Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7'lik ilk depremde kırılan fayın İskenderun ve Hatay'a ulaşma süreleri ortaya çıktı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr.
HATAY FAY HATTI KIRILDI MI? Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 Pazartesi günü meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremden sonra oluşan gerilim birikmesiyle Hatay Antakya fayının kırıldığını açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
AFAD Deprem Dairesi'nin kayıtlarına göre bugün saat 23:49'da merkez üssü İskenderun Körfezi olan 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 5.39 km olarak ölçüldü.
İskenderun körfezi bu durumda doğudan Amanos bloğuyla çevrelenen bir normal fay hattı üzerindedir. Arsuz'dan geçerek Belen'den İskenderun'a doğru uzanır. Diğer kol ise Kıbrıs'tan Kardos'tan çıkarak Misis dağlarından geçen bindirme hattı arasında oluşmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 42 binden fazla insanın hayatını kaybettiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ile 20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi.
Mimar Kimyon: İskenderun'un zemini balçık, toprağı alüvyonlu.
Haber Merkezi – İskenderun Körfezi'nde saat 23.49'da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
HATAY DEPREM Mİ OLDU? Hatay'ın İskenderun ilçesinde 3.5 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Sarsıntı çevre illerden de hissedilmiştir.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden en çok etkilenen bölgelerden biri olan İskenderun'un sahil kesimi, depremden bir süre sonra sular altında kaldı. AFAD'ın Doğu Akdeniz'de tsunami riskinin bulunmadığını açıklamasının ardından gelen görüntüler, deniz dolgusu üzerine inşa edilen alanın çökmesinden kaynaklandı.
Raporda şu bilgiler yer aldı: Hatay depremi, 45 kilometre uzunluğundaki Antakya fayının 22 kilometre uzunluğundaki kuzey segmentinde meydana geldi. 20 Şubat depremi ile fay hattının kuzey bölümündeki sismik enerji boşaldı.
Türkiye deprem kuşağında yer almaktadır. Hatay ili Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan riskli deprem bölgelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. 20 Şubat tarihinde Hatay'ın Defne ilçesinde saat 20.04'te 6.4 büyüklüğünde bir deprem yaşandı.
Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Denizgören-Yayladağı/Hatay açıklarında 4.1 deprem. Bu deprem Antakya Fay sisteminin deniz içerisindeki devamında olan artçı bir deprem. Şubat depremlerinde kırılmamış bir kesim. Endişe yok" ifadelerine yer verdi.
06 Şubat 2023'te meydana gelen ilk depremde (Mw 7,8), Kazkeli fayı, Serinyol, Amanos, Pazarcık, Erkenek segmentleri ve Yarpuzlu büklümü ile Narlı (Gaziantep) güneyinden Pazarcık (Kahramanmaraş) batısına kadar uzanan Narlı Segmenti boyunca, toplam 404 km uzunluğundaki yüzey kırığı gelişmiş olup 410 gözlem yapılmıştır.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Depremin yıkıcı etkisini en fazla gösterdiği yerlerden biri Gaziantep'in Nurdağı ilçesi... Fay hattı ilçenin tam ortasından geçiyor ve bazı evler fay hattının üzerine inşa edilmiş durumda...
En fazla yıkılan bina 3 bin 79 rakamıyla Antakya'da meydana geldi. Kırıkhan'da 893, Samandağ'da 351, Altınözü'nde 263, Hassa'da 258, Defne'de 227, İskenderun'da 216 bina yıkıldı.
İlçe Kriz Koordinasyon Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, İskenderun'da 475 yıkık bina ile 335 acil yıkılacak binada yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Kentte ekiplerce bugüne kadar 151 binanın enkazı kaldırıldı, 140 binanın yıkımı gerçekleştirildi.
Bakanlığın İskenderun'daki hasarlı bina tespit verilerine göre, Yıkık 407 bina, 3 bin 397 bağımsız bölüm. Acil Yıkılacak: 321 bina, 2 bin 8 bağımsız bölüm. Ağır hasarlı: 2 bin 325 bina, 11 bin 312 bağımsız bölüm.
Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye ve Hatay'da ilk sarsıntıdan 9 saat sonra bu kez 7.6 şiddetinde ikinci depremle daha büyük bir yıkım yaşandı.
İskenderun (Yunanca: Αλεξανδρέττα, Aleksandretta, Türkçe karşılığı "Küçük İskenderiye"; Arapça: لواء اسكندرون, Lue İskenderun, anlamı "İskenderun Tugayı"), Hatay'ın nüfus bakımından 2. büyük ilçesidir.
Jeolojik özelliği-zemin
Ovada yer altı su seviyesi yüzeye yakındır. Arsuz'da en zayıf zeminler kıyı düzlüğü, dolgu alanlarındaki alüvyonlar, birikinti konileri ve yamaç döküntüleri bu tür zeminleri oluşturur. Sağlam zeminler alüvyon ovası dışında kalan Amanos Dağları yamaçlarına doğru ve güney kesimleridir.
Az sağlam zeminler, grabenin batısında geniş alan kaplamaktadır. Yerleşme için uygun topografyaya sahiptir. Zemin özelliklerinden dolayı olası depremin şiddeti, en zayıf ve zayıf zeminlere göre daha az hissedilmiştir.
MÖ. 7. yüzyılda Türk asıllı bir millet olan Hurriler`in eline geçen İskenderun ve çevresi MÖ. 6. yüzyılda Perslerin eline geçmiştir. İskenderun gerçek anlamıyla MÖ. 333 yılında, Asya seferine çıkmış olan Büyük İskender tarafından kurulmuştur. O zamanlar asıl adı "Alexandreia" idi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri