İş ekipmanı: İşin yapılmasında kullanılan herhangi bir makine, alet, tesis ve tesisatıdır. İş ekipmanının kullanımı: İş ekipmanının çalıştırılması, durdurulması, kullanılması, taşınması, tamiri, tadili, bakımı, hizmete sunulması ve temizlenmesi gibi iş ekipmanı ile ilgili her türlü faaliyetidir.
İlgili 40 soru bulundu
İş ekipmanı işin yapılmasında kullanılan herhangi bir makine, alet veya tesistir. El aletleri, iş makineleri, hareketli ekipmanlar, yük kaldırmada kullanılan ekipmanlar, yüksekte yapılan geçici işlerde kullanılan el merdivenleri, iskeleler ve halatlar gibi malzemeler en yaygın kullanılan iş ekipmanlarıdır.
İşveren, iş ekipmanının kullanımı süresince, yeterli bakımını yaptırmalıdır, • İşveren, işyerinde kullanılan iş ekipmanının uygun güvenlik düzeyinde olmasını sağlar. Periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından kontrolü yapılır, doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belge düzenlenir.
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır. İşveren, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verir.
İSG kısaltmasıyla iş hayatında yoğun olarak kullanılan iş sağlığı ve güvenliği tanımını yapacak olursak. "işyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır" diyebiliriz.
Kişisel koruyucu donanım tipleri çeşitli türlere ayrılmaktadır. Baş koruyucuları, el ve kol koruyucuları, göz ve yüz koruyucuları, kulak koruyucuları, bacak ve ayak koruyucuları, gövde ve vücut koruyucuları, solunum sistemi koruyucuları kişisel koruyucu donanım tiplerini oluşturmaktadır.
İşyerleri, işçi sağlığı ve güvenliği açısından az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri olarak 3 tehlike sınıfına ayrılmıştır.
Ayırıcılar, kesiciler, parafudrlar, izolatörler, sigortalar, koruma iletkenleri ve ark boynuzları gibi teçhizatlar aşırı gerilim ve aşırı akım risklerine karşı tesisi koruma altına almaktadır. Bunların yanında bütün tesisi bileşenleri için topraklama, önemli bir unsurdur.
Amaca uygun kişisel koruyucu donanım (eldivenler, maskeler, göz/yüz koruyucular, işitme koruyucu, çalışma giysisi, özel giysi) kullanılmalıdır. Çalışma esnasında saçlar uzun ise mutlaka toplanmalıdır. Laboratuvar dışına laboratuvarda kullanılan önlük, eldiven, vb. ile çıkılmamalıdır.
Tüm kişisel koruyucu donanımlar; Tam koruma sağlamalıdır ve üzerlerinde mutlaka CE etiketi olmalıdır. Kullanılan Kişisel koruyucu Donanım bir tehlike kaynağı olmamalıdır. Kullanılan vücut kısımlarına ve yapılan işe tam uygunluk sağlamalıdır. Kullanımı, bakım ve temizliği kolay ve pratik olmalıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin (İSG) Amacı
İş güvenliğinin amacı, yapılan işler sırasında veya işler nedeniyle iş kazası yaşanma ihtimalini en aza indirmek, çalışma ortamı nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve meslek hastalığı oluşturabilecek işlerde önlemler almaktır.
İş sağlığı ve güvenliği (İSG); işyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır.
eleman.net verilerine göre, İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 24.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İş Güvenliği Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 19.140 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.792 TL maaş alıyordu.
El ve Kol Koruyucuları
El koruyucular yani iş eldiveni, çalışanların elini kesilme, yıpranma, cisim batması, sıcak, soğuk, kimyasal madde ve elektrik gibi tehlikelere karşı koruyan özelliktedir. Ayrıca kolluk, bileklik ve parmak kılıfı gibi farklı el koruyucular da vardır.
İş Güvenliği ve Kişisel Koruyucu Donanım ( KKD )
KKD, çalışanları potansiyel tehlikelerden korumak için kullanılır. Örneğin, baş, göz, kulak, solunum yolu ve cilt gibi hassas bölgelerin korunması için uygun koruyucu başlıklar, gözlükler, kulaklık, solunum maskeleri ve eldivenler gibi donanımlar kullanılır.
Eldiven, maske ve koruyucu önlük/elbise giyilmeli, Eldiven çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. dokunmadan önce eldiven giyilmelidir. Aynı hastada farklı girişimler için eldiven değiştirilmelidir.
Herşeyden önce ana sorumluluk şirketin/kuruluşun üst yönetimine/sahiplerine aittir. Üst yönetim belirtilen sorumluluğu yerine getirmediği taktirde o kuruluşta/ işletmede işçi sağlığı ve iş güvenliğinden söz edemeyiz. § Güvenli davranışların, kuralların yöntemlerin uygulamasında liderlik etmek, örnek olmak.
a) İş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce, önemli bakım ve onarımlardan sonra ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından periyodik kontrolü yapılır.
Makine ve tezgâhların periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri