Bir cismin sahip olduğu ısıl yoğunluğa sıcaklık adı verilir. sıcaklıkları farklı olan iki maddenin arasındaki ısı alışverişine ise ısı adı verilir. Isı bir enerji birimidir sıcaklık ise bir enerji birimi değildir.
Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür. Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.
Isı, iş yapma kabiliyetine sahiptir. Sıcaklık ise yalnızca ısı derecesini ölçmek için kullanılır. Isı, bir nesnedeki moleküllerin içerdiği toplam kinetik ve potansiyel enerjidir. Sıcaklık ise nesneden bulunan moleküllerin ortalama kinetik enerjisidir.
Isı maddeler arasında akış yolu ile birinden diğerine aktarılabilmektedir. Isı enerjisi sebebi ile sıcaklık ortaya çıkmaktadır. Madde dışarıya ısı verdiği zaman sıcaklığı azalmaktadır, eğer dışarıdan ısı alır ise sıcaklığı artar. Maddeler arasında alınan ve verilen enerjiye ısı denmektedir.
Bir cismin diğer bir cisme göre sıcaklığı yüksekse ısısı da yüksek olmayabilir, çünkü ısı sadece sıcaklığa bağlı değil aynı zamanda öz ısı ve kütleye de bağlıdır. Isı ve sıcaklık doğru orantılıdır ancak aynı anlamada gelmezler.
İlgili 26 soru bulundu
Buradan da anlaşılacağı gibi; ısı miktarı ile sıcaklık değişimi doğru orantılıdır.
Bir maddeye verilen ısıyı dışarı iletmeye ısı verme denir.
Isı akışı (Isı alışverişi): Sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Bu akış neticesinde ısı veren maddenin sıcaklığı düşer. Aynı oranda ve aynı şekilde Isı alan maddenin sıcaklığı ise artar.
Evet,ısı maddeler arasında alınıp verilebilir.Buna ''maddeler arası ısı alışverişi'' denir.
Dolayısıyla ortalama kinetik enerjinin bir ölçüsü olan sıcaklık arttıkça, atomların titreşim hareketinin genliği de artar. Böylece akımı taşıyan elektronların iletken malzemedeki atomlarla çarpışma sıklığı ve bu çarpışmalar sonucunda ısıya dönüşen enerji miktarı artar.
Cevap : Isı verir. Çünkü kaloriferde bir Isı Aracıdır.
Bu konuda en sık yapılan yanlış, zannediyoruz ki “vücut sıcaklığı” yerine “vücut ısısı” tabirinin kullanılmasıdır. İnsan vücudunun da diğer sistemler gibi dışarıya transfer edebileceği bir ısısı vardır. Ancak bizim “ateş” olarak bildiğimiz kavram vücut sıcaklığını göstermektedir.
Işık bir varlıktır, ısıysa enerji türüdür. Her varlığın bir enerjisi vardır, ve her enerji türü ısıya çevrilebilir (kabaca termodinamiğin 2. kanunu).
Isıtıcı odaya sıcaklık değil ısı verir.Nedeni ise sıcaklığı düşük olana odaya doğru sıcaklık dengelemesi amacıyla aktarılan enerji ısıdır,sıcaklık değildir.
Isı bir enerji olduğundan ölçülebilen bir büyüklüktür. Isı; kalori (cal) ya da joule (j) birimleriyle ölçülür.
Isı, belirli sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından, daha düşük sıcaklıktaki bir sisteme, sıcaklık farkı nedeniyle geçen enerjidir. Isı, parçacıkların 40.000-400.000 hz./s titreşmesi ile oluşur. Isı da iş gibi bir enerji akışı biçimidir. Isı sistem sınırlarında ve geçiş durumunda iken belirlenebilir.
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Hal değişimleri iki yönlü değişimlerdir.Sekiz farklı hal değişim olayı vardır. Maddeler yeterince ısı aldığında erime , buharlaşma , süblimleşme , iyonizasyon ; ısı kaybettiklerinde donma , yoğunlaşma , kırağılaşma , deiyonizasyon olayları olur...
Isı alarak gerçekleşen hal değişimleri erime, buharlaşma ve süblimleşmedir. Isı vererek gerçekleşen hal değişimleri donma, yoğuşma ve kırağılaşmadır.
Isıca yalıtılmış bir ortamda bir araya konulan sıcaklıkları farklı maddeler arasında ısı alışverişi olur. Yalnız cisimler arasında ısı alışverişi var ise, alınan ısı verilen ısıya eşittir. Isı akışı sıcak cisimden soğuk cisme doğru olur.
Sıcaklık, bir enerji değildir, aksine bir maddeyi oluşturan taneciklerden birinin ortalama kinetik enerjisini ifade eden bir değerdir. Sıcaklığı ölçmeye yarayan alete de termometre adı verilmektedir. Isı ise, sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adı olarak tanımlanmaktadır.
Isı enerjisinin hava veya sıvı akımı ile yani taneciklerin yer değiştirmesi ile yayılmasına ısının konveksiyon yolu ile yayılması denir. Isının konveksiyon yoluyla yayılması sıvı ve gazlarda olur, katılarda olmaz. Sıvılar ve gazlar akışkan özelliktedir yani tanecikleri öteleme hareketi yapabilirler.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur. Dışarıdaki soğuk hava da alt kısımdan içeri girer.
Sıcaklıkları farklı maddeler arasında sıcaklığı fazla olandan az olana doğru gerçekleşen ısı aktarımına ısı alışverişi denir. Isı alışverişi maddelerin sıcaklıkları eşitleninceye kadar devam eder. Eşit sıcaklıktaki maddeler arasında ısı alışverişi durur.
ısı:Madde moleküllerinin kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplamına ısı denir.belirli sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından,daha düşük sıcaklıktaki bir sisteme,sıcaklık farkı nedeniyle transfer edilen enerjidir. Isı birimi kaloridir.cal ile gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri