Islah Ne Zamana Kadar Yapılabilir? Zaman Şartı 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun madde 177 düzenlemesi uyarınca “Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.” Kanunumuz uyarınca ıslaha ancak tahkikatın sona ermesi aşamasına kadar başvurulabilir.
HMK`nın 177/1. maddesine göre ıslah, tahkikat tamamlanıncaya kadar her zaman yapılabileceğinden, hakimin kanuni süreyi kısaltması mümkün değildir.
Islah sözlü ya da yazılı yapılabilir. Islah yoluna iddia ve savunmanın genişletilmesi yasağının başlattığı andan itibaren tahkikat sonlandırılıncaya kadar başvurulabilir. Sözlü yargılama sırasında ıslah yapılamaz. İstinaf ve temyiz aşamasında ıslah yapılamaz.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 176 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Aynı davada taraflar ancak bir kez ıslah yoluna başvurabilirler” şeklindeki düzenleme karşısında, davacı tarafın aynı davada aynı alacak talepleri yönünden ikinci kez ıslah talebinde bulunabilmesi mümkün değildir.
6100 Sayılı HMK'nun 181. maddesinde, “(1) Kısmen ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verilir. Bu süre içinde ıslah edilen işlem yapılmazsa, ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.” hükmü bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun madde 177 düzenlemesi uyarınca “Islah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.” Kanunumuz uyarınca ıslaha ancak tahkikatın sona ermesi aşamasına kadar başvurulabilir.
6100 Sayılı Kanun'un 176. maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği düzenlenmiştir. Aynı davada ikinci kez ıslah yoluna başvurulması halinde bu yöndeki talebin reddi gerekir.
İki taraflı usul işlemleri, karşı tarafın veya mahkemenin yaptığı işlemler ıslah edilemez. Islah yolu ile davacı, dava sebebini (vakıaları), müddeabihi, talep sonucunu değiştirilebilir, genişletebilir. davalı da savunmasını genişletebilir.
Islah ile talep artırım farkı olarak bir diğer önemli husus, ıslah işleminin tahkikat aşamasının sonuna kadar yapılabileceği, talep artırım işleminin ise tahkikat aşaması tamamlandıktan sonra da (Yargıtay'ın verdiği bozma kararı sonrasında bile) yapılabilir olmasıdır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 181. maddesinde ıslaha başvuran tarafa, ıslah ettiği usul işlemini yapması için bir haftalık süre verileceği belirtilmiş, bu süre içinde ıslah edilen işlemin yapılmaması halinde ıslah yapılmamış gibi davaya devam edileceği hüküm altına alınmıştır.
HMK'nun 176. maddesine göre; taraflardan her biri, yapmış olduğu usul işlemlerini, kısmen veya tamamen ıslah edebilir. Islahın, bir tarafın tek taraflı ve açık bir irade beyanı ile yapılması mümkün olup, karşı tarafın veya mahkemenin kabulüne bağlı değildir.
6100 sayılı HMK'nın 176. maddesine göre, taraflardan her biri, yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebilir. Yin aynı Kanunun 177. maddesine göre ıslah, tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir.
Davada iddia ve savunmaların genişletilmesi yasağı sebebiyle tarafların yapamadıkları işlemleri yaparak verdikleri dilekçeleri tamamen veya kısmen düzeltmelerine ıslah denilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; davacı taraf bir malın teslimini talep ederken davasını ıslah ederek malın bedelini talep edebilir.
Belirsiz alacak davasında davacı, alacağının tam ve kesin olarak belirlenmesinden sonra HMK 107.maddesine dayalı olarak bir kez alacağını artırabilir. Ayrıca davasını HMK 176. ve devamı maddelerine göre bir kezde ıslah edebilir.
Sorunuzun 2. bölümüne gelince kuşkusuz kısmi cezai şart talebinde bulunup, bilirkişi incelemesinden sonra davanızı ıslah edebilirsiniz.
Talep artırımı, tahkikat aşaması sona ermeden evvel hâkimin vereceği iki haftalık kesin süre içinde yapılmalıdır.
İddia ve savunmanın değiştirilmediği veya genişletilmediği durumlarda ya da bu değişikliğe karşı tarafın açık muvafakat gösterdiği durumlarda ıslaha başvurulmaz. Yine; Talep sonucunun azaltılması için ıslah yoluna başvurulmasına gerek yoktur. Davayı değiştirme yasağı sadece talep sonucunun artırılması ile ilgilidir.
6100 sayılı Kanun'un 180 ve 181. maddelerine göre davanın tamamen ıslahı ya da kısmen ıslahı olmak üzere ıslah iki şekilde yapılabilir. Davacı davayı tamamen ıslah edebilir. Bu durumda davasını tamamen ıslah eden tarafın bir hafta içinde yeni bir dava dilekçesini mahkemeye sunması gerekmektedir.
İhbar tazminatı talebi ıslahen artırıldığına göre artırılan miktar kadar ıslah harcı yatırılması zorunludur. Islah harcı yatırılmadığına ve Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararına göre bozma sonrasında ıslah yapılamadığından artık tamamlanmasının da mümkün olmamasına göre davacının ıslahına değer verilmez.
Islah Harcı
HMK madde 178 uyarınca ıslah eden taraf, ıslah sebebiyle geçersiz hâle gelen işlemler için yapılan yargılama giderleri ile karşı tarafın uğradığı ve uğrayabileceği zararları karşılamak üzere hâkimin takdir edeceği teminatı, bir hafta içinde, mahkeme veznesine yatırmak zorundadır.
(HMK m. 179) HMK'nun 176 vd. maddelerine göre, taraflardan herbiri dava/cevap dilekçesini ıslah ederek yeni bir vakıa ekleyebilir yeni vakıa için delil gösterebilir.
Kısmi davada ıslah hakkını herhangi bir nedenle kullanamamış olan yahut ıslah hakkını tüketmiş olan davacının kesin hüküm itirazıyla karşılaşmaksızın ek dava açması mümkündür.
6100 sayılı HMK'nın 176. maddesine göre ıslah tamamen (kamilen) veya kısmen olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Tamamen ıslahta, Davacı, davasını baştan (dava dilekçesinden) itibaren ıslah eder ve bir hafta içerisinde yeni bir dava dilekçesi verir (HMK m. 180).
Islah dilekçesinin geçerli kabul edilebilmesi için dosyaya ıslah harcı yatırmak gerekir. Her ne kadar kanunda Islah Harcı ismi altında bir harç türü bulunmasa da Nispi Karar ve İlam Harcı olarak bilinen ıslahla arttırılan değerin binde 68,31'inin de 1/4'ü nispi harç şeklinde dosyaya yatırılması gerekir.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 23.12.2013 Tarih, 2013/15414 Esas, 2013/19691 Karar sayılı kararında; “…Kural olarak, bozmadan sonra ıslah yapılamaz. Ancak mahkemece uyulan bozma ilamı usule ilişkin ise, bu takdirde bozmadan sonra ıslah yapılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri