Argon Kaynakçısı, metal parçalarının birbirine bağlanması için kullanılan argon gazının kontrollü olarak kullanılmasını sağlayan bir meslek. Argon kaynakçıları, kaynak işlemlerinin güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
Argon kaynakçısı çalışılan sektörün ihtiyacı olan kaynak işlemlerini gerçekleştirir. Bunu yapmadan önce kullanılacak alet ve ekipmanlarını belirler. Kesilecek veya kaynak yardımı ile birleştirilecek malzemeleri inceler, işaretlemelerini yapar ve iş planını oluşturur.
eleman.net verilerine göre, Argon Kaynakçısı 2023 yılında ortalama 26.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Argon Kaynakçısı , Ocak 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.892 TL maaş alıyordu.
Argon Kaynak yani (TIG Kaynak )Tungsten inert gaz kaynağı, metal parçaları eritmek ve birleştirmek için elektrik kullanan bir kaynak işlemidir.
Argon kaynağı diğer kaynak yöntemlerine göre yavaş bir sistemdir. Yavaş olduğu için ısı girdisi düşüktür. Düşük ısı girdisiyle kaynak yapılması, hassas işçilikler çıkarılabilmesi, ince sacların kaynağında argon kaynağını öne çıkarır.
İlgili 26 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Kaynakçı 2023 yılında ortalama 30.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kaynakçı , Ocak 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.960 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Eğitimler 3 saat teorik ve 18 saat pratik olmak üzere toplam 21 saatlik süreyi kapsamaktadır. Birkaç yıl kaynakçılık yapan ve tecrübesi orta düzeyde olan çelik ve alüminyum kaynakçıları için yapılan eğitimlerdir. Eğitimler 7 Saat teorik ve 42 saat pratik olmak üzere toplam 49 saatlik süreyi kapsamaktadır.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Kullanıldığı alanlar
Ampul imalatında, Elektronik sanayiinde bazı kristallerin üretimi sırasında inert koruyucu atmosfer sağlamada, Spektrometrik analiz cihazlarında taşıyıcı gaz olarak, Bazı özel metallerin saflaştırılması sırasında inert koruyucu atmosfer oluşturulmasında.
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
Koruyucu gaz olarak argon kullanıldığında diğer gazlara göre daha fazla ultraviyole ışını radyasyonu oluşur. Radyasyonun etkileri şöyle sıralanabilir: Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur.
Bu durum özellikle Türk kaynakçılar için 'Amerikan rüyâsı' fırsatı yaratıyor. Çünkü 351 bin kaynakçı arayan Amerika'da, nitelikli işçilerin yıllık geliri 240 bin dolara kadar çıkabiliyor. Kanada'da ise bu rakam 400 bin doları buluyor.
Kaynak ustası olabilmek için ilköğretim eğitimini tamamlamış olmak yeterlidir. Kendini bu alanda geliştirmek ve meslek edinmek isteyen kişiler, özel veya resmî meslek edindirme kursları yardımıyla sertifika alabilir.
Kaynakçı Sertifikası almak isteyen adayların randevu alarak ODTÜ-PSM gözetiminde sınava girmeleri gerekmektedir. Sınavlar, ODTÜ Kaynak Teknolojisi ve Tahribatsız Muayene Merkezinde veya çok sayıda adayın katılması ve sınav ortamının sağlanması halinde adayların çalıştığı kurumda yapılabilmektedir.
Kaynak teknolojisi bölümü; endüstrinin kaynaklı imalat ve tamirat sektöründe, her türlü kaynak işlerini yapacak uzmanları yetiştirmeyi hedefler. Kaynak teknolojisi bölümü üniversitelerde 2 yıllık ön lisans eğitimi olarak karşımıza çıkıyor. Bölümden mezun olanlar kaynak teknikeri unvanını almaya hak kazanıyor.
eleman.net verilerine göre, Gazaltı Kaynakçısı 2023 yılında ortalama 21.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gazaltı Kaynakçısı , Ocak 2023 yılında ortalama 16.500 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.164 TL maaş alıyordu.
Argon, gezegenimizde en sık rastlanan asal gazlardan biridir ve yer kabuğun %0,00015'ini oluşturur. Dünya atmosferindeki argonun neredeyse tamamı, yer kabuğundaki potasyum-40'ın bozunmasından üretilen radyojenik argon-40'tır.
Argon ve karbondioksit gazı yoğunluklarından dolayı gazaltı ark kaynaklarında en çok kullanılan koruyucu gazlardır. Bunun yanı sıra argon-hidrojen karışımı kaynak metalinin akıcılığını arttırdığı için son zamanlarda gazaltı ark kaynaklarında koruyucu gaz olarak artan bir şekilde kullanılmaktadır (2).
Argon tüpü, sıvı ya da gaz argonun taşınması için kullanılan özel tüplerdir. Bu tüpler genellikle çelikten üretilir. Dikişsiz ve dikişli tüp olarak ikiye ayrılan argon tüpleri açık mavi renklidir.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Uluslararası Kanser Araştırma Derneği (IARC), tüm kaynak dumanının akciğer kanserine neden olabileceği ve böbrek kanserine neden olabileceği sonucuna vararak tüm kaynak dumanını Grup 1 kanserojen maddeler olarak sınıflandırdı .
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Kaynakçının yayınlanan yeterlilik sınavı belgesi, iki yıllık bir süre için geçerlidir. Kaynakçı yeterliliğinin geçerliliği, sınav parçasının/parçalarının kaynak edildiği tarihte başlar.
Ustalık belgesi nereden alınır sorusunun yanıtı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirlenmiş olup ustalık belgesi verme yetkisi sadece mesleki eğitim merkezlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle ustalık belgesi alabilmek için Mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılması gereklidir.
Kaynakçılık, zor ve tehlikeli meslek grupları arasına giriyor. "Ben okul okumadan, çıraklıktan yetiştim" şeklinde konuşan kaynakçı ustası Hasan Eker, "Yeni nesilde böyle bir şey yok. Ara eleman ve çırak yetiştirmekte sıkıntı yaşıyoruz. Pandemi sürecinden yüzde 60 etkilendik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri