Yani işveren, haklı fesih için bir sebebin ortaya çıkması ile birlikte işçinin raporlu olduğu süre içinde dahi olsa, fesih sebebini yazılı olarak bildirmek suretiyle, derhal fesih yapabilecektir. Sonuç olarak, iş sözleşmesi, işçinin raporlu olduğu sürelerde de açıkladığım usule uygun olarak yapılabilecektir.
İşçinin kesintisiz ve uzun süre devam eden rapor hali, işverene haklı fesih imkanı sunmaktadır. Ancak bunun için işçinin raporlu olduğu süre, ihbar süresini 6 hafta aşmak zorundadır. Eğer böyle bir durum söz konusu ise işveren, işçiyi tazminat ödemeksizin işten çıkarma hakkına sahiptir.
Rapor Alan İşçinin İşten Çıkarılması Durumunda Kıdem Tazminatı Alması Rapor alan işçinin işten çıkarılması durumunda kıdem tazminatı alma hakkı vardır. Bunun için işçinin bir iş davası avukatı ile görüşmesi faydalı olur. Bu görüşme sonucunda avukat tarafından kıdem tazminatı hesaplaması yapılır.
İş kazası raporu alan ve işe gidemeyen işçi işveren tarafından işten çıkarılamamaktadır. İş Kanunu'nu gereğince bu işlemi gerçekleştiremez. Ancak böyle bir durum gerçekleşir ve işveren işçiyi çıkarması durumunda işçi ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı ödemeye zorunludur.
Raporlu iken işten çıkarılır mı? Eğer rapor 6 haftadan fazla ise iş veren iş sözleşmesinin feshedebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kıdem tazminatı hesabında esas olarak iş sözleşmesinin devam ettiği süreler geçerli olup, iş sözleşmesinin askıda olduğu dönem kıdeme dâhil edilmez. İşçinin raporlu olduğu dönemde iş akdi askıda kabul edilmektedir.
İşçinin sözü edilen nedenlere dayanan hastalık ya da sakatlığının, ardı ardına üç gün ya da bir ay içinde beş iş gününü aşması halinde işverenin derhal fesih hakkı doğar. Bu devamsızlık günlerinin, devamsızlığın yapıldığı aynı gün düzenlenmiş bir tutanak ile ispatlanması gerekir.
Sağlık sebepleri nedeniyle çalışanın iş akdini fesheden işveren çalışanın iş akdini derhal feshedebildiğinden, ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü olmamakla birlikte çalışanın hizmet süresinin bir yılı aşmasına bağlı olarak kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü vardır.
Cevap: Bir çalışanın işinden sağlık nedeniyle kıdem tazminatını alarak ayrılabilmesi için iş kanunu 24/1. madde kapsamında iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirmesi gerekiyor. Bunun için yapmakta olduğu işin sağlığı ve yaşayışı için risk teşkil etmesi ve bu durumun heyet raporu ile saptanması gerekir.
İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için sağlık nedenleriyle iş akdini feshettiğini ispatlaması gerekir. İşçi, sağlık nedenleriyle iş akdini feshettiğini ispatlayabilmek için tam teşekküllü devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden sağlık raporu almalıdır.
İstirahat raporunu aslında işçi almaz, doktor verir. Ancak, sık sık rahatsızlanan ve sık sık hekim tarafından rapor verilen işçiyi işveren ancak tazminatlarını ödeyerek işten çıkarabilir.
Raporda kontrol muayenesi belirtilirse bu 10 gün sonunda hastalığın geçmemesi durumunda hekim, kontrol muayenesi yaparak çalışanın istirahatine devam etmesi için 10 gün daha rapor yazabilir. Böylece hastalık izni 20 güne kadar uzatılabilir. Ancak bir hekim, yılda en fazla 40 gün rapor yazabilir.
Hastalık halinde işçi, iş görme edimini yerine getirmek istese de yerine getirememektedir. İş güvencesi kapsamında yetersizliğe dayanan fesih sebeplerinden birisi de işçinin sık sık hastalanması ve işe devamsızlık yapmasıdır.
Sonuç olarak, işçinin raporlu olduğu süre içinde iş sözleşmesi askıda olduğu için bu süre içinde savunma istenmesi hukuka uygun olmaz. Çünkü, askı süresi içinde temel edimlerden olan iş görme borcu askıya alındığından, bu borcun yerine getirilmesi ile ilgili savunma istenmesi uygun değildir.
1.UZUN SÜRELİ ALINAN HEYET RAPORLARI
İş Kanunu, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise raporluluk süresinin ihbar süresini 6 hafta daha aşması durumunda, işverene sözleşmeyi haklı bir nedenle feshedebilme hakkı tanır. Bu durum 4857 sayılı İş Kanunu madde 25'de I-Sağlık Sebeplerinde sayılmıştır.
İşçinin çalışırken aldığı raporlar kural olarak, kıdem hesabında dikkate alınmaktadır. Ancak işçinin bir defada veya art arda kesintisiz olarak aldığı ihbar süresi + 6 haftayı geçen rapor varsa, bu sürenin üstü kıdem süresinin hesabında dikkate alınmaması gerekmektedir.
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
İş akdini haklı nedenle feshedecek olan işçinin öncelikle haklı fesih gerekçelerini işverene bildirmesi gerekmektedir. İşçi bakımından fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması bir geçerlilik şartı olmamakla birlikte yazılı bildirim yapılması ispat açısından elverişlilik sağlamaktadır.
Mobbinge maruz kalan kişi, bu sebeple işten ayrılabilir. İşten ayrılması, işçinin hakkını kaybedeceği anlamını taşımaz. Kişi psikolojik tacize maruz kaldığı için, kıdem tazminatı almaya da hak kazanır. Bu durumda işveren dava açsa da kazanan işçi olacaktır.
İşçinin çalışmasına engel olabilecek bir rahatsızlığının bulunup bulunmadığının tespiti için tam teşekküllü bir Devlet Hastanesi, Adli Tıp veya Üniversite Hastanelerinden heyet raporu alınmalıdır. Uygulamada hastalığın işin niteliğinden kaynaklanması şartına, genellikle meslek hastalıklarında rastlanır.
Sağlık raporu almış bir işçinin iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için işçinin ihbar süresine altı hafta eklenir (burada altı hafta + ihbar süresi formülü uygulanır). Bu süre dolduktan sonra işveren isterse işçiyi işten çıkarabilir.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.
Bunun için doktor raporunu da ekleyerek iş sözleşmenizi haklı nedenle sağlık sebepleri ile feshettiğinizi belirten bir dilekçe -istifa değil- yazarak işverene vermeniz gerekir. Sağlık nedeni ile yapılan fesihlerde işçi işsizlik maaşı alabilmektedir.
Bu kod “Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi” tanımlanmıştır. Deneme süresi içerisinde veya sonunda sözleşme işçi tarafından sona erdirilmişse bu kod seçilecektir. SGK Çıkış Kodu 3 Nedir? Bu kod “Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi (İstifa)” tanımlanmıştır.
İş akdini haklı nedenle feshedecek olan işçinin öncelikle haklı fesih gerekçelerini işverene ihtar yoluyla bildirmesi gerekmektedir. İşçi bakımından fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması bir geçerlilik şartı olmamakla birlikte yazılı bildirim yapılması ispat açısından elverişlilik sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri