Kıl dönmesi ameliyatı çoğunlukla basit bir cerrahi işlem olarak kabul edilir. Birçok yöntemde lokal anestezi uygulanır ve hastanın en hızlı şekilde sosyal yaşamına devam etmesi hedeflenir.
Hastalıklı bölgenin kesilip çıkartılıp yaranın olduğu gibi açık bırakılması; kısa ve kolay bir işlemdir. Ancak yara iyileşme süresi 6-8 haftayı bulabilir. Hastalığın tekrarlama oranı %5-10'dur. Hasta açısından zahmetli bir tedavi şekli olduğu için zorunlu kalınmadıkça tercih edilmez.
Belinizden yapılan bir iğne ile ortalama olarak 2-3 dakika sonrasında uyuşma belirtisini gösterecektir ve ameliyat sırasında yüz üstü olarak yatacaksınız. Kıl dönmesi ameliyatı 4-5 gün içinde iyileşme göstermektedir. Kıl dönmesi ameliyatı rapor süresi ne kadar diye merak edenler için ise 10+10 olarak verilmektedir.
Kıl dönmesinin olduğu bölge çıkartıldıktan sonra kesi katları karşılıklı olarak kat kat dikilir. En son ciltte tamamen dikilerek kapatılır,yara pansumanla kapatılır,ancak bir-iki gün sonra pansuman çıkartılır,yara açık bırakılır. - Ağrılıdır,özel yatış pozisyonu gereklidir. Yara izi olur (kabul edilebilir düzeydedir).
Belden uyuşturmanın etkisi bitmeden ağrı kesiciler başlanır ve 4-6 saatte bir tekrarlanır. Hastaların çoğunda önemli bir ağrı problemi yaşanmaz.. Sadece ameliyat gecesi hastanede kalınması yeterlidir.
İlgili 16 soru bulundu
Minimal invazif yöntemlerde (fenol, lazer vb.) ameliyat sonrası ağrı olmamaktadır. Bu durum tamamen seçilecek ameliyat yöntemiyle ilişkilidir. Eğer eksizyonel bir yöntem ile ameliyat durumu söz konusu ise sonrasında ağrılı bir pansuman dönemi olabilmektedir.
Tuvalete oturulabilir ve pansumanı kirletmeyecek şekilde temizlik yapılabilir. İlk 5 gün antibiyotik ve ağrı kesici kullanılması önerilir. Dren taburcu olduktan 2-3 gün sonra çekilir. Bir hafta kadar daha yara pansumanla kapatılır.
Hasta ameliyattan önceki gece saat 24'ten sonra su dahil ağızdan hiçbir şey yiyip-içmeyecek şekilde aç kalmalı ameliyata oruç tutuyormuş gibi gelmelidir. Tüm hastalar planlanan ameliyat hakkında kendilerine sunulan ameliyata özgü aydınlatılmış onam formlarını okuyup ameliyata dair riskleri öğrenmelidir.
Genellikle kuyruk sokumunda ortaya çıkan kronik bir enfeksiyon odağı olan kıl dönmesi hastalığında utanma duygusu nedeniyle doktora başvurma süreci gecikebiliyor. Tedavide geç kalınması ise hastalık alanının genişlemesine, apse, ağrı gibi komplikasyonlara yol açarak yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor.
Operasyon bölgesel uyusturma (lokal anestezi), belden asagi uyusturma (spinal anestezi) veya tam narkoz (genel anestezi) esliginde gerçeklestirilebilir.
Peki dren takılırken veya dren çıkarılırken ağrı olur mu? Dren takılırken hastalar “genel anestezi” altında olduklarından bunu hissetmeleri mümkün değildir. Dren çıkarılırken ağrı olması genellikle hastanın ağrı eşiğiyle (ağrı hissetme derecesiyle), drenin kalibrasyonuyla ve drenin kalış süresiyle yakından ilgilidir.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
İyileşme süreci boyunca pansumanların düzenli olarak değiştirilmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi önemlidir. Genellikle 4-6 hafta içinde yara tamamen iyileşir ve hasta normal aktivitelerine geri dönebilir. Ancak bu süre hastanın durumu ve ameliyat yöntemine bağlı olarak değişebilir.
Kıl kökü tamamen ortadan kalktığı için kıl uzamaz ve dolayısıyla kıl dönmesi sorunu tamamen çözülmüş olur. Kıl dönmesi tedavisinde uzmanlar da lazer epilasyonu önermektedir.
Ameliyat sonrası hijyene dikkat etmek en önemli unsurlardan biridir. Hastanın yürümesi, yara üzerine oturması, sırtüstü yatması serbesttir.
Evre 4: Kuyruk sokumu ve makat çevresinde bir veya birden fazla sayıda sinüs ağzı görülür. Kronik hastalığın seyri sırasında oluşan apselerin aynı açıklıklardan tekrar gelişmesidir. Kuyruk sokumu bölgesinin dışına taşan apseler vardır. Kıl dönmesi için acil ameliyat gerekir.
Kıl dönmesin bazen sivilceyi andırabilir. Hastaların bazıları bazen apseyi kendileri patlatabilir. Ancak kıl dönmesi apsesinin patlatılması sorunu çözmemektedir. Kıl dönmesi kistlerinin, irinin yanı sıra saç ve diğer döküntülerle dolu olduğunu ve sıkarak her şeyin çıkarılamayacağı bilinmelidir.
Kıl dönmesi ameliyatı nedir sorusuna genel olarak, vücuttaki tüy veya kılın cilt altına doğru büyümesi durumunda, oluşan bu kistin tamamen yok edilip tedavi edilmesi prensibine dayanır. Bu işlemle ilgili birçok ameliyat yöntemi bulunmaktadır. Kıl dönmesi ameliyatı çoğunlukla basit bir cerrahi işlem olarak kabul edilir.
Akalın, “Kıl dönmesi tedavi edilmezse bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bunun dışında kalıcı yaralar ve cilt kararması oluşabilir. Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Rahat giyilebilen özellikle önden açılabilen koyu kıyafetler tercih edilmelidir. Mümkün ise siyah kısa tayt tarzı iç çamaşırı giyilmelidir. Ameliyattan önce üzerinizde tel toka, piercing gibi materyaller dahil hiçbir metal olmamalıdır.
Operasyon sonrası yara açık bırakılır. Sıkça pansuman yapılarak operasyon ile oluşturulan boşluğun vücut tarafından sağlıklı şekilde doldurulması beklenir. İyileşme süresi 1 ay ile 2 ay arasında sürebilmektedir.
Kıl Dönmesi Belirtileri
Tek bir delik olabileceği gibi ilerlemiş vakalarda sayı artabilir. Kuyruk sokumundaki orta bölüm boyunca uzanmış olan sıralı delikler, kuyruk sokumu bölgesinin çevresine de taşabilir. Orta hatta bulunan delikler genelde giriş noktasıdır. Çevresindekiler ise çıkış noktası kabul edilir.
Kıl dönmesi olan bölgedeki kıl ve doku artıkları küçük bir kesiden temizlendikten sonra her bir sinus ağzından lazer ucu ile girilerek deri altındaki tüm boşluklar yakılır ve dokudaki boşluğun kapanması sağlanır. Fenol tedavisine göre kullanılan lazer sebebi ile maliyeti yüksek bir işlemdir.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri