Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Kök ve gövdeden oluşup ek almamış olan sözcüklere basit isim denir. Yapım eki alarak ilk anlamı değişen sözcükler ise türemiş isim olarak tanımlanır. Birleşik isimler ise iki farklı kelimenin birleşip bitişik yazılmasıyla oluşur.
Varlıkların sayılarına göre isimler tekil isim, çoğul isim ve topluluk isimi olmak üzere üç guruba ayrılır. isim denir. Örnek: masa, kitap, öğretmen, balık, kalem, kelebek, vb. isim denir.
Cins isimler, aynı cinsten olan varlık, kavram veya olguların birini, bir bölümünü veya tamamını karşılayan isimlerdir. Odun, ağaç,kereste, masa, saat gibi.
Ad, bir varlığın ne olduğunu anlatmak amacıyla kullanılan terimlerin genel adıdır. Belirli bir bağlamda kullanılabildiği gibi, bir ya da birden fazla varlığı tanımlama özelliği gösterir.
İlgili 43 soru bulundu
Doğum adı (aynı zamanda ilk isim, ön ad veya verilen ad olarak da bilinir), kişiye doğduğunda verilen gerçek adının bir parçasıdır. "Aziz Sancar" isminde görüldüğü üzere "Aziz" kişinin ilk adı aynı zamanda doğum adı, "Sancar" ise soyadıdır.
Mendil dilbilgisinde bir ad, isimdir.
Canlıların isimleri
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.
Cins İsmi
Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimleridir. Dilin temel kavramları cins (tür) isimleridir. taş, yol, ağaç, ırmak, kitap, dergi, yaprak, ev, çocuk, su, sıra, hayal, düşünce, sıla, özlem, taraf, ceza...
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
İnsan isimleri, kurum adları, millet adları, din adları, ırk adları, yer adları; kitap, dergi adları, hayvanlara verilen takma isimler vb. özel isimlerdendir.
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak. Bu ekleri fiil köklerine getirerek isim yapmak mümkün olmaktadır.
İsim cümlesi veya ad cümlesi; yüklemi bir fiil olmayan cümle. İsim cümlelerinde fiil soylu kelimeler bulunabilir ancak yüklem isim görevinde olmak zorundadır. İsim cümlelerinde isim soylu kelimeler, ek-fiiller kullanılarak yükleme dönüştürülürler.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Değil, edat olarak ek fiilin olumsuzluğunda, fiil çekimlerinde ve değil mi ya- pısı içerisinde kullanılır. değil, isim unsuru ile ek fiilin arasına girerek, ek fiilin olumsuzluğunu kurar.
CİNS İSİM: Aynı cinsten birçok varlığın ortak olan ismine “cins” isim denir. Göz, anne, baba, dayı, kanepe, kulaklık, çatal vb.
Asteraceae (Papatyagiller), iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Asteroideae, Carduoideae ve Cichorioideae alt familyalarından on iki Asteraceae türü.
portakal - Nişanyan Sözlük. Portakal “Portekiz” özel isminden türetilmiştir. Bu özel isim İtalyanca aynı anlama gelen Portogallo özel isminden türetilmiştir.
Bu sözcük Augustus “1. Roma imparatoru Octavianus'un (MÖ 30-MS 18) lakabı, 2. Roma takviminin altıncı ayı” özel isminden alıntıdır. Bu özel isim Latince augere “artmak, büyümek, yücelmek” fiilinden türetilmiştir.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Bu özel isim Latince aynı anlama gelen maius sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Maia “Büyük Hanım, Mayıs başında bayramı kutlanan Roma tanrıçası” özel isminden türetilmiştir. Bu özel isim Latince yazılı örneği bulunmayan *mag-ia biçiminden türetilmiştir.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
Cins isimlerin ve özel isimlerin ayrımını yapmak için o kelimenin tek bir kişiyi mi yoksa birden fazla varlığı mı ifade ettiğini değerlendirmek gerekmektedir. Mesela kuş kelimesi bir cins isim olarak bilinmektedir. Ancak kuşun kendi ismi ile ifade edildiğinde ''pamuk'' özel isim olmaktadır.
isim - Nişanyan Sözlük. Geleneksel Arap gramerinde samā ("yükseldi,kalktı") fiilinden türetilir; karş. sema.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri