Isı Pay Ölçer Nasıl Takılır ? Tüm petekler için ısı payölçer takmak mümkündür. Panel Radyatörler için punta kaynağı ile veya özel yapıştırıcılar iler petek yüzeyine takılmaktadır.
Yasa, merkezi sistemle ısınan binalara ısı pay ölçerlerin zorunlu olarak takılmasını içeriyor. Ancak, bu taktırmayanlar için ceza uygulanacak anlamı taşımıyor.
Her binaya ısı pay ölçer takılması zorunludur. Bu kanuni bir durumdur. Vatandaşlar ısı pay ölçer taktırmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurmalıdırlar."
Sayaçların periyodik muayene süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır.
Isı pay ölçer kış aylarında merkezi sistem binalarda ısı enerjisi tüketimini hesaplamaya yarar, termostatik vana konumunu 15-24 derece arasına getirmelisiniz. yaz aylarında termostatik vana konumunu 5 konumunda tutmayı unutmayınız.
İlgili 25 soru bulundu
Isı pay ölçer sayesinde radyatörlerdeki termostatik vanalar oda sıcaklığını algılar ve ayarlanan sıcaklığa geldiğinde otomatik olarak radyatöre giren su akışını keserek ihtiyaç fazlası ısı tüketimini önler. Böylece her daire harcanan enerji tüketimi kadar yakıt bedeli ödemiş olur.
Kalorimetre takılı dairelerin oda sıcaklıkları kanun gereği 15 c altına düşürülmesi yasaktır. Bu sebeple peteklere takılan Termostatik vanalar oda sıcaklığının 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde kilitli olarak takılmaktadır veya vana üzerinden 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
Isı pay ölçer Takılması zorunlumudur ? yönetmelik kapsamında merkezi sistemli binalarda ısı paylaşım sistemi kullanımı mecburi tutulmuştur.
* Alınacak cihazlarda hangi özelliklere dikkat etmek gerekiyor? - Isı pay ölçer cihazları elektronik kol saatleri gibidir. Nasıl saatin pili bittiğinde saat çöpe atılmıyorsa, ısı pay ölçer cihazının da pili bittiğinde çöpe atılmaması gerekiyor. Bu nedenle pili kolayca değişebilen ürünleri seçmekte yarar var.
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nun ilgili maddelerine göre merkezi sistem binalarda Isı Paylaşım Sistemine geçilmesinin kanuni zorunluluğu vardır.Mayıs 2012 itibari ile merkezi pay ölçer ile ölçüm yapılması zorunlu hale gelmiştir.
Doğalgaz pay ölçer sistemi , merkezi sistem ve bireysel sistemin avantajlarını kendinde toplamış yakıt tasarrufu olarak ikisindende üstündür.
ısı pay ölçer fatura hesaplama yapılırken Doğalgaz faturasının %30 u ortak, metrekareye göre kullanım, % 70 i tüketime göre kullanımı ölçülerek hesaplanır.
Isı pay ölçer iptal edilebilir mi? Yukarıda da izah ettiğim üzere, ısı pay ölçer kurulumu yasal bir zorunluluk olduğundan, kat malikleri kurulu ile iptali mümkün olmasa gerekir.
5- Neden kalorifer peteklerimi tamamen kapatamıyorum? Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
Merkezi Isıtma Sistemleri Açma ve Kapama Saatleri
Biyolojik uyku saatleri ise genellikle 22.00 ile 06.00 saatleri arasındadır. Bu saatlerde binada yer alan kalorifer petekleri kapatılmaktadır.
Yeni sistem ile birlikte her radyatöre de bir pay ölçer takılarak, tüketilen enerji miktarı kadar ödenecek yakıt bedelinin de ortaya çıkması gerekir. Bu sistemin çalışabilmesi için binada yer alan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları eklenir.
Yönetmelik ise ısı pay ölçer sisteminin kurulmasına değil, uygulamasına ilişkin. Bu sebeple İhsan Amca, ısı pay ölçer sisteminin kurulmasına veya sistemden vazgeçilmesine ilişkin kararlar ancak kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alınabilir.
(3) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.
ısı pay ölçeri aldatmanın tek yolu ısı pay ölçer okuma şirketinin bilgi, tecrüübe eksikliği veya sorumsuzluğu yanıında bina yönetiminin ilgisizliği olabilir. Bina yönetimi ve pay ölçer okuma şirketi yetki ve sorumluluklarını yerine getirdiğinde hile yaapılması mümkün olmayııp, yapılsa bile tespiti çok kolay olmaktadır.
Kablosuz sistemde daireye girmeden haricen okuma imkanı vardır. Manuel cihazlarda ise petekler üzerindeki PAYÖLÇER değerlerinin tek tek okunması ve Payölçernin takılı olduğu peteklerin bulunduğu mekana girmek ve okumak gerekir. PAYÖLÇER lerin merkezi sistemden ısınan tüm peteklere takılması şarttır.
Kullanım alanlarınızı 4 saatten uzun süreli olarak kullanmadığınız durumlarda konfor sıcaklığını düşürerek enerji faturalarınızda ciddi tasarruf edebilirsiniz. (Not: Ortam Sıcaklığını min 15°C Altına Düşürmeden) Ortam sıcaklığını 1°C düşürerek yaklaşık olarak %6 ile %8 oranında enerji tasarrufu sağlarsınız.
15 derece uygulaması binanın bulunduğu aydaki tüketimlerin toplamı daire m*2 ve faturanın geldiği ayındaki oranlara göre sınır değer çıkmaktadır.Bu sınır değerin altında kalan daireler ekside kaldığı değer kadar ilave fiyat uygulaması yapılmaktadır.
Isı pay ölçer yakıt giderleri ölçülen tüketim değerlerine göre daireler arasında adil bir şekilde pay edilmektedir. bu sistemde %30 yakıt aidatı kısmına ısı pay ölçer ortak gider denilmektedir.
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri