Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Iş yerinden maaşımı alamadım ne yapmalıyım?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Iş yerinden maaşımı alamadım ne yapmalıyım?

Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Maaş ödemesi kaç gün gecikebilir?

Ücreti, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. İlgili maddede geçen ücret kavramı geniş yorumlanmakta olup, diğer sosyal hakları 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi de işten kaçınma hakkını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Maaşını alamayan işçi ne yapmalı nereye şikayet edilir?

Örneğin işçi, maaşı düşük gösteriliyorsa, bunu kanıtlayan maaş belgelerini saklayarak, ALO 170'e başvuruda bulunabilir. İsminin gizli kalmasını istediğini söyleyerek ihbar yapabilir. İş sağlığı ve güvenliği kanunu gerekliliklerine uymayan işletmelere, çalışanların ihbarı sonrasında teftiş yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eforosgb.com

Kaç ay maaş alamayan işçi ne yapmalı?

20 gün içerisinde ücreti ödenmeyen işçi, bu günü takip eden 6 gün içerisinde iş sözleşmesini feshetmek için gerekli bildirimi işverene yapmalıdır. 6 günlük süre hak düşürücü bir süre niteliğindedir. Noter aracılığıyla çekilecek bir ihtarname ile bu hakkın kullanılması işçi için uygun olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akkashukuk.com

Maaş en geç kaç gün gecikebilir?

Ücretleri, belirlenen ücret ödeme gününden 20 günden fazla geciktirilen işçiler, bireysel veya toplu olarak iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilirler. Eylemin işe gitmeyerek değil, işi yapmayarak uygulanması gerekir. Böyle bir durumda işçi işten çıkartılamayacağı gibi yerine yeni biri de alınamıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Maaşı Ödenmeyen İşçi Ne Yapabilir? O Süreye Dikkat!

İlgili 38 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Maaşı geç yatırmak suç mu?

Yargıtay ise emsal sayılacak karar verdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, maaşın geciktirilmesi ve fazla mesâi ücreti ödenmemesinin işçiye haklı fesih imkânı sağlayacağına hükmetti. Yüksek mahkeme, maaşını geç tahsil eden işçinin istifâsı hâlinde kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine karar verdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

İşveren maaş ödemezse ne olur?

Çalışanların ücret ve maaş ödemelerini geciktiren iş yerlerinde, işçiler işi durdurma hakkına sahiptir. İşçilerin ücretlerini kasten ödemeyen ya da eksik ödeyen iş yerlerine, Sgk tarafından para cezası da uygulanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihpancar.av.tr

Işyerinden paramı alamıyorum nereye şikayet edebilirim?

ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır. İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir. Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alo170.gov.tr

10 gün maaş içerde kalması ne demek?

Usta Üye. E-devlette sigorta dökümünde işe giriş tarihinden itibaren sigorta primin mecburi yatar devlet işverenden alır bu parayı. Sözleşmende yazan ödeme tarihinden en geç 10 gün içerisinde(yanlışım varsa düzeltin) bir önceki ayın kazanılmış ücreti mecburi ödenmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kontrolkalemi.com

Tazminatımı alamadım nereye başvurmalıyım?

Kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarına dayalı olarak işverene dava açmak için yetkili iş mahkemesine dava dilekçesi ile başvurmak ve harçlar ile gider avansını yatırmak gerekir. İş Mahkemelerinde görülen davaların çoğunun dava şartı arabuluculuğa tabi olduğundan dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirbas.av.tr

Işyerinden alacağımı nasıl alırım?

Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkesim.av.tr

İstifa edince maaş yatar mı?

İşçi kendi dahi istifa etmiş olsa, işveren işçiye ödenmeyen ücretini ve varsa fazla çalışma ücretini ve yine işçi hak kazanmış ve kullandırılmayan yıllık izin ücreti alacağını da ödemek durumundadır. Ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

İşten ayrılan işçinin maaşı ne zaman ödenir?

Bu durumda işçi ihbar süresini beklemeden kıdem tazminatını da talep ederekişten ayrılabilir. Ancak işçinin işten ayrıldığı durumda içeride kalan ücreti, işçiye derhal ödenmelidir. İşçinin maaş alacağı en geç ertesi gün ödenmezse işçi ihtarname çekerek bunu işverenden talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazetevatan.com

Maaşın geç yatması haklı fesih mi?

Emeği karşılığı aldığı ücret ile kendisinin ve ailesinin geçimini temin eden işçinin ücretinin düzensiz ve gecikmeli olarak ödenmesine katlanması beklenemez. İşçinin ücretinin ödenmemesi veya eksik ödenmesi ya da düzensiz ve geç ödenmesi, işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih yetkisi verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Maaşımı geç alıyorum ne yapmalıyım?

Özetle Yargıtay, maaşını geç alan, maaşını eksik alan bir işçinin işvereni icraya verme hakkı olduğu gibi, icra takibi başlatmadan iş akdini haklı nedenle feshedebilir demiştir. İş akdini bu şekilde fesheden işçi, elbette ki kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ckhukuk.com.tr

Özel sektör maaş günü ne zaman?

Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder. çalışmadığı günlere ilişkin olarak hak edilmeyen ücretler için kişi borcu işlemi yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Maaş gününde yatmazsa ne olur?

İşçi, ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse iş sözleşmesini bu sebebe dayanarak haklı sebeple feshederse kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Kıdem tazminatına ilişkin koşulları daha önceki yazılarımızdan okuyabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edayildirimilhan.av.tr

İşten çıkarılınca kaç maaş alınır?

Kendi kusuru olmadan haksız yere işten çıkartılan bir çalışan eğer işe geri dönüş davası açarsa mahkemeler 4 maaştan 8 maaşa kadar tazminata hükmediyor. Bu çalışanlar ayrıca dava süresince işsiz kaldıkları için 4 brüt maaş da alabiliyor. Böylece toplamda 12 brüt maaşı bulan bir tazminat kazanma imkanı doğuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Işe geç kalınca maaş kesilir mi?

Bu nedenle işveren mesai saatlerine riayet etmeyen işçiden çalışmadığı sürenin ücretini kesebilir. Ancak 1 saat geç kalmış iseniz 1 saatlik ücretinizi kesebilir. 2 saat geç kalınmışsa 2 saat tutarında kesinti yapabilir. Ancak belirttiğiniz gibi 1 saatlik gecikme yapan çalışandan 2 saatlik kesinti yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

İşverene ihtar nasıl çekilir?

İHTARNAME NEREDEN ÇEKİLİR? İhtarname mümkünse hakların zayi olmaması için noter aracılığıyla çekilmelidir.Lakin bu mecburi değildir. Ptt kanalıyla APS ya da iadeli taahhütlü olarak da gönderilebilir.Eğer maddi imkan varsa en güvenilir ve ihtarname ispatı için noter aracılığıyla çekmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikavukatlik.com

Alo 170 kaç dakikada bağlanır?

İletişim Merkezine vatandaşların bağlanma süresi ortalama 3 saniye iken, yoğun mesai günlerinde hatta bekleme süresi ise maksimum 180 saniye olarak kaydedildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

170 şikayet edince ne olur?

Alo 170 bu şikayeti Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kuruluna iletsin. Bu durumda önce bir müfettiş görevlendirilecektir. Bu görevlendirme, en erken bir sonraki ayın görev programında yer alabilir. Ardından müfettiş işyerine gidecek ve orada teftiş yapacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

İşveren işçinin maaşına el koyabilir mi?

“İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İşveren işçinin maaş ödediğini nasıl ispatlar?

Ücretin ödediğinin ispatı ise işverene aittir. Bu konuda işçinin imzasını taşıyan bir ödeme belgesi yeterli olup, para borcu olan ücreti ödendiğinin tanıkla ispatı mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bariserdem.com

İşveren maaş bordrosu vermiyor ne yapmalıyım?

Görülebileceği gibi işvereninizin size her ay ücret hesap pusulası, yani bordro vermesi yasal bir zorunluluk iken buna uymaması idari para cezası gerektiren bir durumdur. Yapmanız gereken bu zorunluluğu kendisine hatırlatmak olmalıdır. Aksi halde şikâyet hakkınızı (Türkiye İş ve Çalışma Kurumu'na) kullanabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: birgun.net
Önceki makale
Faz farkı olursa ne olur?
Sonraki makale
1 saat kac Sny?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT