İş görüşmesinden sonra sabırsız davranmayın Sürenin üzerinden zaman geçtiyse kendinizi yeniden hatırlatmak amacıyla yeni bir mail atabilirsiniz. Ancak mailinizde endişeli ya da sorgulayıcı ifadelerden kullanmaktan kaçının.
Çoğu işveren, iş görüşmesinden sonra gereksiz bilgi içermeyen kısa ve tatlı bir takip e-postası almayı tercih eder. Bu nedenle, neden yazdığınız konusunda açık ve net davranın. Çekingen olmayın. Ancak, ne kadar uzun süredir bekliyor olursanız olun, kibar ve saygılı olmalısınız.
Bazen ilgili kişi olumsuz dönüş yapmayı atlarken bazen de üst üste yaptığı sayısız mülakattan sonra güzel geçen bir mülakatı unutabiliyor. İşte tam da bu noktada iş görüşmesi sonrası olası iletişim eksikliğini gidermek için istekli ve profesyonel olduğunuzu göstermek adına takip maili göndermek sağlıklı olacaktır.
Şirkete/kişiye özel bir mail olmalıdır. Yazım ve imla kurallarına dikkat edilmelidir. Teşekkür maili görüşmeden sonra 24 saat içinde yazıp gönderilmelidir. Maili bilmiyorsanız başvuru yaptığınız şirketin web sitesine göz atın, orada da yoksa Linkedin üzerinden şirkette çalışan kişiler ile iletişime geçin.
İlgili 18 soru bulundu
İş görüşmeniz istediğiniz şekilde geçmiş olabilir. Ama bu süreçte yalnızca aranmayı beklemek artık yoğun rekabet ortamında yapılması gereken en son şeyler arasında yer alıyor. Bu nedenle bekleme durumuna geçmek yerine süreci takip edin ve size belirtilen süre dolmadan harekete geçmeyin.
Bu durumda, iş görüşmesinden 3-7 gün sonra haber alabilirsiniz. Bazı durumlarda, işverenler iş görüşmesi sonrasında adaylar arasında daha kapsamlı bir değerlendirme süreci uygulayabilmektedir. Bu tür durumlarda, iş görüşmesinden sonraki süreç biraz daha uzayabilir ve adaylar 1-2 hafta içinde geri dönüş alabilirler.
- İşe alım uzmanı, size soru sormayı bırakıp şirketi övmeye başladıysa bu sizi işe almak istediklerine dair bir işaret olabilir. - Özel hayatınıza, ailenize, hobilerinize dair daha detaylı sorular sorulmaya başlanması olumlu bir işarettir. Size CV'de yazılanların ötesinde bir ilgi duyulduğunu gösterir.
Görüşmenizi yürüten kişi işe gireceğiniz pozisyonla ilgili detaylı bilgiler veriyorsa bu olumlu bir işaret olabilir. İş görüşmelerinde çoğu firmanın görüşmeyi gerçekleştiren yetkilisi adaya soru sorma fırsatı tanır, görüşmede sorularınıza detaylı cevaplar alıyorsanız bu olumluya işaret olabilir.
Mülakatı yapan kişinin sana işle veya başka nerede mülakat yaptığınla ilgili sorular sorması iyiye işarettir. Mülakatı yapan kişi seni işe almakla ilgilenmiyorsa, işe olan arzun veya diğer şirketlere olan ilgin pek önemli olmaz.
İşe Alım Süreci En Fazla Ne Kadar Sürer? İşe alım süreci, en fazla 4 hafta sürer.
Mülâkat sonuçları 50-60 gün içinde açıklanıyor, bu da Mart sonuna denk geliyor. Mülâkat sonuçları açıklandıktan sonra bir iki ay icinde göreve başlanıyor.
Görüşme saat 9'da planlanmışsa işveren muhtemelen o saatte “meşgul”dür ve adaydan beklemesi istenir. 10 dakika, 10 dakika ve sonra bir 10 dakika daha… Bu taktiğin uygulanma amacıysa stresli durumlarda adayın duygusal olarak ne kadar kararlı olduğunu ve başvurduğu pozisyonu ne kadar almak istediğini görmektir.
İlk iş olarak, olumsuz cevabı aldıktan hemen sonra ilk aşamada görüştüğün insan kaynakları uzmanına bir mail yazabilirsin. Maile iş görüşmesi fırsatını elde ettiğin için teşekkür ederek başlayabilir ve işi alamadığın için üzgün olduğunu belirterek devam edebilirsin.
Bir iş görüşmesinden sonra
İş görüşmesi yaptığınız kişilere bir teşekkür e-posta'sı göndermek, verdikleri fırsat için minnettarlığınızı ifade etmenin ve pozisyona olan ilginizi yinelemenin harika bir yoludur.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
Fakat görüşmenizin kısa sürmesi, sizin yetersizliğiniz ve eksikliğinizden değil bazen fazla kalifiye olunmasından da kaynaklanabiliyor. Firma yetkilileri karşısındaki adayın CV'si ve yeteneklerini daha detaylı duymaya başladığında, hem maddi hem de manevi olarak adayı tatmin edemeyeceğini düşünüp görüşmeyi hızlıca ...
İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Şirketlerin bir çoğu mülakata çağırdıkları adaylara sürecin 2 haftadan 4 haftaya kadar uzanabileceğini söyleseler de ortalama bir başvurunun sonuçlanması için bundan daha fazla zaman gerektiği hepimizin tecrübeleriyle sabit görünüyor.
Deneyimlerimize göre, etkili bir işe alım süreci en az bir ay sürer ve genellikle altı aya kadar uzar; bu aynı zamanda deneme süresinin sona erdiği ve insanların tam kapasiteyle çalışmasının beklendiği zamandır.
İş görüşmesinde ilk izlenim için erken gitmek iyi olsa da 2 saat önce gitmek pek iyi değildir. Çünkü iş görüşmesine çok erken gitmekte geç gitmek gibi vakitsiz bir durumu yansıtır. 10 – 15 dakika erken gitmek her zaman iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri