İsim hakkı alma ancak marka tescil işlemi ile olur. İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.
-Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa başvuru esnasında Kurum'a 760,00 TL başvuru ücreti ödenecek ve tescil kararından sonra yaklaşık altı ay kadar sonra Kurum'a 1.960,00 TL tescil harcı ödenecektir. Toplam maliyet 2.620,00 TL olacaktır.
İsim tescil alma ücretinin ödenmesinden sonra ortalama 1 ay içerinde isim tescil belgesi alınır. İsim tescil belgesi, başvuru tarihinden itibaren ortalama 6-8 ay içerisinde elinize geçmiş olacaktır.
Ülkemizde marka tescil işlemleri Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. İsim hakkı elde etmek için gerekli başvuruları kendiniz internet üzerinden TPE nin sitesine girerek yapabileceğiniz gibi, bu iş için yetkilendirilmiş “Marka Vekilleri” aracılığı ile de isim hakkı başvurusunda bulunabilirsiniz.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
İlgili 21 soru bulundu
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
Marka tescil başvurusunu ilk kez 2022 yılında yapacak olanların maliyet hesabı ise şöyledir: -Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa 380,00 TL ve 1.020,00 TL olmak üzere toplamda 1.400,00 TL Türk Patent ve Marka Kurumu'na ödenecek başvuru ve tescil ücretidir.
Bir buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için 'yeni' ve 'sanayiye uygulanabilir' olması ve o güne kadar var olan Tekniğin Bilinen Durumu'nu aşan bir seviyede olması gerekir. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir.
Harç ödemesini Ziraat Bankası gişelerine giderek ve “Türk Patent Enstitüsü” veya yeni adıyla “Türk Patent ve Marka Kurumu” hesabına ödeme yapmak istediğinizi ve harç tipini belirterek ödeme yapabilirsiniz.
Ülke ya da dünya genelinde üretim yapmak için markanızı özelleştirmeniz gerekir. Bu nedenle, markanızın adını duyurma amacıyla öncelikle güçlü ve özgün bir markaya sahip olmanız elzemdir. İsim hakkı almak, markanızın bilinirliğini artıran ve üretimlerin tek merkezden gerçekleşmesini de sağlayan bir uygulamadır.
Bir ticarethanenin veya malın adını kullanma karşılığında talep edilen hak, patent hakkı. İsim hakkı marka tescili ile elde edilir. Marka tescil için tek yetkili kurum Türk Patent Enstitüsü`dür.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Bir buluş için patent almak gerekli ve faydalı bir işlemdir. Patenti alınan buluş sadece bir kişi ya da şirket tarafından üretilebilir, kopyalanabilir ve satılabilir. Buluşun kendisine ait olduğunu patent başvuru sürecinde kanıtlayan ve patent alan taraf buluşa dair her türlü kullanımda hak sahibi konumundadır.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
En geniş anlamı ile Franchising, başarılı bir markanın (lisansın) isim hakkının kullanılmasıdır. Kısacası, Franchising ürünlerin veya verilen hizmetlerin dağıtılmasında kullanılan bir yöntemdir. Diğer bir anlatımla, Franchising başarılı bir markanın isim hakkının kullanılmasıdır.
İlgilendiğiniz markayı sorgulamak için https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search adresinde yer alan formu kullanabilirsiniz. Bu formu kullanarak; marka adı, başvuru sahibi, başvuru tarihi gibi bir çok kriter ile arama yapabilirsiniz.
Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılacak olan başvuru doğrudan başvuru sahibinin kendisi tarafından ya da Türk Patent ve Marka Kurumu'nun vekili olan yetkili kuruluşların aracılığıyla yapılabilir.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır. Türk Patent Enstitüsüne eksiksiz olarak yapılan marka başvuruları veri giriş, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra red için herhangi bir neden bulunmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bültenin 'de yayınlanır.
Patent Başvuru İşlem Aşamaları
Başvuru, şekilsel inceleme, araştırma, inceleme, belge şeklinde olup işlem süreci ortalama 3-4 yıl sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri