Beyni canlı tutmak için cihazı sürekli kullanmak önemlidir. İşitme kaybı nedeniyle tembelleşen sinirler, beyni de etkiler ve beynin duyamadığı sesleri unutmasına yol açar. İşitme cihazını sürekli takmak bu riski ortadan kaldırır ve konuşmaları anlama konforunuzu gün geçtikçe artırabilirsiniz.
Cihaz kullanıcısı duyduğu sesin kaynağını bulmaya çalışmalı (trafik sesi mi?, süpürge sesi mi?). TV' de haberler izlenmeye başlanmalıdır. 1. hafta; Cihaz kullanıcısı işitme cihazını günde en az 5 saat takabilir.
İşitme cihazının çalışma süreçleri içerisinde kişiye herhangi bir zararı olmadığı açıkça anlaşılmaktadır. İşitme cihazının kulağı tembelleştirici özellikte olduğu bilgisi de tamamen yanlıştır. Bunun aksine ihtiyaca rağmen işitme cihazı kullanılmazsa normal işitenlerin duyabildiği sesler duyulamaz.
Buradan da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın işitme cihazının kullanım ömrünü 5 yıl olarak belirlediğini anlayabiliriz.
İşitme cihazları mevcut işitme kaybınıza kalıcı tedavi sunmaz. Çevrenizdeki sesli uyaranları konuşmaları, gürültüleri duymanız gerektiği gibi duymanızı sağlayarak sözel ve işitsel iletişiminizi yeniden kurup geliştirmenize olanak sunar.
İlgili 18 soru bulundu
Hızlı ve ani gelişen işitme kayıplarının bir kısmı erken dönemde ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Ancak aradan birkaç aydan uzun zaman geçmişse bu kayıpları ilaç tedavisi ile düzeltmek genellikle mümkün değildir. Bu hastaların işitme kaybı olan kulakta işitme cihazı kullanmaları gerekir.
Hastaların %65'inde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastaların iyileşme oranları da bir o kadar yüksek olacaktır.
İşitme cihazı temel olarak dış ortamdaki sesleri yükselterek hastanın duymasını sağlayan bir cihazdır. İşitme kaybının azalmasına veya artmasına neden olmaz.
Az duyan insanlar için işitme cihazı faydaları kayıp yaşanan duyma yetisinin tekrar sağlanması için büyük önem taşıyor. Seslerin yakalanmasını, sesin şiddetinin artmasını ve sağlıklı bir şekilde duyulmasını sağlayan işitme cihazları bu bakımdan yaşam kalitesinin yükselmesi için çok etkilidir.
Sgk Emeklilere İşitme Cihazı Ödemesi 2022-2023
Emeklilere işitme cihazı ödemesi güncel Sut (Sağlık Uygulama Tebliği)' ne göre kulak başına 3028 TL olup, cihazın bedeli ne kadar olursa olsun bu tutarda ödeme yapılmaktadır. Merkezimizde bu ödeme miktarı cihaz bedelinden düşülerek işitme cihazı satışı gerçekleşmektedir.
Sanılanın aksine işitme cihazları zararlı değildir. Duyma kaybının ilerlemesini önlemeleri sayesinde işitme kaybında kullanılmasının yararlı olduğu söylemek yanlış olmayacaktır.
İşitme cihazı kulağı tembelleştir, ya da zarar verir gibi bir düşünce kesinlikle doğru değildir tam aksine işitme cihazı kullanılan kulak ve işitsel sistemler işitme cihazı kullanılarak aktif kalmaya ve gelişmeye devam eder.
İşitme cihazı kullanımı kulakta tembellik yapmaz, aksine kulağı çalıştırarak kişilerin anlama, ayırt etme kabiliyetlerini artırır. İşitme kaybınız varsa ve işitme cihazı kullanılması doktor tarafından önerildiyse vakit kaybetmemeniz gerekir.
41 - 55 dB HLarasındaki kayıplara hafif derecede işitme kaybı diyoruz ve bu kayıplarda gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz. 56 - 70 dB HL arasındaki kayıpları orta derecede işitme kaybı olarak adlandırıyoruz. Bu tip kayıplarda işitme cihazı takılır.
İşitme cihazı genelde iç kulakla ilgili (sensörinöral) işitme kayıplarında ve bazı durumlarda orta kulak problemlerinde kullanılan bir yöntemdir. İşitmenin tamamen kaybolduğu durumlarda işitme cihazı kullanımı, bir fayda sağlamadığı için tercih edilmiyor.
İşitme cihazını açık bırakmak pil ömrünü kısaltır. İşitme cihazı yatarken kullanılmamalıdır. İşitme Cihazınızı yüksek ısıdan, aşırı nemden, kirden koruyun. Her ne kadar nano teknolojiler sayesinde işitme cihazları suya ve toza dayanıklı üretilseler de rutin maruz kalmalarda hasarlar oluşabileceğini unutmayın.
İşitme cihazı kullananlar, genellikle sessiz ortamlarda duyabildikleri konuşma sesini, gürültülü ortamda duyamamaktan şikayet ederler. İşitme kaybı yaşayan kişiler için, birden çok sesin aynı anda duyulduğu durumlarda sesleri algılamak zorlaşır.
Dr. Tuncay Kodaş, işitme cihazı kullanan hastaların kulakta iltihap, mantar oluşmasının önlenmesi için "Gece yatarken cihazınızı çıkartın, doktor kontrollerinizi aksatmayın" uyarısında bulundu.
İşitme cihazı, işitme yetisinin azalması veya kaybolması gibi durumlarda, bir dizi muayene ve tetkikler sonrasında kullanılmaya başlanır. KBB uzmanları tarafından yapılan fiziki muayeneler sonrasında bireyler odyolojik tetkiklere tabi tutulur.
İşitme cihazı alırken, kaliteli ve güvenilir bir marka seçmek önemlidir. Bu nedenle, en iyi işitme cihazı markaları arasında Oticon ve Philips İşitme Cihazları öne çıkar. Oticon işitme cihazları konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahip bir markadır. Oticon, işitme kaybı olan kişilere özel işitme cihazları sunar.
Bu cihazlar aracılığıyla her iki kulakta da gürültü, çınlama ve uğultu gibi istenmeyen sesler engellenir. Çift taraflı cihaz, gürültülü ortamlardaki seslerin daha iyi anlaşılabilmesini mümkün kılarken seslerin, bulunulan ortamın hangi yönünden geldiğinin de daha kolay tespit edilebilmesini sağlar.
Duymer İşitme Cihazları, ürünlerinin başlangıç fiyatını 4.500₺ olarak belirleyerek emeklilere işitme cihazı fiyatları konusunda yardımcı olmayı amaçlar. Bu doğrultuda Duymer şubelerine başvuran kişiler, bütçelerine uygun işitme cihazlarını SGK katkı payı ödemelerinden yararlanarak satın alabilirler.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir. Eğer kişi işitme cihazı kullanıyor dahi olsa yapılan testlerde %40 oranında işitme kaybı yaşıyorsa işitme engelli raporu alabilme imkanı elde eder.
Buradan hareketle, tek kulaklarındaki işitme kaybı %100 olan, ya da farklı bir şekilde söylenecek olursa ilgili kulakları hiçbir şekilde duymayan kişilerin özür oranı %52 olarak kabul edilir.
İşitme kaybınız yıllar geçtikçe ilerleyebilir/kötüleşebilir. Bazense sabit kalır yıllarca aynı seviyede devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri