İş analizi, iş analistleri tarafından ya da insan kaynakları departmanı çalışanları tarafından yapılır. İş analizi yapıldıktan sonra elde edilen çıktıları şu şekilde kısaca maddelendirebiliriz; iş dizaynı oluşturulmasını sağlar.
İş analistleri, çoğunlukla işletme, ekonomi, endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği veya istatistik gibi alanlarda eğitim alan kişilerdir.
Gelelim insan kaynakları süreçlerinde iş analizlerine. İşletmeler henüz kuruluş aşamasındayken iş analizleri yapılmalıdır. Veya işletme mevcutta var ama iş analizleri yapılmamış ise hemen yapılmalıdır, ya da işletme kurulmuş ve 5 yıl geçmişse tekrar iş analizleri gözden geçirilmelidir.
İş analistleri genellikle bir proje üzerinde en başından itibaren çalışmaya başlar ve yöneticilere ve idarecilere tavsiyelerde bulunurlar. BT departmanı ile işletmenin geri kalanı arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olurlar ve birçok iş analisti belirli projeler için sözleşmeli olarak çalışır.
İş Analisti Ne Demek? İş analisti; kurumların iş süreçlerini değerlendirme, gereklilikleri öngörme, iyileştirme alanlarını açığa çıkarma ve çözümler üretme faaliyetlerini yürütür. Bir proje veya programın ihtiyaçlarını belirleyerek, bunları yönetici ve ortaklara iletir.
İlgili 26 soru bulundu
Üniversitelerin İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Matematik Mühendisliği veya Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan kişiler iş analisti olarak çalışabilir.
Eğitim: İş analisti olmak için işletme, mühendislik, bilgisayar bilimleri ilgili alanlarda lisans derecesine sahip olmanız beklenmektedir. Ancak bu, sektör ve şirketlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle, iş analisti pozisyonları için ileri derecede eğitim veya belirli sertifikalar talep edilebilmektedir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, İş Analisti maaş beklentisi aylık ortalama 42.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.500 TL ile 85.000 TL arasında değişmektedir.
Etkili bir analist olmak yazılım projelerinde çok fazla önemlidir. İş analisti denince, SDLC, SLA, Agile, Scrum, Yazılım Teknolojileri, Test, İş Modeli, Müşteri, Proje Yönetimi, İletişim Becerileri gibi birçok konu akla gelmektedir.
İş analistleri test senaryolarını gözden geçirebilirler. Test koşturma faaliyetlerinde test ekiplerine yardımcı olabilirler. Ancak test stratejisinin belirlenmesi, testlerin tasarlanması, senaryoların oluşturulması tamamen test analistlerine ait bir görevdir.
İş analizinin ilk adımı, işin anahtar unsurlarını ve görevlerini belirlemektir. Bu adımda, işin sorumlulukları, görevleri, gereksinimleri ve becerileri gibi faktörler dikkate alınır. İş tanımı, işin sorumluluklarını ve görevlerini açıkça tanımlar. İş analizinin ikinci adımı, işin değerini belirlemektir.
İş Analizi Amaçları
Gelecekte duyulabilecek çalışan ihtiyacını ve bu çalışanların ihtiyacını saptayarak insan kaynakları planlamasına yardımcı olmak. İşe alımda açık ve kesin kriterler oluşturmak. Şu andaki ya da gelecekte ortaya çıkabilecek eğitim ihtiyacını tespit etmek. Performans standartlarını belirlemek.
Analiz uzmanı olabilmek için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İşletme, Sigortacılık, Matematik, İktisat, Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmak gerekir. Bu bölümlerden mezun olduktan sonra çeşitli kurum veya kuruluşlarda analiz uzmanı olarak görev yapabilirsiniz.
IIBA ECBA, CCBA, CBAP ve CBATL iş analisti sertifika programları şuan iş analizi alanındaki en önemli uluslararası sertifikasyon programlarıdır.
Bu alanda uluslararası standartları ve teknikleri bilen, yetişmiş iş analisti talebi sektörde giderek artmaktadır. Eğitim sonrasında International Institute of Business Analysis (IIBA) tarafından düzenlenen ECBA, CCBA ve CBAP sertifika sınavlarına girilerek, bu sertifikalara sahip olunabilir.
Sistem analisti veya İş teknolojisi analisti, analist ve bilgi teknolojisi (BT) uzmanıdır. Sistemlerin küçük değişiklikler yoluyla etkin hale getirilmesi veya yeniden planlanmasını sağlamak amacıyla analiz edilmesiyle ilgilenen kişidir " .
SAP İş Analisti, işletmelerin SAP yazılımını kullanarak iş süreçlerini optimize etmelerine yardımcı olan bir profesyoneldir. Bu kişi, işletmenin ihtiyaçlarını analiz eder, SAP sistemlerini kurar ve yönetir, kullanıcıları eğitir ve sistemdeki sorunları çözer.
İş analistleri istek ve paydaş yönetimine analitik açıdan yaklaşırken proje yöneticileri ise ilişki yönetimi ve kapsam yönetimi açısından yaklaşacaktır. Proje yöneticisi paydaş ve proje ekiplerine hedefleri gösterip hatırlatırken liderlik eder, iş analisti ise talep ve çözümlerin başarıyla tamamlanmasını yönetecektir.
eleman.net verilerine göre, Yazılım Uzmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 47.800 TL maaş alıyor. Yazılım Uzmanı, 2024 yılında en düşük 46.800 TL alırken, en yüksek 60.700 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Yazılım Uzmanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 36.200 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Bilişim Teknolojileri Uzmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 44.300 TL maaş alıyor. Bilişim Teknolojileri Uzmanı, 2024 yılında en düşük 29.800 TL alırken, en yüksek 67.900 TL maaş alıyor.
Öncelikle üniversitelerde veri analisti bölümü bulunmaktadır. Böylece üniversitelerin ilgili fakülte bölümlerinden mezun olmak ile beraber data analisti olma şansı elde edebilir. Bunlar içerisinde Matematik bölümü, bilgisayar bilimi bölümü, istatistik bölümü ya da ekonomi bölümü gibi bölümlerden mezun olmak yeterlidir.
İş Analizi eğitimi, iş Analizi Yönetimi konusunda derinlemesine bilgi sahibi olarak uzmanlaşmak isteyen katılımcılara uluslararası kabul görmüş metodolojiler çerçevesinde yönetim süreçlerini, bilgi alanlarını, İş Analizi standartlarını, araç ve tekniklerini detaylarıyla aktarmayı ve örneklerle uygulamayı amaçlamaktadır ...
İş Analisti Eğitimi (IIBA Standartlı), uluslararası standartlar çerçevesinde yönetim süreçlerinin, IIBA bakış açısının, BABOK bilgi alanlarının, temel kavram modellerinin, iş analizi standartlarının ve tekniklerinin detayları ile iş analizi alanında çalışmak isteyenlere aktarılmasını amaçlamaktadır.
Uluslararası İş Analizi Enstitüsü (IIBA) sertifikası, İş Analisti olarak alabileceğiniz bir kalite göstergesidir, iş analizi alanında profesyonel yetkinliğinizin kanıtıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri