Çiğ bademleri bir kaba koyun. Üzerine sıcak su dökün. Kabuklarının kolayca soyulması için bademleri 15 dakika sıcak su içinde bekletin. Bademleriniz ne kadar taze ise o kadar kolay soyulacaktır.
Çiğ bademleri akşamda da sıcak su içinde bekletebilirsiniz. Fakat kabuklarının rahat soyulabilmesi için 15dk bekletmekte yeterlidir. Bademleriniz ne kadar taze ise o kadar kolay soyulacaktır. Çiğ bademi kuruyemişçilerde, aktarlarda ya da marketlerde bulabilirsiniz.
Bademleri fırın tepsisine dizin ve üzerine hafifçe su ve tuz serpiştirin. 200 dereceli fırında ortalama 15-20 dakika kontrollü bir şekilde pişirin. 5 dakikada bir tepsiyi çıkartarak hafifçe sallayın. Böylece bademlerin her tarafı eşit derecede pişecektir.
Normal ısıda bekletilecek olan su, kaynayana kadar devam ettirilir. Kaynamaya başladıktan tam 1 dakika boyunca bademlerin haşlanması gerekiyor. 1 dakika sonra bademler tencere içerinden alınarak, soğuk sudan geçirilmelidir. Süzülen ve soğuyan bademler kolayca el yardımıyla soyulabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kavanoz kapağının içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar. Eviniz sıcak ve nemliyse, kuruyemişleri buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Magnezyum, çinko, kalsiyum, omega 3 ve E vitamini ve mineral açısından zengin olan bademi suda bekletirseniz içeriğindeki enzimleri açığa çıkarır. Islanan suda beklemiş bademi vücudumuz hızlı bir şekilde hazmeder ve sindirir.
Suda bekletilmiş badem, besinlerin daha iyi emilmesine yardımcı olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırır. Bademi en az 8 saat suda bekletmek aynı zamanda lipaz enziminin salgılanmasına yardımcı olur. Bu enzim yağı sindirmenize yardımcı olan oldukça güçlü bir içeriktir.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Bademin içeriğindeki karbonhidratların önemli bir kısmı lif kaynaklıdır. Lifin sindirilme sürecinin uzun olması ise uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda sindirim sisteminizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olarak kabızlık riskini en aza indirir.
Çiğ badem, sahip olduğu faydaları ve lezzetiyle diyet yapanların ara öğünlerinden eksik etmedikleri en sevilen atıştırmalıklardandır. Sabahları kahvaltıdan önce ya da ara öğünlerde tüketildiğinde uzun süre tok tuttuğunda kilo verme sürecini hızlandırmaktadır.
Suda bekletilmiş badem , besinlerinizi daha iyi sindirmemize yardımcı olacak olan sindirim enzimlerinin salgılanmasını destekler. Buna karşılık, bademleri en az 8 saat suda bekletmek, içindeki yağların sindirilmesinde bize yardımcı olan çok güçlü bir bileşen olan enzim lipazının salınmasına yardımcı olur.
Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
* Suda bekletilen bademde yüksek miktarda potasyum, tekli doymamış yağ ve protein bulunur. Bunlar kalp krizi riskini düşürür. * Kemik erimesini engeller ve dişleri güçlendirir. * Bakır, manganez ve riboflavin içermesi sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve enerji verir.
Bu nedenler özellikle kadınların her gün bir bardak suda bekletilen badem suyunu içmesi önerilir. -Kolon kanseri ile savaşır. -Bağırsaklarda ve vücut içerisinde zararlı maddelerin birikmesini engeller. -Beyin gelişimini sağlar ve beyin sağlığını koruyarak alzheimer hastalığını engeller.
Uzmanlar akşam yemeğinin ardından yatmadan önce bir kaç tane badem tüketmenizi önermektedir. Bunun nedeni ise uyku saatine yakın tükettiğiniz yaklaşık olarak bir avucu geçmeyen çiğ badem oldukça yüksek oranda magnezyum içermektedir. Bu da demek oluyor ki uyku kalitenize çok büyük katkılarda bulunmaktadır.
Fındık, ceviz, badem, kuru üzüm, kuru incir ve kuru erik kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır.
Yüksek oranda lif içeren badem, zayıflama diyetlerine destek olarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle ara öğünlerde ve salatalarda tüketilmesi önerilen badem, uzun süre tokluk hissi yaratarak iştahın kontrol altına alınmasını destekler.
Özel olarak çiğ şekildeki acı badem siyanür dolu bir yiyecek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu zehirden kurtulmanın tek yolu acı bademin belli bir derecede ısıtılmasıdır.
Badem: Bademin raf ömrü 2 ile 4 haftalık bir süreci kapsıyor. Fakat sürekli olarak buzdolabında sakladığınız bademleri 1 yıla kadar tüketebilirsiniz. Bademin bozulduğu nasıl anlaşılır merak edenler için ise bademin yüzeyinde kararma olup olmadığına göz atılmalıdır.
Kuruyemiş doğru saklandığı sürece uzun aylar boyunca taze kalabilen besinlerdir. Kapalı poşetlerde alınan kuruyemişlerin hava ile bağlantısı kesildiği için güvenerek satın alınabilir. Açtığınız zaman hava ile etkileşime girmeye başlar ve ne kadar çok etkileşimde bulunursa o kadar hızlı bozulma görülür.
çiğ fındık da bulunabiliyor mekanda. tecrübe ile sabittir ki, paketini açtıktan sonra fazla bekletilmemesi gerekiyor. kısa sürede çiğ ama bayat bir bademiniz olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri