamında edebî sanat. Beyân ilminde iki veya daha fazla şeyin bir vasıfta ortak olduğunu ifade eden terim.
Ziya Paşa, hikmet, fikir ve mesel şairi olarak ünlenmiştir.
Yıl, 1879… Adanalıların; memurlara Fransızca kurslarını zorunlu tuttuğu için “Frenk Vali” Lakabı ile andığı Ziya Paşa, Vilayet Binası'ndan Taşköprü'ye doğru ilerlemektedir.
"Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" ve "Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir / Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir" gibi kimi beyitleri darb-ı mesel olmuştur. Adana'da 1950'li yıllarda ana cadde işlevi kazanan işlek yol, adını Ziya Paşa'dan alır.
Eş'ar-ı Ziya
Bu eserde Ziya Paşa'nın Divan edebiyatı tarzındaki şiirleri vardır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan İrsal kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve anlamı da gönderme olarak tanımlanmaktadır. Fıkıhta ve Hadiste İrsal Ne Demek? İrsal kelimesi fıkıhta ve hadiste gönderme, yollama, gönderilmek, serbest bırakmak, ihmal etmek anlamlarına gelmektedir.
İrsal-ı mesel, atasözlerini kullanarak yapılan bir söz sanatıdır. İrsal, göndermek, mesel ise atasözü manasına gelir. Şiirde anlamı pekiştirmek, anlaşılır kılmak için yazıya konuyla ilgili atasözü koyarak yapılır. Meseldir, gülşen-i âlemde bir gülle bahar olmaz.
İsnadında, sahâbî olan râvisi veya diğer râvilerinden biri zikredilmeyen hadis.
Garîbu'l-Kur'ân, yabancı dillerden geçerek veya Kureyş dışı lehçelerden gelerek Kur'ân'da yer alan anlamı kapalı lafızları sûre ve âyet tertibine göre ele alan bir ilimdir.
Peygamber (A.S.V.) de, emsali, Kur'an'daki beş vecihten birisi olarak belirtir ve bunlardan ibret alınmasını ister. Allah'a itaat ve masiyetten sakınmaya delalet eden meseller, ibret, nasi- hat, teşvik, tezkir, va'z, ikab, mükafat, medih, zemm, sevab, ta'z'im ve tahkir ihti- va etmektedirler.
Atalardan gelen ve onların yüzyıllar içindeki tecrübe ve müşahedelerine dayalı düşüncelerini öğüt ve hüküm şeklinde nakleden anonim mahiyette kısa ve özlü söz. Belli bir kaynaktan çıkmış olmakla birlikte zamanla yaygınlaşarak halka mal olan anonim özdeyiş, atasözü.
Gülhanî'nin elimizde bulunan en önemli eseri, makalemizin de konusu olan Darbü'l-Mesel'dir.
TDK'ya göre baktığımız zamanda darb-ı mesel karşılığı olarak atasözü görülmektedir. Arapçadan dilimize geçen darbımeselin anlamını bilmek oldukça önemlidir. Çünkü bu sayede dilimizi daha doğru ve güzel şekilde konuşma şansımız vardır.
Şark, güneşin doğduğu yer anlamına gelirken işrak da, aydınlatma, nurlandırma, açıklama ve izah etme demektir. Tasavvufta, dervişlerin feyz ve ilham yoluyla aydınlanmasına ve gizli hakikatlerin sırrına vakıf olmasına da işrak denir.
İsal kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüklerinde 'ulaştırma' anlamına gelmektedir. Bu kelime daha çok eski Osmanlıca da kullanılıyordu. Dilimize, Arapçadan geçmiş olan kelimeler arasında yer alıyor. Bir mal veya bir emanet ulaşması gereken yere teslim edildiğinde İsal kelimesi kullanılabiliyordu.
ÎRAZ. (ﺍﻋﺮﺍﺽ) i. (Ar. 'arz > i'raż) Yüz çevirme, kaçınma, başka tarafa dönme: Aceb mi câme-i devletten i'râz eylese tab'ım / Abâ-yı fakr olur Gālib kabâ-i Hayder-i tecrîd (Leskofçalı Gālib).
1880 yılında sirozdan hayatını kaybeden Ziya Paşa'nın yarım kalan tek eseri Defter-i Amal'dir.
Zafernâme, Tanzimat Dönemi yazarı Ziya Paşa tarafından Girit İsyanı'ndaki olaylar nedeniyle Âli Paşa'yı yermek amacıyla 1869'da yazılan hiciv türündeki eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri