İşitme cihazı, işitme kaybı yaşayan kişilerin sesleri daha rahat algılayabilmesini ve ayırt edebilmesini sağlayan elektronik cihazdır.
İşitme cihazı temel olarak ortamdaki sesleri yükselterek işitme güçlüğü çekenin ses duymasını sağlayan bir cihazdır. İşitme cihazı temel olarak ortamdaki sesleri yükselterek işitme güçlüğü çekenlerin duymasını sağlayan bir cihazdır.
Ani işitme kaybında en etkili ilaç, halk arasında kortizon olarak bilinen kortikosteroidlerdir. Kortikosteroidler, ani işitme kaybında yüksek dozlarda ve kısa süreli olarak uygulanır. Ayrıca ani işitme kaybının ilk üç günde saptanması halinde, virüslere karşı etkili olan antiviral ilaçlar da tedaviye eklenir.
İşitme kayıplı bireylerde işitme kaybının olumsuz etkilerini önlemek veya gidermek amacıyla kullanılan ve kişinin ihtiyacı olan düzeyde işitebilmesini sağlayan cihazlara işitme cihazı denilmektedir. Bu cihazlar pil ile çalışan, sesleri yükselten, gerektiğinde seslerde değişiklikler yapabilen elektronik protezlerdir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
İlgili 45 soru bulundu
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
İşitmeyi tedavi yoluyla düzeltme imkanı kalmadığı zaman kullanılan ve protezle işitme kazancı sağlamayı amaçlayan cihazlara "İşitme Cihazı" adı verilir. Temel olarak 3 kısımdan oluşur: Mikrofon, Amplifikatör ve Hoparlör.
İşitme cihazı, işitme kaybı yaşayan kişilerin sesleri daha rahat algılayabilmesini ve ayırt edebilmesini sağlayan elektronik cihazdır.
Her iki kulağa ayni anda uygulanan cihazlara bi-aural işitme cihazları denir. Her iki kulakta cihaz kullanmanın tek kulakta kullanıma göre başlıca avantajları: Sesin her iki kulakta ayni şiddette duyulduğu dengeli işitme sağlamaları Sesin geliş yönünü algılamayı sağlamaları
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
Dış ve orta kulak problemleri medikal veya cerrahi yolla etkili bir biçimde düzeltilebilmektedir. Önerilen tedaviler geciktirilmemelidir. Eğer medikal ve cerrahi yöntem ile düzeltilemez ise işitme cihazları, orta kulak implantı ya da kemik iletimli implant ile kolaylıkla kompanse edilebilir.
İşitme cihazı bulunduğu ortamdaki sesleri bir mikrofon aracılığı ile toplayıp şiddetini yükselten ve kişinin duyabileceği seviyeye getiren elektronik aletler olarak tanımlanabilir.
Duymer İşitme Cihazları, ürünlerinin başlangıç fiyatını 4.500₺ olarak belirleyerek emeklilere işitme cihazı fiyatları konusunda yardımcı olmayı amaçlar. Bu doğrultuda Duymer şubelerine başvuran kişiler, bütçelerine uygun işitme cihazlarını SGK katkı payı ödemelerinden yararlanarak satın alabilirler.
İşitme cihazları Kulak arkası (BTE), kulak arkası açık uygulama(RITE),kulak içi(ITE,ITC),kanal içi (CIC,IIC) şeklinde sınıflandırılır.
İleri ve çok ileri işitme kaybı olanlar, hemen hemen hiçbir sesi duymaz ya da ancak çok yüksek sesleri duyabilirler. Bu kişilerde sesin yükseltilmesini sağlayan işitme cihazları fayda sağlamaz. Bu gibi özel durumlar için biyonik kulak da denilen koklear implantlar (cochlear implant) kullanılmalıdır.
Bu cihazlarda genellikle kırmızı renk sağ kulağı, mavi renk ise sol kulağı işaret eder. Cihazı kulağınıza yerleştirmeden önce cihaz bütünlüğünden emin olunmalıdır. Cihaz kulağın arka tarafına yerleştirilmelidir.
İki farklı türde kanal içi işitme cihazı bulunur. Tam kanal içi işitme cihazları, sesi kulak zarından kulak kanalına iletir ve ancak doğrudan kulağın içine doğru bakıldığında fark edilebilir. Görünmez kanal içi işitme cihazları ise, kulak kanalının ikinci kıvrımına yerleştirilir ve dışarıdan asla fark edilmez.
55-70 dB arasında ise Orta derecede İşitme Kaybı, Düşük ve orta şiddetteki sesleri duymakta sıkıntılar yaşanır, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamak çok zordur. Mutlaka işitme cihazı kullanılmalıdır. 70-90 dB arasında ise İleri Derecede İşitme Kaybı, Sadece yüksek şiddetteki sesleri duyar ama anlayamaz.
İşitme cihazı kullananlar, genellikle sessiz ortamlarda duyabildikleri konuşma sesini, gürültülü ortamda duyamamaktan şikayet ederler. İşitme kaybı yaşayan kişiler için, birden çok sesin aynı anda duyulduğu durumlarda sesleri algılamak zorlaşır.
Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu durum işe yaramazsa, derin bir nefes alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Böylelikle kulak tıkanıklığı açılabilir.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Oksibor kulak damlası, düzenli kullanımlarla birlikte nem sebebiyle yükselen dış kulak yolu pH düzenleyerek enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda mantardan kaynaklı enfeksiyonlarda etkili bir içeriğe sahiptir. Oksibor kulak damlası solüsyonunun bir diğer kullanım amacı da buşon temizlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri